V nominaci fotbalistů jsou čtyři Tomášové, tři Davidové, po dvou Janech, Václavech, Lukáších ale žádný Tonda

V nominaci fotbalové reprezentace Česka na červnové zápasy na Faerských ostrovech, který se bude hrát 17. června 2023, a v Černé Hoře, který se bude hrát 20. června 2023, jsou po delší době opět bratři konkrétně Lukáš a Michal Sadílkovi, ale také nováček Jan Matoušek. S těmito a s dalšími novinkami byli novináři seznámeni na setkání v pátek 2. června 2023 v sídle Fotbalové  asociace České republiky.



Celá nominace, ve které jsou čtyři Tomášové, tři Davidové a po dvou Janech, Václavech a Lukáších a následuje ještě dalších dvanáct křestních jmen, ale nejčastěji se hovořilo  o  Tondovi, kterého ovšem žádného v nominaci nenajdete. Jde o Antonína Baráka, který zkrátka a dobře nebyl povolaný, což mu bylo vysvětleno proč.

Ovšem v kádru reprezentace se po více než deseti letech zato sejdou opět bratři. V nominaci na červnové zápasy  jsou  Michal a Lukáš Sadílkovi. V historii české reprezentace spolu bratři nastoupili naposledy v roce 2011, kdy se na hřišti v utkání proti Japonsku setkali Roman a Michal Hubníkovi. Nyní se to může vydařit bratrům Sadílkovým.

Jak říkám...

„Je to splněný sen nás obou. Je veřejně známé, že bychom spolu chtěli ukončit kariéru doma na Slovácku. Ale možnost zahrát si spolu v reprezentaci je ještě hezčí. Moc se těším, až na sebe na tréninku budeme pokřikovat a budeme to zažívat spolu,“ řekl ze  záznamu z televizní obrazovky novinářům Michal Sadílek, který odehrál již 14 mezistátních startů, zatímco jeho bratr byl na srazu reprezentace poprvé  v březnu 2023.

V nominaci je 25 hráčů. Po pěti letech se vrací obránce Jakub Jugas, který za národní tým nastoupil naposledy v červnu 2018 proti Nigérii. A úplně poprvé se na srazu bude hlásit útočník Jan Matoušek, kterého vedení české seniorské reprezentace našlo v  Bohemians Praha.

Jak říkám...


„Výkony Jakuba Jugase v Polsku jsme sledovali delší dobu. Už v březnu byl mezi náhradníky a teď jsme se rozhodli dát mu šanci, kterou si zaslouží. Co se týče Jana Matouška, je to rychlostní typ hráče, který se do naší hry hodí. V sezoně stejně jako další hráči Bohemians předváděl dobré výkony,“ vysvětlil trenér Jaroslav Šilhavý.


V nominaci je více hráčů i proto, že tým bude kompletní jen na Faerských ostrovech, kde půjde o body do evropské kvalifikace. Při cestě do Černé Hory se šest hráčů od mužstva odpojí – Vladimír Coufal, Tomáš Holeš, David Jurásek, Václav Jurečka, Ladislav Krejčí a Jan Kuchta.

Jak říkám...


„Mají za sebou extrémně náročnou sezonu. Vzhledem k tomu, že v Černé Hoře nás čeká příprava a chceme dát šanci i jiným hráčům, rozhodli jsme se vyjít vstříc jak těmto hráčům samotným, tak jejich klubům. Domluva se Spartou i se Slavií byla v tomto směru naprosto bezproblémová. Snad i tento malý detail pomůže k tomu, že Sparta i Slavia budou dobře připravené na novou sezonu. To, aby oba týmy byly úspěšné v evropských pohárech, je i v zájmu reprezentace a celého českého fotbalu,“ dodal manažer reprezentace Tomáš Pešír.

Nominace reprezentace na zápasy s Faerskými ostrovy a Černou Horou

Brankáři: Tomáš Koubek, Jiří Pavlenka, Tomáš Vaclík.

Obránci: Jakub Brabec, Vladimír Coufal, David Douděra, Tomáš Holeš, Jakub Jugas, David Jurásek, Ladislav Krejčí ml., Patrizio Stronati, Jaroslav Zelený, David Zima.

Záložníci: Václav Černý, Alex Král, Ondřej Lingr, Lukáš Provod, Lukáš Sadílek, Michal Sadílek, Tomáš Souček.

Útočníci: Adam Hložek, Mojmír Chytil, Václav Jurečka, Jan Kuchta, Jan Matoušek.  

Náhradníci: Ondřej Kolář, Filip Nguyen, Jindřich Staněk * Martin Frýdek, Milan Havel, Václav Jemelka, Aleš Matějů, Tomáš Wiesner * Marek Havlík, Lukáš Kalvach, Jan Kopic, Jan Navrátil, Petr Ševčík, Adam Vlkanova, Jaromír Zmrhal * Václav Drchal, Tomáš Chorý, Ondřej Mihálik, Matěj Vydra.



Červnové fotbalové  zápasy české reprezentace na Faerských ostrovech a v Černé Hoře  bude v přímých přenosech vysílat Česká televize na svém programu Sport.

Zápas na Faerských ostrovech se bude hrát v rámci kvalifikace o postup na UEFA EURO 2024 v sobotu 17. června 202 v Tórshavnu a přípravné utkání proti Černé Hoře v úterý 20. června 2023 v Podgorici.





Líbil se vám článek? Máte k němu nějakou připomínku nebo zajímá vás diskuse k němu? Více na facebookovém profilu webu SportovníListy.cz 
zde.



(Petr Skála podle tiskové zprávy fotbal.cz  pro SportovníListy.cz, foto: Petr Skála)