Použijte zálivku z jódu a vaše papriky budou rodit jako nikdy dříve

Papriky patří mezi oblíbenou zeleninu, která má v kuchyni své nezaměnitelné místo. Můžete ji jíst syrovou i tepelně upravenou, samotnou i jako součást jídla. Ať už máte rádi papriku dušenou, plněnou nebo součástí zeleninového salátu, v konzumaci neuděláte chybu. Paprika je bohatá na vitamíny a minerální látky. Obsahuje vitamin B, C, D, E a z minerálních prvků sodík, draslík, hořčík, vápník, železo, zinek a další. Díky tomu je paprika zeleninovou bombou, která podpoří váš imunitní systém a obranyschopnost vašeho organismu. Rozhodli jste se papriky pěstovat na zahradě? Připravte jim speciální zálivku a těšte se na bohatou úrodu.

Použijte zálivku z jódu

Jód skvěle poslouží k dezinfekci semen papriky. Semena proto ošetřete ještě předtím, než je vysejete. Připravte si roztok z vody a jódu, kdy do litru vody přidáte jednu kapku jódu. Tímto roztokem zalejte semena paprik a nechte působit alespoň sedm hodin. Po uplynutí této doby semena přeceďte přes plátno, opláchněte vodou a vysušte. Jakmile budou semen suchá, můžete je s radostí vysadit. Po tom, co vám ze semen vyroste rostlina, ošetřujte roztokem jódu její listy a kořeny. Postřikem sazenice vyživíte a zároveň je ochráníte před škůdci a chorobami. Jód byste měli aplikovat jen jednou měsíčně.

Foto: Shutterstock

Připravte si hnojivo z jódu

Hnojivo urychluje růst sazenic i jejich výnos. Smíchejte kvasnice s jódem a papriky nebudete stíhat sklízet. Jak na to? Do jednoho litru teplého mléka rozdrobte sto gramů čerstvého droždí a nechte osm hodin stát. Po této době do směsi přimíchejte třicet kapek jódu a devět litrů filtrované vody. Jako skvělé hnojivo pro dospělé rostliny poslouží i kombinace jódu a hořčičného semínka. Do pěti litrů filtrované vody nasypte padesát gramů jodizované soli a padesát gramů hořčičného semínka. Důkladně promíchejte a nalijte ke kořenům paprik.

Foto: Shutterstock, zdroj: Garden.desigusxpro, Ivilla-en.decorexpro