Jarní očistný rituál pro váš domov: Návod, jak do svého obydlí vrátit harmonii a klid | Foto: iStock

Foto: iStock

Jarní očistný rituál pro váš domov: Návod, jak do svého obydlí vrátit harmonii a klid

S probouzejícím se jarem a sílícími slunečními paprsky většina z nás cítí chuť pustit se do očisty domova. I když ale odstraníte prach a špínu z každého koutu, může se stát, že se doma nebudete cítit ve své kůži, přestože váš byt bude jako z katalogu. Drží se v něm totiž nánosy negativní energie, které se hodí právě teď, s počínajícím jarem, vyčistit.

Solná očista

Patří k elementu země i vody a při rituální očistě hraje důležitou roli. Dokáže do sebe totiž nasát kletby a také zbytky negativních emocí. Můžete použít himálajskou sůl, stačit vám ale samozřejmě bude obyčejná mořská sůl. Nasypte ji (čím více, tím lépe) do lavoru a naplňte teplou vodou. Až se všechna sůl rozpustí, namočte do roztoku hadřík a omyjte jím všechny povrchy – hlavně dveře, prahy a okna. Pro silnější účinek přisypejte i bylinky nebo přidejte pár kapek bylinného éterického oleje.

Jak se provádí vykuřování? Podívejte se na video:

Samotnou sůl pak můžete nasypat do rohů nebo jí naplnit misku a nechat přes noc působit uprostřed místnosti. Pro silnější účinek můžete dát do misky také hořící bílou svíci. Tu ale nikdy nenechávejte hořet bez dozoru. Sůl pak vyhoďte do popelnice nebo ji spláchněte.  

Sůl se využívá i jako ochrana před působením zlých sil. Pomáhá, když ji nasypete na práh u vchodových dveří a na parapety oken. Poté můžete provést magický rituál, při němž se ze soli vysype ochranný kruh. Dále v soli můžete nabíjet různé předměty jako magické kameny, kyvadla nebo amulety.

Pokračování 2 / 6

Octový roztok

Zatímco sůl do sebe vše negativní nasává, ocet zlé síly odhání. Jeho kyselost navíc z hlediska feng shui rozproudí stagnující energii. Nařeďte ho vodou a pak jím omyjte všechny povrchy nebo místa, kde vás přepadá nepříjemný pocit.

Pokračování 3 / 6

Vykuřování prostoru

Jednotlivé místnosti je pak dobré i vykuřovat. Nejčastěji se k tomu využívají vonné tyčinky a doutnající šalvěj, jež patří k elementu dřeva. Pokud chcete k očistnému rituálu využít i element vzduchu, zapojte do hry také aromaterapii. Nechte byt provonět esenciálními bylinnými oleji, jež nakapejte do aromalampy nebo difuzéru. Pár kapek můžete dát i na pírko a jím pak mávat po místnosti. Vždy při tom otevřete všechna okna, aby špatná energie odcházela pryč z domu.

Pokračování 4 / 6

Svíčková magie

Očista pomocí svíček je založená na elementu ohně, který dokáže spálit vše včetně negativní energie. Pro tyto účely se hodí bílá svíčka, která je symbolem čistoty a nevinnosti. Kromě toho odhaluje pravdu a slouží i jako ochrana před zlem.

Pokračování 5 / 6

Zvukové vibrace

Kov vyrovnává energie, harmonizuje a posiluje pořádek. Zvukové vibrace vycházející z kovu pak dokážou vyhnat především chaos. Pomáhají různé zvonky, zvonečky, tibetské mísy nebo gong. Při úklidu ale můžete pustit také meditační hudbu, která má stejné účinky.

Pokračování 6 / 6

Křišťál a růženín

Také některé kameny mají očistnou moc. Vůbec nejlepší je k tomuto účelu křišťál. Je to filtr, který odebírá negativní energii a harmonizuje. Stejné účinky má ale také růženín, který můžete využít i jako dekorativní prvek v bytě. Tyto kameny je ale třeba čistit jedenkrát týdně pod tekoucí vodou a následně nabít na slunci.

Doporučujeme

Články odjinud