instagram @kitchenettehome

Jahodový letní dort

Jahodový letní dort

Na ten jsem se strašně těšila, od doby, co jsem vyzkoušela recept na níže popsaný korpus při jiné příležitosti. Trochu jsem experimentovala a tento korpus mě úplně nadchl! Díky tomu, že je postavený na sněhu, který je zpevněný cukrem, je stabilnější a věřím, že se vám všem bude dařit, na rozdíl od jiných korpusů, které nás často potrápí. Samozřejmě je díky cukru sladší, a proto se skvěle hodí na náplně, co naopak už moc cukru, nebo žádný, neobsahují. Jako třeba náplň ze skyru, co tu na blogu máte už delší dobu v podobě borůvkového dortu.

Těšila jsem se taky na velkou hromadu sezónních jahod a krému ze šlehačky a mascarpone. Zkrátka si myslím, že se tyto tři elementy, nadýchaný sladší korpus, svěží jahody a šlehačkový krém, krásně snoubí.
Pokud se rozhodnete péct a jahody zrovna nebudou, bude samozřejmě skvěle fungovat i s jakýmkoli jiným bobulovým ovocem. Jen nepoužívejte to mražené, náplň by vám moc zřídla.
Recept jsem připravila ve spolupráci s Haier. Ten vyrábí mimo jiné skvělé ledničky, které se určitě bravurně postarají jak o dort, tak všechny potřebné ingredience.

60 minut - 12 porcí
Jahodový letní dort

Ingredience

Na korpus:

  • 5 vajec

  • 150 g třtinového cukru

  • 120 g hladké mouky

  • 5 lžic slunečnicového oleje

  • špetka soli

Na krém:

  • 500 g maskarpone

  • 750 ml sladké smetany 33%

  • 2 ztužovače smetany

  • 5 lžic sirupu z bezových květů (nebo javorového)

  • kůra z jednoho citrónu

  • 900 g jahod

Jahodový letní dort

Postup

1.

Rozehřejte troubu na 150 °C funkce horní a dolní ohřev a také si připravte formu o průměru 25 cm. Její dno vyložte pečícím papírem a boky vymažte tukem ve spreji.

2.

Do mixovací nádoby robotu dejte všechny bílky, špetku soli a začněte šlehat na středně vysoký výkon. Jakmile bude sníh pevný, přidejte cukr a šlehejte, dokud nebude sníh hezky hladký, lesklý a tvořit pevnou špičku.

3.

Do sněhu zašlehejte všechny žloutky spolu s olejem. Nyní už jen lehce vmíchejte prosátou mouku pomocí stěrky. Hotové těsto přesuňte do formy a stěrkou urovnejte více ke krajům. Střed se při pečení vždycky trochu více zvedne, tak nebudete muset tolik těsta odřezávat.

4.

Korpus dejte do trouby na střední polohu a pečte 45 minut. Vždy pro jistotu otestujte špejlí, jestli už uvnitř není lepkavý. Po vyndání z trouby ho nechte chvíli vychladnout, než odejmete boky formy. Po úplném vychladnutí můžete rozříznout na 2 vrstvy.

5.

Na krém si nejprve ve střední míse dobře rozmíchejte maskarpone s bezinkovým sirupem. Jde hlavně o to, aby se vám pak dobře vmíchával a netvořil hrudky. Ušlehejte smetanu spolu se ztužovačem na pevnou šlehačku a do ní vmíchejte připravené mascarpone a citrónovou kůru.

6.

A teď ta závěrečná fáze, plnění.
Na servírovací talíř položte první korpus a naneste pomocí palety nebo stěrky čtvrtinu krému. Přidejte polovinu jahod. Pokud jsou menší, nemusíte je ani krájet, alespoň nepustí tolik šťávy. Do krému je zapíchejte a zakryjte druhou čtvrtinou krému. Na vrch položte druhý korpus a na něj rozetřete rovnoměrně zbylou polovinu krému. Teď už jen využijte zbylé jahody na nazdobení. Vytvořte z jahod bohatý kopeček a pokud máte v dosahu jahodové listy, květy, bezové květy, nebo jiné jedlé květy, neváhejte je použít jako další dekoraci. Dort je skvělý ihned, protože korpus je nadýchaný a není třeba, aby se proležel a zvláčnil. Ale když ho odložíte do lednice na pár hodin, krém se ještě trochu zpevní a bude se vám lépe krájet. Až ho budete servírovat, můžete ještě na vrch kápnout trochu bezového sirupu.

Jahodový letní dort
Jahodový letní dort
Newsletter