Schodek státního rozpočtu se v květnu prohloubil na 271,4 mld. korun

Analýza
Stát do konce května hospodařil s deficitem ve výši 271,4 miliardy korun. Jde o vůbec nejhorší výsledek za prvních pět měsíců roku v historii. Zatímco kumulované příjmy od počátku roku vzrostly meziročně o 9,8 procenta, a za inflací tak jejich růst stále zaostává, dynamika výdajů tempo zvyšování spotřebitelských cen nadále výrazně předbíhá.
Ministr financí Zbyněk Stanjura avizuje, že příští týden přijde s úspornými opatřeními, která by se měla dotknout letošního roku, nicméně rychlé prosazení a schválení takových změn je spojeno s velkou nejistotou. Ilustrační foto: ODS

Rovněž kumulovaný schodek za posledních 12 měsíců zůstává blízko rekordních hodnot. Aktuálně pozorovaný trendový nesoulad mezi příjmy a výdaji je tedy srovnatelný s rokem 2021. V poměru k nominálnímu hrubému domácímu produktu (HDP) je ale vzhledem k vysoké inflaci schodek státního rozpočtu oproti pandemickému období o něco mírnější.

Meziměsíční nárůst deficitu státního rozpočtu v květnu zrychlil z dubnových 33,8 miliardy korun na 71,4 miliardy korun. Květen však bývá tradičně měsícem, kdy se hospodaření zhoršuje výrazněji, a to hlavně vlivem rozdílu v sezónnosti výplat některých transferů a příjmových položek jako DPPO (daň z příjmu právnických osob, pozn. red.).

Za meziročním zhoršením salda státního rozpočtu o 82,1 miliardy korun stály především vyšší výdaje. Ty vzrostly oproti loňsku o 141 miliard korun (17,8 %). Na tom se podepsaly zejména nárůst sociálních výdajů, pomoc domácnostem a firmám v souvislosti s vysokými cenami energií, dražší obsluha státního dluhu a vyšší investice.

PSALI JSME:
Vláda za pět měsíců „nasekala“ deficit přes 270 miliard korun

Výdaje na sociální dávky především v důsledku valorizací důchodů za prvních pět měsíců letošního roku narostly meziročně o 16,5 procenta (50,5 mld. Kč). Samotný systém důchodového pojištění do konce dubna (data za květen zatím nejsou dostupná, pozn. aut.) dosáhl rekordního schodku ve výši 27,8 miliardy korun (meziročně o 19 mld. Kč více).

Růst příjmové strany nadále zaostává za inflací. Celkové příjmy od začátku roku sice byly meziročně vyšší o 58,9 miliardy korun a relativně o 9,8 procenta, ale meziroční růst cenové hladiny podle našeho odhadu za prvním pět měsíců dosáhl v průměru cca 14,5 procenta.

K nárůstu příjmů nejvíce přispěly pojistné (24,5 mld. Kč), odvod z nadměrných příjmů výrobců elektřiny (12,2 mld. Kč), DPFO (10,8 mld. Kč), DPH (9,6 mld. Kč) a DPPO (7,1 mld. Kč).

PSALI JSME:
Letošní schodek vlády může být rekordní

Inkaso DPH (meziročně vyšší o 7,3 %) z našeho pohledu indikuje, že reálná spotřeba domácností zůstala relativně utlumená. To souvisí s propadem reálných mezd, které zejména loni, a podle naší prognózy v průměru ani letos, nedokážou držet krok s růstem cenové hladiny.

Dodatečné výdaje prozatím nebyly vykryty mimořádnými příjmy, což ale odráží i jejich zákonnou splatnost. Na odvodech z nadměrných příjmů výrobců elektřiny bylo dosud vybráno 12,2 miliardy korun, čímž již v podstatě byl naplněn aktualizovaný plán na celý rok (12,3 mld. Kč).

Tzv. daň z neočekávaných zisků, ze které ministerstvo financí očekává v letošním roce příjmy ve výši 28 miliard korun, se však v hospodaření státního rozpočtu projeví až ve druhé polovině roku.

PSALI JSME:
Vláda poodhalila návrh rozpočtu, deficit roste o dvě miliardy denně

Šance na splnění schváleného schodku v letošním roce ve výši 295 miliard korun se znovu zmenšila. Deficit státního rozpočtu se od června do prosince v letech 2002-2022 v průměru prohloubil o 52 miliardy korun (v letech 2020-2022 o 181 mld. Kč).

Ekonomický růst se navíc obnovuje pomaleji, než se původně očekávalo, což oslabuje dynamiku daňových příjmů. Současně se rozpočet potýká s dodatečnými výdaji, které v původním návrhu rozpočtu nebyly zohledněny (např. mimořádná valorizace starobních důchodů v objemu cca 15 mld. Kč, která se bude realizovat ve druhé polovině letošního roku).

Ministr financí avizuje, že již příští týden přijde s úspornými opatřeními, která by se měla dotknout letošního roku, nicméně rychlé prosazení a schválení takových změn je z našeho pohledu spojeno s velkou nejistotou. I v souvislosti s tím vidíme rizika našeho základního scénáře, který předpokládá v letošním roce deficit ve výši 315 miliard korun, vychýlená směrem k ještě hlubšímu schodku.

Autor je ekonom Komerční banky
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Hrozba inflační spirály je pro Česko akutnější problém než deficitní veřejné finance

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Češi chtějí silného lídra, který nás osvobodí od mocných a bohatých

Průzkum
Většina tuzemské veřejnosti příliš nevěří tomu, že by politici či elity hájili zájmy obyčejných lidí. Spíše mají pocit, že se o ně tradiční strany nezajímají. A v čele státu si přejí silného lídra, který by vzal zemi z rukou mocných a bohatých. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky poskytla Finančním a ekonomickým informacím (FAEI.cz) agentura Ipsos.