Denní zahradní postel: Galerie nápadů, jak si vytvořit místo k relaxaci | Foto: iStock

Foto: iStock

Denní zahradní postel: Galerie nápadů, jak si vytvořit místo k relaxaci

Zahradní lehátko je super, ale ještě lepší je zahradní postel, v níž se můžete pořádně natáhnout a dopřát si to pravé pohodlí. Zahradní postel můžete koupit, nebo si ji můžete svépomocí vyrobit.

Na zahradní posteli si užijete stejné pohodlí jako doma v ložnici. Postel totiž má matraci, čímž se výrazně liší od klasického zahradního lehátka. Je také vyšší, takže uléhání i vstávání jsou jednodušší.

Pokračování 2 / 20

Některé venkovní postele jsou polohovací, aby při odpočinku na čerstvém vzduchu zaručily dokonalé pohodlí.

Pokračování 3 / 20

Budete-li chtít zahradní postel ze dřeva, zvolte tvrdé a odolné druhy, jako je týk, palisandr nebo wenge. Jsou odolné vůči vlhkosti, slunci i škůdcům.

Pokračování 4 / 20

Venkovní postel je vyrobena z masivního dřeva borovice douglasky, které je také odolné vůči povětrnostním vlivům. O zastínění se stará lamelový rošt, o pohodlí zase odolné a pohodlné polštáře. 

Pokračování 5 / 20

Venkovní pohovka nabízí perfektní místo pro posezení i odpolední odpočinek uprostřed vlahého dne. Zahradní postele seženete v obchodech s nábytkem, připravte si ale několik tisíc korun. 

Pokračování 6 / 20

Sehnat můžete skutečně nápadité, designové a luxusní kousky, které se přesně budou hodit do vaší zahrady.

Pokračování 7 / 20

Válendu na zahradu však můžete vyrobit i sami, například ze starší postele. Základem bude vytvořit opěradlo, na které budete potřebovat jen pár prken. Nezapomeňte celý nový kus nábytku natřít, aby vydržel vlhkost a slunce.

Pokračování 8 / 20

Tato krásná válenda je cenově dostupná a dostatečně jednoduchá, aby ji mohl postavit i kutil-začátečník. Abyste snížili náklady, použijte levnější rámové dřevo. Pod odkazem v obrázku najdete přesný návod.

Pokračování 9 / 20

Nebo prostě v zahradní postel proměňte starou postel z chalupy, která už dosloužila. Je ale potřeba takový kus nábytku obrousit a opatřit novým nátěrem, aby vydržel. Pokud nechcete polštáře a polstrování při každém deštíku uklízet, volte voděodolné materiály.

Pokračování 10 / 20

Jednoduchou zahradní postel vytvoříte z palet, které postavíte na sebe, tak abyste dosáhli potřebné délky. Palety jsou těžké, není třeba je nijak složitě spojovat. Nakonec z desky udělejte čelo válendy.

Pokračování 11 / 20

Z dřevěné podlážky uděláte velmi snadno zahradní postel, když připevníte opěrky z kovových trubek. Nelíbí-li se vám jejich vzhled, nastříkejte trubky oblíbenou barvou.

Pokračování 12 / 20

Úplně jednoduchou zahradní lenošku získáte z obyčejné palety. Nejprve ji natřete barvou, poté připevněte pojezdová kolečka. Položte matraci a kožešinu. Hotovo.

Pokračování 13 / 20

Abyste při výrobě zahradní pohovky co nejvíce ušetřili, použijte materiál, který již máte. Třeba staré dveře, z nichž uděláte jednoduché čelo k válendě z palet.

Pokračování 14 / 20

Područky válendy zaručují, že polštáře nebudou z posezení vypadávat, zároveň spojují obě palety, tak aby se zbytečně nerozjížděly.

Pokračování 15 / 20

Romantické posezení na balkoně vytvoříte, když nad válendu pověsíte průhledné závěsy. Zabrání zvědavým pohledům sousedů, ale také vás ochrání před otravným hmyzem.

Pokračování 16 / 20

I zahradní postel může mít nebesa. V tomto případě tkanina poslouží jako ochrana před sluncem. 

Pokračování 17 / 20

Romanticky působí válenda s baldachýnem. Ačkoliv na první pohled vypadá složitě, jde o jednoduchý projekt – důležité je dobře měřit, aby byly všechny latě stejně dlouhé, tak vytvoříte dokonalý vzhled.

Pokračování 18 / 20

Budete-li mít venkovní postel na terase, pamatujte, že vaše pohodlí zvýší, když budete mít po ruce odkládací stolek. Přidejte i pěkný venkovní koberec.

Pokračování 19 / 20

Máte-li problém s usínáním venku, vyzkoušejte houpací lůžka. Houpavý pohyb vás ukonejší a ukolébá k spánku. Tento typ postelí si nepochybně oblíbí hlavně děti, jimž mohou nahradit klasické houpačky.

Pokračování 20 / 20

Jednoduchou houpací postel získáte, když k sobě pevně spojíte na podélné straně dvě palety, které poté zavěsíte pomocí lan na strom. Dejte pozor, aby obě strany postele byly stejně vysoko.

Doporučujeme

Články odjinud