Divadelní noviny Aktuální vydání 8/2024

Kulturní čtrnáctideník pro divadelníky a jejich diváky

Vychází za finanční podpory hlavního města Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury a Nadace Českého literárního fondu

8/2024

ročník 33
16. 4. 2024
  • Zprávy
  • Kritika
  • Blogy
  • Zahraničí
  • Rozhovory
  • Ostatní
  • KritikLab
  • Hledat
  • Můj profil

    Divadelní noviny > Burza

    Červnu vládnou Mighty Sounds

    Mighty sounds je největší domácí open air akce zaměřená na punk a punkrock, rock’n’roll, hardcore, reggae, ska, rockabilly, indie rock a hudební styly a scény, které se od nich odvíjejí anebo s nimi úzce souvisejí. Festival se z obvyklého červencového termínu přesouvá na červen, a to z velice prozaického důvodu: půjde o dosud nejnabitější ročník v dosavadních dějinách festivalu. Následující odstavce vám poskytnou dostatek důvodů, proč byste v termínu 23. – 25.6. 2023 v jihočeském Táboře rozhodně neměli chybět.

    Sobotu žhavě ozáří mighty nálož nekorektního humoru v podání Underground Comedy. Foto: archiv projektu

    Do Tábora (nejen) na divadlo:

    Začněme zlehka, a vzhledem k dominantní náplní tohoto webu logicky: divadelním menu.

    To se pro letošek přesouvá ze šapito na komorní Black Coffee stage, kde mu budou vyhrazeny odpolední časy. Páteční nabídku svým autorským čtením obohatí básník černého humoru a spoluautor podcastu Přirození Petr Soukup,  jemuž sice nic není svaté, ale zároveň dokáže zaskočit i nečekanou romantikou. S autorským Stand-upem vystoupí i oblíbený Vojtaano, jenž se na festivalu později rovněž blýskne i vlastním koncertní setem. Slovní freestyle v rapovém stylu vystřihnou pohotoví improvizátoři Metoděj s Dozerem, Žižkovské a kapelní historky Sisus Ralsis doprovodí akustické koncertní vystoupení Dominika Kotyzy a jeho spoluhráčů, a nášup prvního dne vyšperkuje i vztahová poradna Dr. Zádrhela.

    Sobotu žhavě ozáří mighty nálož nekorektního humoru v podání Underground Comedy. V devadesáti minutovém programu se vystřídají mistři českého stand-upu Nikola Džokič, Tomáš Plhoň, Láďa Karda a Honza Studnička. Scéna, situovaná jako útulný pokojík, se stane rejdištěm Českého Národního Improvizačního Divadla čili ČNIDi, které s projektem Theatre.RIP s oblibou okupuje cizí scénografie. Atraktivní erotická čísla, která kombinují burlesku a nekonvenční humor přiveze Kabaret Punklesque, loutkovým dramatem s pohádkovými motivy Knedlíky lásky do programu přispěje Televize Estráda.

    Divadelní neděle nadělí mimo jiné Neomluvené Divadlo, které přiveze inscenaci Chci vesmír, jejíž scénář vznikl ve spolupráci s umělou inteligencí ChatGPT. Absolventi Matematicko-fyzikální fakulty života zde řeší rozpínání černé díry a počet piv, který u toho dokáží vypít. Nenapravitelný herec a písničkář Lumík přiveze své nové album, sebekriticky nazvané Dobrého pomálu, absentovat nebude ani beseda s organizátory Mighty Faq, velkorysá prezentace Mighty Slam s Anatolem Svahilcem a dalšími žánrovými hvězdami, a koncertní mighty návrat muzikanta, herce a vypravěče Václava Koubka. Celou divadelní sekcí bude provázet tradiční ataman a milovník kvalitních krabicových vín, Jirka Hvězdoň.

    Sladké hrozny vzrostlé z not

    Opominout samozřejmě nelze ani kolekci hudební, jež tvoří podstatu renomované přehlídky, a v letošním roce svou excelencí hravě překonává většinu konkurence. Z československých domácích jistot se zjeví například Vagyny dy Praga, Fast Food Orchestra, Hentai Corporation, Houba, Cheers!, Nezfaleš, Skywalker, Frankie and The Deadbeats či Polemic. Největší síla je však jako obvykle na straně hostů zahraničních. Jen považte:

    Pátek nakopnou koncertní sety slovutných amerických hardcore věrozvěstů Black Flag, ostrovních elektro úderníků Enter Shikari, kmotrů crossoveru Dog Eat Dog či rozpustilých italských skapunkerů Talco. V sobotu se na táborské letiště Čápův dvůr konečně navrátí kanadští folk divočáci The Dreadnoughts, melbournský rodák Ben Stanford alias Dub FX, ruští hudební agresoři Moscow Death Brigade, či švédská nekompromisní hardcore šleha Wolfbrigade. Bezprecedentní line-up pak bude ve strhujícím nedělním závěru 25. 6. korunován vystoupeními nové krve skapunku, losangeleských The Interrupters s báječnou zpěvačkou Aimee v čele, britského folkpunkera Franka Turnera a jeho The Sleeping Souls, a amerických hardcore veteránů Hatebreed. Bezpochyby největší perlou programové edice pro rok 2023 se ve finále pochopitelně stane mnoha tisícihlavým davem léta toužebně očekávaný koncert legendárních křižáků Oi, Punku, reggae a ska Rancid.

    ///

    Vzhůru do Tábora!


    Komentáře k článku: Červnu vládnou Mighty Sounds

    Přidat komentář

    (Nezapomeňte vyplnit položky označené hvězdičkou.)

    Přidání komentáře

    *

    *

    *



    Obsah,