Novinka Christophera Nolana se blíží. Drama o otci atomovky Oppenheimer dostane nejvyšší přístupnost

Už jen dva měsíce zbývají, než do kin vtrhne nové historické drama o Robertu Oppenheimerovi. A objevují se zajímavé informace.

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

oppeneimer-christopher-nolan-universal

Foto: CinemArt

Film Oppenheimer

0Zobrazit komentáře

Proč nové historické drama o otci atomové bomby Robertu Oppenheimerovi dostane nejvyšší přístupnost? To a mnoho dalšího přináší nové vydání newsletteru Watch, kde shrnujeme nejzásadnější dění ve filmovém i televizním světě, upozorňujeme na zajímavé trailery a doporučujeme, co si pustit. Přihlásit se k jeho odběru můžete v boxu níže.

Načítám formulář...

Oppenheimer, nový film režiséra Christophera Nolana, do kin vyrazí už za necelé dva měsíce. Historické drama má diváky zavést do mysli Roberta Oppenheimera, otce atomové bomby, který ve 40. letech vedl laboratoř pracující na přelomové, ale děsivé technologii. Snímek dostal už dva velké trailery, známá je jeho prakticky tříhodinová stopáž a viděli jsme už i většinu hvězdného obsazení.

Teď se k tomu připojila zajímavá informace. Studio Universal Pictures pro sever Variety potvrdilo, že novinka v kinech dostane nejvyšší přístupnost označenou písmenem R. V praxi sice existuje ještě NC-17 používaná pro velice sexuálně explicitní tituly, prakticky žádná americká kina ji ale nepromítají a proto se téměř neobjevuje. R typicky znamená přítomnost nějaké formy intenzivního násilí, ať už jde o krvavé scény, brutální souboje, sebepoškozování apod. Bývá s ním spojena také vyšší míra sexualizovaného obsahu nebo velice hrubý jazyk.

oppenheimer-emily-blunt

Reprofoto: Universal Pictures/YouTube

Emily Blunt jako Kitty Oppenheimerová ve filmu Oppenheimer

Aktuálně není tak docela jasné, proč si právě Oppenheimer vysloužil „erkové“ označení. Snímek ale nejspíš bude zobrazovat detonace nukleárních zbraní nad Hirošimou a Nagasaki, kde je prostoru pro hrůzné výjevy více než dost. Především je to ale zajímavý posun pro Nolanovu filmografii. Slavný režisér snímek s přístupností R naposledy natočil před více než dvaceti lety v thrilleru Insomnia.

Blockbustery za 100 a více milionů dolarů, kam spadá i Oppenheimer, se zpravidla vyšší přístupnosti vyhýbají kvůli zmenšení publika. Nolan, i když skoro všechny jeho filmy obsahují nemalou míru násilí, se bez něj vždy obešel. U novinky ale podle všeho dostal ještě volnější ruce než jindy, takže je zajímavá otázka, jak širší možnosti využil. Sám chystaný film označil za jeden z vypravěčsky i produkčně nejnáročnějších projektů, na jakých kdy pracoval.


Co ukazují trailery

Black Mirror

Po čtyřech letech se na obrazovky vrací dystopický hit Black Mirror a tvůrci slibují, že v rozmáchlejší formě než kdykoliv dříve. Šestá řada představí pět nových příběhů s rozsahem celovečerních filmů. Více zde.


Co hýbe světem filmu a televize

Na festival Karlovy Vary přijede Russell Crowe

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary představil program obsahující filmy z celého světa. O ceny se přitom bude ucházet také několik českých snímků a světovou premiéru zde bude mít anomálie v domácí tvorbě, ambiciózní sci-fi Bod obnovy. Hlavním hostem festivalu bude letos herec Russell Crowe. Více zde.


Co si pustit

Do morku kostí

Prime Video  |  Drama  |  2022 |  130 min  |  ČSFD

bones-and-all

Reprofoto: MGM/YouTube

Film Do morku kostí

Maren je mladá žena učící se žít na okraji společnosti. Proč? Už od dětství má totiž silné nutkání, ba dokonce potřebu jíst lidské maso. Aby svojí podivné touze lépe porozuměla, vydává se na cestu za nalezením matky. V jednom z amerických zapadákovů ovšem narazí na dalšího mladého kanibala a najde v něm spřízněnou duši. Hororové road movie Lucy Guadagnina fascinujícím způsobem tančí na hraně poetické krásy a brutální ošklivosti.

Pro přehled dalších trailerů, novinek z filmového světa a tipů, co si o víkendu pustit, se podívejte na kompletní vydání newsletteru Watch a přihlaste se k jeho odběru zde či v boxu v úvodu článku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym