Městské divadlo Brno [Hudební scéna]

Matilda

Premiéra: 21.1.2023 | 3:05
Podle stejnojmenného románu Roalda Dahla. Dramaturgie: Klára Latzková. Scéna: Petr Hloušek. Kostýmy: Eliška Ondráčková Lupačová. Choreografie: Carli Rebecca Jefferson. Dirigenti: Dan Kalousek, Ema Mikešková. Překlad a režie: Petr Gazdík.
Kouzelný rodinný muzikál podle známé knihy pro děti anglického spisovatele Roalda Dahla. Matilda je sice ještě malá dívenka, která teprve nastupuje do školy, ale navzdory problematickému rodinnému zázemí je to nadmíru talentovaná holčička, která miluje čtení a také má neobvyklý magický dar telekineze. Díky svému speciálnímu nadání a laskavé povaze pomůže vyřešit osobní problémy slečny Honeyové, učitelky, u níž nalezne nejen pochopení pro svou čtenářskou vášeň, ale i potřebnou lásku a něhu, jichž se jí ve vlastní rodině nikdy nedostávalo.
D7+  
Městské divadlo Brno
Hodnocení inscenace
Redakce
77 %
Uživatelé
80 %
80331000
Hodnocení redakce
Lukáš Dubský 80 % Tip Lukáš Dubský
Iva Bryndová 70 %
Michal Novák 80 % Tip Michal Novák
Chci vidět - přidat do seznamu
Termíny představení
1.6.So14:00 vstupenky
1.6.So18:00 vstupenky
2.6.Ne14:00 vstupenky

Volby

Hodnocení (36)

HODNOCENÍ REDAKCE
Lukáš Dubský  80 %  Tip Lukáš Dubský
2.2.2023 | 1134 hodnocení
+ souhlasím
85%. Populární rodinný muzikál se v Brně povedl a je srovnatelný i s londýnským originálem. Děj sice není kdovíjak akční, ale myslím, že dokáže zaujmout i dospělého diváka. Hudba T.Minchina se hezky poslouchá a obsahuje dost zapamatovatelných hudebních motivů, oblíbil jsem si především stěžejní song Revolting Children. A.Bergerová je v hlavní roli výborná, z ostatních asi nejvíce zaujmou L.Janota a S.Janotová, kteří v úlohách Matildiných rodičů vytvořili skvělé komické duo. Za zmínku stojí i pečlivá práce choreografky C.R.Jefferson s dětskou company. (více v článku na blogu)
Iva Bryndová  70 %
28.1.2023 | 552 hodnocení
+ souhlasím
75% - MdB jednou opět prokázalo vysoký standard a své místo mezi nejlepšími českými muzikálovými scénami. Účelná, zábavná a velmi efektní scéna i kostýmy, příjemný překlad, hudební nastudování, sladěný zvuk a skvělé výkony, jak Marie Juráčkové v titulní roli, tak Milana Němce a všech ostatních, mezi nimiž vyniká i dětský soubor v čelní úloze. Bohužel po hudební stránce mě samotný muzikál nezaujal a ani pokud jde o příběh, nebude zřejmě Matilda patřit mezi mé srdcovky. Té bezmezné karikatury je v něm na můj vkus i pro dětský příběh, jehož poselství za mě oslabuje, poněkud moc.
Michal Novák  80 %  Tip Michal Novák
22.1.2023 | 1156 hodnocení
+ souhlasím
Juráčková, Němec, Daňhelová… Dramaturgie cenným způsobem explicitně pojmenovává cestu „vzpoury“ proti tupounství a zlu: vede jednoduše z Matildiny mysli (vytváření svého životního příběhu), vzdělanosti a chytrosti. Krystalicky čisté zlo, do kterého, jak se ukáže, je vetknutá celoživotní podlost, bude asi druhým největším tahákem muzikálu: Milan Němec v postavě Ředitelky vytváří ještě větší monstrum než v případě Macechy ve Sněhurce. Tvůrci se nerozpakují přetáhnout na jeviště drsnost předlohy. Vyvažováno nadsázkou a latentním humorem, jenž se stává poslem změny. Hudba neohromí, výkony dětských herců a scénografické non-replica řešení ano.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
LiduBRQ  80 %
11.3.2024 | 13 hodnocení
+ souhlasím
Já mám ráda Dahla a jeho příběhy. Myslím si, že pokud má někdo zábavně a chytře přenést všechna ta kouzla a fantazii na jeviště, tak v tomto je MDB naprosto unikátní. Zvládlo to skvěle. A děti jsou úžasné.
Vladimír10  90 %
10.3.2024 | 624 hodnocení
+ souhlasím
10. 03. 2024, 14:00, alt. Juráčková, Němec, Křížová, Vaňková, Ressler, Gazdíková, Jícha
PéEf  80 %
20.2.2024 | 13 hodnocení
+ souhlasím
Vynikající výkony - Karolina Kabele, Milan Němec, Ivana Vaňková, Lukáš Janota. Obdivuji množství šikovných dětí. Velice energické zpracování. Scéna, kostýmy - vkusné a propracované. Hudebně nepříliš silné, alespoň pro mne.
Ledu  80 %
4.1.2024 | 34 hodnocení
+ souhlasím
Velmi povedený rodinný muzikál. Nápaditá scéna, příjemná hudba a hlavně bych vyzdvihla výkony dětských herců a Milana Němce v roli ředitelky.
Rejpalka  70 %
1.1.2024 | 209 hodnocení
+ souhlasím
Na mě nadstandardních 70%. Scéna stylově velmi podobá originálu, naštěstí jsme zkopírovali i skvělou scénu s houpačkami. Dospělí super, Milan Němec top. Ale já prostě těm děckám nerozumím co zpívají. Sborové scény dospělých zachrání alespoň off stage, ale u dětí jsem si musela texty domýšlet. Vynikající Karolína Kabele jako Matilda. Nemám ráda děti v divadle a na divadle, což rapidně snižuje mé hodnocení. Poznámka na okraj: hádat se s někým, kdo neviděl verzi v UK, že česká verze je lepší je trochu - mimo sousedé z naší řady. Pro rodiny je to sázka za jistotu. Mdb rozhodně nezklame.
Antonio  70 %
30.12.2023 | 124 hodnocení
+ souhlasím
Pěkný muzikál velmi šikovná holčina v provedení Matilda z 29.12.,ale víc se mi líbil Oliver z Ostravy.
Muzikalovy.fanda  90 %
10.9.2023 | 36 hodnocení
+ souhlasím
Pecka. Trochu komedie, trochu drama, trochu doják. Ale hlavně perfektně odvedená práce s dětmi. Tady rozhodně neplatí, že děti na jeviště nepatří. Zážitek trochu kazí jenom kostrbatý překlad.
Aperolka  100 %
27.6.2023 | 53 hodnocení
+ souhlasím
Miluji knihy Roalda Dahla a muzikálové ztvárnění Matildy mě doslova učarovalo. Nádherná scéna, skvělé choreografie i hudba a nesmírně talentované děti v čele s výbornou Annou Bergerovou. A hlavně nazapomenutelní manželé Janotovi jako Matildini rodiče. Dokonalé představení, které rozhodně musím ještě vidět.
Víťa84  80 %
12.6.2023 | 93 hodnocení
+ souhlasím
Krásný muzikál pro celou rodinu.
Viděna repríza dne 02.06. ve složení Kabele, Mach, Křížová, Janotová, Ressler, Gazdíková, Slanina, Šimberová.
Vzhledem ke skvělým výkonům představitelů dětských rolí je třeba vyzdvihnout práci režiséra a choreografky.
Z dospělých nejvíc zaujala Dagmar Křížová, které role sedla jako p_del na hrnec.
DivadelniFan  80 %
3.6.2023 | 346 hodnocení
+ souhlasím
85%

Samotné dílo mě pohltilo až ve druhé polovině, ale od začátku jsem s údivem hltal zpracování brněnského divadla, které je na prvotřídní úrovni! Nádherná výprava, skvělé výkony - kromě Matildy v podání skvělé Anny Bergerové musím vyzdvihnout především fantastickou Dagmar Křížovou a velice mě zaujaly i Svetlana Janotová a Alena Antalová. Kdo má rád muzikál, neměl by si tohle nechat ujít. A pražští producenti, přijeďte se podívat, jak byste to měli v Praze dělat.
Ada99  80 %
31.5.2023 | 11 hodnocení
+ souhlasím
Bála jsem se množství obsazených dětí, ale souhlasím s místními hodnoceními, že děti dokázaly všechno zahrát skvěle. Odcházela jsem spokojena. Změna kulis byla rychlá a některé akrobatické výstupy a světelné efekty mě mile překvapily. Písničky mě zase tolik neupoutaly, ale zazpívané byly precizně a čistě.
Čiko  80 %
17.5.2023 | 1085 hodnocení
+ souhlasím
85%
To se tak někdy povede, že vidíte skvělou scénu, na ní výborné herce v krásných kostýmech, hltáte každý song a herecký i pěvecký výkon, díváte se na zdařilou choreografii a práci se světly a tomu všemu vás zaujme malá Matilda, jejíž výkon je vzhledem k jejímu věku fenomenální.
I já jsem měl možnost vidět Londýnskou verzi. Byla velmi povedená, ale ta brněnská je pro mě ještě o 5% výš:-)
Klára Tesařová  70 %
5.4.2023 | 120 hodnocení
+ souhlasím
Režisér Petr Gazdík ukazuje ještě více než v Mary Poppins, že mu práce s dětmi jde. Se svým týmem zajistil, že se i ti nejmenší cítí na jevišti sebejistě a komfortně - herecky, pěvecky i pohybově. Sám Gazdík muzikál i přeložil, což se ukazuje jako největší slabina. Používá obraty, kterými dnešní děcka nemluví. Dostatek plechových nástrojů vytrubuje nezapomenutelné melodie. Všichni se energií z hudby sálající nechávají pohltit i díky choreografii Carli Rebeccy Jefferson. Na hudební scéně létají na houpačkách. Na děkovačku se jezdí na kolobrndách. Barevná scéna Petra Hlouška a laserové efekty nutí diváky křičet krutopřísné <wow>!
Candie254  80 %
29.3.2023 | 222 hodnocení
+ souhlasím
Muzikál nepatří k zrovna do kategorie divácky úplně líbivých a ne každý si k němu hned najde cestu. Musím ale ocenit, jak dobře se podařilo muzikál přeložit a písničky udělat chytlavě tak jako v angličtině. Velmi se mi líbila scéna a choreografie. Vyzdvihla bych hlavně výkony dětských herců, Marie Juráčkové a Jiřího Macha s Kristýnou Daňhelovou. Závěrečná skladba Revolting Children byla přesně taková, jak jsem si představovala: plná energie a skvělých pěveckých výkonů. 75%
JaneEyre  90 %
23.2.2023 | 113 hodnocení
+ souhlasím
Matildě dominuje nádherná scenografie. Klobouk dolů především před M.Juráčkovou a také její alternací A. Bergerovou, které jsou neskutečně šikovné a skvěle hrají i zpívají. Dále D. Křížová jako slečna Honeyová je naprosto kouzelná. Scény paní učitelky a Matildy patřily k mým nejoblíbenějším. Také se mi moc líbila A. Antalová. Také dětští herci jsou šikovní. Ráda bych rovněž vyzdvihla M. Němce, ze kterého šel skutečně strach, dále mě zaujali I.Vaňková/S.Janotová, M. Salvadori a moc se mi líbily scény A. Slaniny a E. Horňákové. Z muzikálu si odnáším krásný zážitek plný humoru i dojetí. Myslím si, že muzikál má co říci dětem i dospělým.
Yalka  80 %
12.2.2023 | 14 hodnocení
+ souhlasím
Působivé dětské výkony (v titulní roli skvělá Karolina Kabele). Velmi profesionálně odvedená práce na představení. Dosti depresivních, ale solidních 80%. (Pro mě je Dahl naprosto nesrozumitelný autor, jeho kruťárny na dětech mě triggerují. Tento příběh má přesně vše, proč jeho dílo ignoruju, ale nechci, aby to mělo vliv na moje hodnocení.) Divadelní řemeslo na světové úrovni. Knížka převedená prý dokonale. Mně vadilo, že to vlastně nemá žádný děj a plácá se to na místě. Rusové na konci jako nevkusný deus ex machina. Má to tak i Tim Minchin?
Viděno s V + A, 12. 2. 2023.
Makaluzo1  80 %
10.2.2023 | 83 hodnocení
+ souhlasím
Gazdíkova Matilda splnila všechna očekávání.Orchestr pod Kalouskovým vedením perfektně souzní s originální Minchinovou hudbou,aktéři včetně dětských herců zvládají ne vždy snadné melodie, ač jim v tom pomáhají mistrovsky přeložené české texty. Zaujme náročná choreografie, nápaditá scéna i kostýmy.Hvězdou představení byla nepochybně A.Bergerová jako Matilda,která zvládla skvěle svou roli,ale i předala poselství o nesnadném osudu výjimečných lidí ve většinové společnosti.85%
honzy  70 %
10.2.2023 | 284 hodnocení
+ souhlasím
Matilda v MdB dokazuje,že lze i v našich podmínkách inscenovat muzikál na úrovni.Dokazuje to P.Gazdík ve své režii v muzikálu plném dětí,které rozhodně nejsou pozadu za svámi dospělými spoluherci.Muzikál skvěle po hudební stránce udělal D.Kalousek.I další inscenátoři získávají pochvalu.(scénografie,choreografie,kostýmy).Matilda v Brně nezklamala a lze ji jen doporučit.Hodnocení 70%.
Martin21  80 %
7.2.2023 | 458 hodnocení
+ souhlasím
Vizuálně a hudebně velmi povedené. Možná jen zbytečně zdlouhavé. Klobouk dolů před titulní dětskou herečkou - v mém obsazení A. Bergerovou. Na tento věk je její výkon v českém muzikálovém rybníčku famózní. V ostatních rolích nikdo nijak nevyčníval.
Fedorocko  60 %
6.2.2023 | 747 hodnocení
+ souhlasím
Jen bych se opakoval s hodnocením od Guildensterna.55 %
Naprosto souhlasím. Čekali jsme víc.
Julius322  70 %
2.2.2023 | 9 hodnocení
+ souhlasím
Skvělé výkony dětských herců. V některých pěveckých číslech bych očekával víc. Ale to si časem sedne. MdB pracovat s dětskými herci umí.
Guildenstern  60 %
28.1.2023 | 441 hodnocení
+ souhlasím
55%. Bergerová, Mach, Křížová, Janota, Janotová, Gazdíková...
Druhá Mary Poppins se zkrátka nekoná.
Krásná scéna, přesvědčivé výkony, pěkná hudba. Bohužel samotný příběh mi přišel zdlouhavý, vyprázdněný, bez poselství, bez atmosféry. Místo postav jsem sledoval figurky bez vývoje. Zbytečný a uřvaný "ruský dovětek" pak můj pocit ještě potvrdil.
Nutno ovšem podotknout, že muzikál je i tak stále servírován v profesionálním balení, které v Brně naštěstí prostě umí. (více v článku na blogu)
RaB  90 %
22.1.2023 | 366 hodnocení
+ souhlasím
Petru Gazdíkovi se povedlo pokořit další téměř až nemožný úkol - naučil děti hrát a prožívat uvěřitelným způsobem emoce (kontinuální práce s dětmi se zde opravdu vyplatila).
Brněnská Matilda má poetiku Dahlovi knihy a všichni představitelé předvádějí neuvěřitelné výkony. Carli vytvořila krásnou choreografii, kterou děti s přehledem zvládají, není to jen prosté poskakování, ale i sama choreografie posouvá děj. Obrovskou devizou je i funkční scéna.
Za takové zpracování by se nemuseli stydět ani na West Endu (dokonce se mi brněnské zpracování líbilo víc). Vše, co se mělo povést, tak bylo dokonce překonáno.
Očekával bych jen více dětí.
JohnyJohn  100 %
14.3.2024 | 2 hodnocení
+ souhlasím
Minulou sobotu šlo o mou první návštěvu MDB. Stačil mi tento výborný muzikálový počin abych si divadlo naprosto zamiloval. Uchvátila výborná Matilda (Karolina Kabele), Milan Němec v roli ředitelky, nebo úžasné duo Matildiných rodičů. Rozhodně jsem Brno nenavštívil naposledy, leč jsem z daleka. Děkuji všem hercům za úžasný kulturní zážitek
Jan.ocenasek  60 %
9.3.2024 | 10 hodnocení
AdamD  90 %
5.1.2024 | 14 hodnocení
Rooty  90 %
29.12.2023 | 9 hodnocení
Ady_111  70 %
12.6.2023 | 72 hodnocení
Lucie Melicharová  90 %
25.4.2023 | 16 hodnocení
LazyPickle  70 %
2.4.2023 | 27 hodnocení
Lythande  100 %
10.2.2023 | 13 hodnocení
HodnaTeta  80 %
24.1.2023 | 178 hodnocení
Martaa  80 %
14.3.2024 | 1 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.