Polaris RZR XP

Nový Polaris RZR XP právě přijíždí

Autor: Josef Pelikán - Zdroj a foto: Polaris - 3. 6. 2023


Nový Polaris RZR XP, představený na začátku letošního roku, je nejnovější evolucí nejprodávanějšího sportovního side-by-side. Jeho základním stavebním prvkem a posláním je inspirovat jezdce k vyjížďkám za zážitky s rodinou či přáteli. V průběhu léta Polaris RZR XP přijede do dealerství po celé Evropě, na Středním Východě a v Africe, takže noví majitelé mohou vyrazit za dobrodružstvím do přírody ještě letos.

Polaris RZR XP bude k dispozici ve dvou a čtyřmístném provedení a nabízí zcela nový designový standard, lepší komfort pro jezdce a vyšší úroveň jízdních vlastností.

Bytelná konstrukce

Díky zcela nové robustní konstrukci vydrží RZR XP v terénu ještě déle. Přepracovaný a zesílený podvozek s vyšší pevností a tuhostí nabízí lepší agilitu, zatímco modernizace hnacího ústrojí zahrnují pevnější poloosy, kardanový hřídel a ložiska. Integrovaný přední nárazník a kryt celého spodku vozidla bezpečně chrání přední část vozidla, hnací soustavu i komponenty motoru. Nové uložení a hadice pak lépe chladí variátor a prodlužují životnost řemene.

Díky účelnému designu a široké nabídce příslušenství lze na vozidlo bez problémů namontovat užitečné doplňky, jako je naviják Pro HD nebo otočný nosič rezervní pneumatiky, který se montuje dozadu, aniž by zmenšil úložný prostor. Jedinečný design a zvýšenou odolnost zajistí celoplošné lemy blatníků (standardně dostupné u homologace Traktor a ZUG), kluzné ližiny a nízkoprofilové nárazníky.

Celodenní komfort

Pro umocnění zážitku z jízdy je model RZR XP vybaven vylepšenými tlumiči, které společně s přepracovanou kabinou zajišťují hladší jízdu. Plně stavitelné tlumiče Walker Evans Racing jsou naladěny na nejčastěji používané rychlosti a terén, jsou nastavitelné v 16 polohách a poskytují 508 milimetrů použitelného zdvihu vpředu i vzadu.

Díky zcela nové ergonomii v kabině nabízí novinka optimální polohu při sezení. Přední sedadla jsou umístěna níže a více vzadu – výsledkem je sportovnější poloha při řízení s větším prostorem pro nohy – zatímco nový design karoserie poskytuje lepší výhled přes kapotu. Zadní sedadla u čtyřmístné verze byla zvýšena o 5 centimetrů, což také zlepšilo výhled pro cestující vzadu. Polstrovaná a barevně sladěná skořepinová sedadla doplňuje elektronický posilovač řízení a sklopný volant pro maximální pohodlí a minimální únavu při jízdě.

Zcela nový Polaris RZR XP má dále ve výbavě plné dveře (+ volitelnou polykarbonátovou nebo hliníkovou střechu), nová LED světla a nové osvětlené spínače v kabině pro lepší viditelnost v noci.

Polaris v zájmu zvýšení pohodlí přepracoval nákladový prostor modelu RZR XP tak, aby byly věci v bezpečí, a zároveň vždy na dosah. Kryt zavazadlového prostoru (první v této kategorii) umožňuje proměnit celou plochu na úložný box a zvyšuje tak přepravní kapacitu, stejně jako řada dalších doplňků systému Polaris Lock & Ride, jako jsou úložné boxy, chladničky a kabinové tašky, ve kterých je to nejnutnější vždy po ruce. Jezdci si také mohou užít pohodlnější a bezpečnější jízdu přidáním topení, čelního skla a sady stěračů.

Legendární výkon

Model Polaris RZR XP, určený k širokému zpřístupnění outdoorových zážitků, nabízí fantastické zrychlení, výkon a ovladatelnost v zatáčkách díky zcela novému dvouválcovému motoru ProStar Gen 2 o objemu 999 cm3, systému rychlého zapojení pohonu všech kol a převodovce s kratším převodem pro lepší trakci a plynulé dávkování výkonu, které zlepšuje ovladatelnost v technickém terénu.

Nové RZR XP se může pochlubit pohonem všech kol s rychlým připojením „on-demand“, světlou výškou 35,5 centimetrů a 29palcovými radiálními pneumatikami a je tak připraven zvládnout všechny nástrahy terénu a zároveň poskytnout maximální zábavu.

Model RZR XP lze dovybavit více než 70 dostupnými doplňky, a proto má z výroby šest plug-and-play portů Polaris PULSE, umístěných po celém vozidle. Elektrický systém o výkonu 660 W dodává dostatek energie pro provoz veškerého elektronického nadstandardního příslušenství, jako jsou audio systémy či světelné rampy.

Kvalitnější poslech nabídne systém Stage 5 Audio Upgrade od Rockford Fosgate se čtyřmi 100W reproduktory a 12palcovým 400W subwooferem. Pro lepší utěsnění příplatkového čelního skla a následně lepší viditelnost je klec modelu RZR XP vůbec poprvé opatřena tvarovaným A-sloupkem a kapsou na palubní desce, která pomáhá redukovat vnikání prachu a aerodynamického hluku. Zadní panel Lock & Ride díky plochému tvaru zajišťuje optimální výhled dozadu a jeho utěsnění snižuje víření vzduchu v kabině.

Modelová řada 2024

Model RZR XP 1000 Sport je pro rok 2024 v Evropě, Africe a na Středním Východě k dispozici v barevném provedení Onyx Black a homologacích EU, Traktor T1b a ZUG.

Štítky: , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru