Věděli jste, že každý květináč pěstitelé obohacují bobkovým listem

Publikuje: Nikola Macáková — 03. 06. 2023
Zdroj: (redakční text)
Úvodní stránka » Magazíny » Věděli jste, že každý květináč pěstitelé obohacují bobkovým listem

V péči o rostliny se bobkový list stává skvělým pomocníkem. Správné použití vám zajišťuje vítězství v péči o vaše rostliny.

Tématu se věnoval magazín Gardener s tím, že po staletí lidé využívají bobkový list při vaření, ale jen málo z nich ví, že tato bylina může přinést prospěch také rostlinám. Skutečností je, že vložení bobkového listu do každého květináče může vést ke zlepšení zdraví rostlin a urychlení jejich růstu. Bobkový list je přírodním antiseptikem, které obsahuje fytoncidy, mikroživiny a třísloviny, což ho činí vynikajícím doplňkem pro každou zahradu.

Proč využívat bobkový list?

Bobkový list, který je ve skutečnosti sušeným listem vavřínu vznešeného (Laurus nobilis), disponuje antibakteriálními vlastnostmi a je také bohatý na vitamíny A, B a C, stejně jako na minerály, jako je železo, draslík, kyseliny, hořčík, fosfor a vápník. Všechny tyto složky mají pozitivní vliv jak na rostliny, tak na půdu. Použití bobkového listu lze využít k zlepšení kvality půdy, výživě listů, posílení kořenů a semen a podpoře růstu rostlin.

Pro krmení rostlin tímto netradičním pomocníkem můžete připravit infuzi z bobkového listu. Stačí vzít tři bobkové listy a zalít je jedním litrem horké vody. Nechte roztok louhovat čtyři hodiny (nebo dokud úplně nevychladne). Jakmile je infuze hotová, můžete s ní zalévat rostliny nebo listy postřikovat. Samozřejmě ji také můžete nalít do vhodné nádoby a ponořit do ní květináče na několik minut (tento postup se hodí například při zálivce orchidejí, ale bobkový list je skvělým zdrojem výživy i pro jiné pokojové rostliny).
Bobkový list a cukr jako hnojivo

Pokud se snažíte oživit nemocné nebo poškozené rostliny, můžete vyzkoušet použít hnojivo s bobkovým listem a cukrem. Jak na to? Postup je jednoduchý. Nejprve přiveďte litr vody k varu. Poté do vroucí vody přidejte dva bobkové listy a půl lžičky cukru. Důkladně rozmíchejte směs. Nechte vařit 5 minut, poté odstavte a nechte odvar odpočinout. Stačí jedna hodina, ale nejlepší výsledky dosáhnete, pokud necháte směs louhovat přes noc. Poté studený roztok sceďte a zřeďte vodou v poměru 1:1. Nakonec aplikujte na rostliny formou postřiku nebo zalévání.

Pro zalévání sazeniček můžete přidat do každého litru vody také jednu lžičku gelu z aloe vera (Aloe vera) nebo aloe stromovité (Aloe arborescens). Tyto rostliny obsahují řadu účinných látek, jako jsou vitamíny A, C, E, kyselina listová, vitamíny B1, B2, B3, B6, polysacharidy, aminokyseliny, mastné kyseliny a další důležité mikro a makroživiny. Tyto látky mají zvláště pro mladé rostliny velmi příznivý vliv a prospívají jim.

Jak využít bobkový list?

Použitím nálevu z bobkového listu můžete eliminovat škodlivé mikroorganismy v půdě a vaše rostliny tak budou zdravější a silnější. Navíc vůně bobkového listu působí jako odstrašující prostředek proti různým druhům potenciálně škodlivého hmyzu. Samozřejmě, nemusíte se omezovat pouze na odvar – můžete použít celý bobkový list. A jak na to?

Umístěte ho pod povrch půdy v každém květináči. Někteří zahradníci preferují rozdrcení bobkového listu a jeho následné zapracování do půdy. Tvrdí, že tím lépe uvolní oleje obsažené v listu. Takže příště, když budete vařit s bobkovým listem, nezapomeňte přidat list nebo dva i do svých květináčů!

-nm, -red.)

Související témata
Aktuální témata:
Načítám témata...
logo UE

O nás

Internetový on-line magazín UdalostiExtra.cz je v zaměřen na témata, která vás zajímají. Publikujeme články o zajímavých osobnostech, celebritách, články z kultury, nechybí ani záhady či tajemno nebo zdraví a medicína. Zároveň pravidelně zveřejňujeme články o počasí. Aktuálně připravujeme i další zajímavé rubriky a témata o která rozšíříme do budoucna náš internetový magazín. UdálostiExtra.cz jsou partnerským projektem internetového zdravotnického magazínu ZdravíŽivot.cz.

Rychlý kontakt: redakce@udalostiextra.cz

Sledujte nás

Vyhledávání
Zavřít reklamu