Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Román Nebe

3. 06. 2023 | Knižní tipy
Název: Nebe
Autor: Mieko Kawakami
Datum vydání: 5 / 2023
Nakladatelství: Odeon
Vazba: Pevná
Formát, hmotnost: 135 × 208 mm, 358 g
Počet stran: 224
Cena: 259 Kč

Protagonistu a zároveň vypravěče románu, čtrnáctiletého středoškoláka, poznává čtenář pod přezdívkou Šilhavec, kterou mu dali spolužáci. Kvůli tomu je také ve škole objektem šikany. Chlapec mlčky v osamění trpí, dokud nenaváže přátelství se spolužačkou Kodžimovou – ta jediná dokáže pochopit, co prožívá, protože je rovněž terčem šikany.

Svět osamělého, do sebe uzavřeného chlapce se rázem změní, když má možnost sdílet své trápení, diskutovat o důvodech šikany, morálce šikanujících, ale i obětí. Kodžimová Šilhavce přiměje, aby se zamýšlel nad vlastní pasivitou tváří v tvář násilí, a přisuzuje morální převahu, ba i jisté vítězství těm, kdo se stávají oběťmi...

NebeUkázka z knihy Nebe:


Začalo zvonit, poslední hodina skončila, třida zašuměla a děti se jako vždy po vyučování vyhrnuly ze třídy jako utržené ze řetězu. Viděl jsem jednu z holek, jak se hnala ke dveřím a cestou kopla Kodžimové do opěradla. Kodžimová se lekla, vyskočila ze židle a na okamžik ztuhla. O chvíli později, když už obvyklá skupinka holek odešla, pomalu opustila třídu i ona, pres rameno a v rukou nesla několik těžkých tašek.

Díval jsem se za ní, jak odchází, a začal jsem si balit věci, když kolem prošel jeden z Ninomijových kumpánu, zničehonic mě praštil do zátylku a já jsem se kousl do jazyka. Stoličky se mi zabořily do kořene jazyka tak silně, až jsem uslyšel jakési zabublání.

Skoro se mi zdálo, že úplně slyším, jak mi jazyk pulzuje bolestí. Spodní část krku se mi sevřela tak, že jsem nemohl zavřít pusu. Ve slinách se mi začala šířit chuť krve. Strnulost nechtěla ustoupit. Hlavou mi projela pulzující bolest, zaplavila mi celá ústa a já jsem musel pořád polykat.

Sedel jsem dál bez hnutí v opuštěné třidě, když jsem zaslechl, jak si někdo na chodbě píská. Blížil se směrem sem. Automaticky mě napadlo, že bych se měl schovat pod lavici, ale nestihl jsem to.
Do třídy vstoupil Momose. Celý jsem ztuhl a bezděčné jsem odvrátil zrak. Když jsem pak opatrně zvedl hlavu, zdálo se, že si mě Momose vůbec nevšiml. Hvízdal si, jako kdyby byl ve třidě sám, a s rukama v kapsách přešel elegantní chůzí ke svému místu.

Z doslovu Veroniky Abbasové:


Románu Nebe nelze upřít socialněkritický apel. Když se Kodžimová zamýšlí nad důvody toho, proč je šikanována kvůli chudobě, dochází k závěru, že vina není nutně na straně agresorů, protože i oni „můžou být oběti něčeho ještě mnohem většího, co nás všechny přesahuje“. Tim něčím je zde konzumní společnost, jejíž hlavni hodnotou je hromaděni majetku, a ti, kteří tuto hodnotu nepřijmou za svou, jsou považováni za outsidery.

Nejvýraznější rozměr díla je ovšem filozofický. Zatímco v románu Prsa a vajíčka se autorka zamýšlela nad tím, co to znamená byt ženou, Nebe je ještě univerzálnější, jelikož v hledáčku je zde samotné lidství.
•   
Kodžimová a Momose představují dva diametrálně odlišné životni postoje, mezi nimiž si vypravěč hledá svou vlastni definici lidství – a spolu s ním je k tomu vyzván i čtenář.

O autorce knihy Nebe:


Mieko Kawakami (*1976) je japonská spisovatelka a blogerka. Narodila se v Ósace a debutovala roku 2006 básnickou sbírkou. Vydala celkem devět knih, román Nebe je původně z roku 2009, do angličtiny byl ale přeložen až v roce 2021.

Je také autorkou bestselleru Prsa a vajíčka, který vyšel v Japonsku roku 2019 pod názvem Letní příběhy. Kniha vyšla o rok později anglicky a umístila se na seznamu New York Times 100 Notable Books of the Year. Časopis Time ji dokonce jmenoval mezi deseti nejlepšími knihami roku. Česky vyšel tento román v Odeonu v r. 2021.

Mieko Kawakami je nositelkou nejvýznamnějších japonských literárních cen: roku 2008 získala Akutagawovu cenu a roku 2013 Tanizakiho cenu. V letech 2015–2017 vedla sérii rozhovorů s japonským spisovatelem Harukim Murakamim, které později vyšly i knižně.


Tuto knihu Nebe koupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Knižního klubu nebo na eshopu Luxor.cz.


Vendula Flassig Vrablová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Román Nebe:

Román Nebe
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !