Británii sužují problémy. Brexitu lidé spíše litují

brexit

Referendum o vystoupení Velké Británie z EU dopadlo velmi těsným rozdílem ve prospěch příznivců odchodu. Nyní, dva roky po dokončení procesu vystoupení však vypadají průzkumy veřejného mínění zcela jinak. Britové z většiny se svou aktuální situací spokojení nejsou a otevřeně z toho viní také Brexit.

Postoj Britů k Brexitu

V minulých měsících byl v celém Spojeném království prováděn velmi detailní průzkum veřejného mínění zaměřující se na celou řadu aspektů současného života ve Velké Británii. Jedním ze zajímavějších výsledků byla vysoká podpora tvrzení o tom, že Brexit způsobil mnohem více problémů, než kolik jich vyřešil. Souhlas s tímto názorem vyjádřilo 63 % dotazovaných Britů. Opačně se vyjádřilo pouze 21 % Britů.

Zajímavý je též fakt, že zdaleka největší názorový posun nastal v regionech, které byly horlivými zastánci odchodu z Unie. V době, kdy po celé Velké Británii protestují zdravotníci a celý systém zdravotnictví je na pokraji kolapsu je patrná nesmyslnost jednoho z hlavních hesel zastánců Brexitu z doby před referendem o desítkách miliard liber putujících místo do Bruselu do britského zdravotnictví. Stejně tak si mnoho podnikatelů i jejich zaměstnanců začíná uvědomovat dopady Brexitu na export, neboť ten je pro britské firmy nyní výrazně obtížnější.

Ani další argument zastánců Brexitu, zvláštní obchodní smlouva se Spojenými Státy, se neukázal jako platný. O takovou smlouvu nestála ani administrativa Donalda Trumpa, ani ta současná, s prezidentem Joe Bidenem.

brexit

Foto: Pixabay

Británie a migrace

Samostatnou kapitolou je migrace, respektive vydávání pracovních víz cizincům. Kvůli nedostatku sezónních pracovníků museli britští farmáři nechat na polích i v sadech ovoce a zeleninu za miliardy korun. Výsledkem je poněkud paradoxní situace, kdy si většina obyvatel přeje uvolnění migrační politiky, zatímco kabinet Rishiho Sunaka musí kvůli členské základně Konzervativní strany zastávat radikálnější postoj.

To koneckonců platí pro celý přístup Velké Británie k EU. Většina Britů se vyjádřila pro opětovné sbližování s kontinentem, premiér Sunak však minimálně rétoricky něco takového spíše odmítá.

Zdroje informací: https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/brexit-vyzkum-velka-britanie-evropska-unie_2305292016_fos

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2368862

Náhledové foto: Pixabay

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.