Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Gasly to schytal nadvakrát

Gasly to schytal nadvakrát

Ze čtvrtého místa spadne na desáté

Tři místa za zdržení Carlose Sainze, další tři pozice za zablokování Maxe Verstappena, dohromady šest míst a pád ze čtvrté příčky na desátou. Startovní pozice Pierra Gaslyho do Velké ceny Španělska nakonec nebude tak výhodná, jak se původně zdálo. Pilot Alpine byl po skončení kvalifikace dvakrát potrestán.

Obou prohřešků se Gasly dopustil během první části kvalifikace. Zatímco Sainzovi zkřížil cestu ve 13. zatáčce, Verstappena zpomalil ve čtvrté zatáčce. Oběma jezdcům sice zhatil měřená kola, rozhodně se ale nedá říct, že by se jim kvalifikace nepovedla. Zatímco Verstappen bude startovat jako první, Sainz se kvalifikoval hned vedle něj jako druhý.

Krátce předtím, než se Gasly potkal se Sainzem, pouštěl před sebe druhého pilota Ferrari. Francouz měl podle svých slov pocit, že se zablokování Sainze nemůže vyhnout, a to kvůli velkému rozdílu v rychlostech obou vozů a těsnému rozestupu, který Leclerca a Sainze dělil. Podle sportovních komisařů ale mohl na výjezdu ze 13. zatáčky uhnout více doprava a nechat tak Sainze projet.

Při zdržení Verstappena v tom byl Gasly tak trochu nevinně. Jeho stáj mu totiž neposkytla správné informace. Francouz dostal zprávu, že blížící se vozy včetně Verstappena nejsou v rychlém kole.

"V té době jsem měl nějaké informace a zkrátka jsem se snažil dělat, co jsem mohl. Samozřejmě tady máme nějaká pravidla, ale nic z toho, co se stalo, nebylo záměrné," vyjádřil se Gasly k oběma situacím.

Pierre Gasly naknonec vyrazí do Velké ceny Španělska jako desátý. Foto: Alpine F1 Team


Z odsunu pilota stáje Alpine budou těžit Lewis Hamilton, Lance Stroll, Esteban Ocon, Nico Hülkenberg, Fernando Alonso a Oscar Piastri. Ti všichni se posunou o pozici nahoru.


Žádné trestné body



Co se trestných bodů týče, může být Gasly v klidu. Za zmíněné prohřešky totiž žádné neobdržel.

Gaslymu ještě donedávna vážně hrozil zákaz startu v jednom závodě. Do letošní sezony totiž vstupoval s deseti trestnými body na kontě. Kdyby tak získal další dva, dostal by se na číslo 12, které znamená zákaz startu v jednom závodě. Obavy mohl mít zejména po Velké ceně Austrálie, v jejímž závěru kolidoval s Estebanem Oconem. Sportovní komisaři se ale tehdy rozhodli netrestat.

Nyní může být Gasly o něco klidnější. Každý trestný bod má totiž platnost 12 měsíců a nedávno mu byly dva body smazány. Nyní je tak na osmi trestných bodech.

Zdroj: Motorsport, PlanetF1, FORMULE.cz, úvodní foto: Alpine F1 Team