Praní ručníků pro uchování hebkosti. Zapomeňte na aviváž

ručníky

Jak mít ručníky stále hebké, měkké? Pokud jste doposud sázeli ruku do ohně za aviváž, budete překvapeni. Co udělat, aby vaše ručníky byly i po čase a několika vyprání stále jako nové? Poradíme vám, jak na to. Stačí opravdu málo. Dokonce se obejdete bez aviváže.

Abyste se mohli po koupeli či sprše osušit ručníkem nebo zahalit do hebké a měkké osušky, postačí dodržet jisté zásady. Díky tomu budou vaše ručníky i osušky měkké jako ty hotelové, ani nebudou nikterak zapáchat a budou stále disponovat savostí. Prvotní je, abyste nové ručníky nejprve vyprali.

Jak správně prát ručníky a osušky

Ručníky perte samostatně. Nepřidávejte je k dalšímu prádlu. Potřebují dostatek místa, který má vliv i na jejich kvalitu. Díky tomu se nejen pořádně vyperou, vymáchají, ale lépe se z nich odstraní i veškeré odumřelé částečky kůže, mastnota a špína. Rovněž zde platí, že méně prášku, je více jemnosti. Nezáleží, zda použijete prací prášek nebo prací gel. Vynechte aviváž, jinak vaše ručníky ztratí na savosti a hebkosti. Ideální je prát ručníky a osušky při teplotě 40 až 60 °C a pochopitelně roztříděné podle barev, aby se vám světlé ručníky neobarvily. Po dopraní je vyndejte z pračky, vyklepejte a ihned dejte sušit, jinak můžou nepříjemně zapáchat.

Ocet coby efektivní pomocník

Na aviváž opravdu zapomeňte. Uvidíte, a hlavně se přesvědčíte sami, jak budou vaše ručníky a osušky kvalitnější. Nahraďte aviváž bílým octem. Vaše ručníky budou měkké, zbavené bakterií a k tomu vaše pračka bude i bez usazenin. Nepoužívejte chemická bělidla, která zplošťují smyčky ve vláknech.

Stejně tak ocet pomůže i s odstraněním případného zápachu. Znáte to, stane se, že perete a perete, ale ručníky zkrátka nevoní. Ba naopak. V tomto případě problém vyřeší, když dáte 2 hrnky octa do prvního praní. Ocet zbaví zápachu a stabilizuje i barvu prádla. Poté dejte prát znovu s trochou pracího prášku.

ručník

Foto: Pixabay

Složit a nežehlit

Dokonale suché ručníky a osušky složte. Nežehlete je, neboť žehlení snižuje savost a poškozuje vlákna. Složené a zcela suché ručníky a osušky ukládejte na suchém a větraném místě. V koupelně mějte jen ty, které právě používáte.

Zdroj: iprima.cz, prozeny.cz

Náhledové foto: Pixabay