Nejpopulárnější diety
Nejpopulárnější diety

Existují doslova stovky tisíc diet. Některé jsou pro hubnutí, jiné pro snížení hladiny cholesterolu, pro dlouhý život atd. Slovo dieta pochází se starofrancouzského diete a znamená „denní dávka potravy“. Z latinského slova diaeta zní překlad „způsob života“.

Níže jsem pro vás připravila seznam nejoblíbenějších diet dnešních žen i mužů.

Nejpopulárnější diety
Nejpopulárnější diety

Atkinsova dieta

Tato dieta kontroluje hladinu insulinu v lidském těle. Pokud zkonzumujeme větší množství sacharidů, hladina insulinu nám rapidně stoupne a poté zase rapidně klesne. Zvyšování hladiny inzulínu způsobí to, že naše tělo se snaží uložit co nejvíce energie z jídla – a tělo se tak bude snažit použít i uložené tuky jako zdroj energie. Lidé, kteří drží Atkinsonovu dietu konzumují větší množství bílkovin než obvykle.

Zónová dieta

Zónová dieta se zaměřuje na nutriční poměr potravy: 40 % sacharidy, 30 % tuky a 30 % bílkoviny v každém jídle. Taktéž se zaměřuje na kontrolu hladiny inzulinu, díky které dochází k úspěšnějšímu úbytku na váze. Zónová dieta povzbuzuje konzumaci kvalitních sacharidů – nerafinovaných sacharidů a tuků, jako je olivový olej, avokádo a oříšky.

Vegetariánská dieta

Existuje spousta druhů vegetariánů (lakto vegetariáni, semi vegetariání, ovo vegetariáni a další). Většina z nich jsou však lakto-ovo vegetariáni, což znamená, že nejí potraviny na živočišné bázi, s výjimkou vajec, medu, mléka a mléčných výrobků. Studie v průběhu let prokázaly, že vegetariáni (v porovnání s těmi, kdo jedí i maso) mají nižší váhu, trpí méně chorobami a obecně je jejich život delší.

Veganská dieta

Tato dieta je více filozofií než dietou. Vegani nejí nic co pochází z živočichů – včetně vajec, mléka či medu. K tomu je vedou kromě zdravotních také etické důvody. Vegani věří, že pokud se všichni budeme živit pouze rostlinnou stravou, zvířata budou méně trpět, a lidé si budou moci užít více svého fyzického a mentálního zdraví.