Svět se mění, ukrajinská armáda se stala jednou z nejsilnějších na planetě. Expert vysvětlil, že Zelenského muži teď bojují i o super budoucnost

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj předává medaile vojákům bojujícím na frontě s ruskými silami.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj předává medaile vojákům bojujícím na frontě s ruskými silami.
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 4. 6. 2023

O možnosti přistoupení Ukrajiny k Severoatlantické alianci se bude jednat v červenci na summitu v litevském Vilniusu. Na tom, že se země prezidenta Volodymyra Zelenského jednou může stát členskou zemí aliance, se shodl už summit organizace v Bukurešti v roce 2008. NATO se ale nemůže rozšířit o zemi, která je ve válce. Zároveň si plně uvědomuje, že ukrajinská armáda se za více než rok války stala jednou z nejsilnějších a nejzkušenějších na světě. Vedoucí oboru Bezpečnostní a strategická studia z katedry politologie Masarykovy univerzity Josef Kraus pro ŽivotvČesku.cz vysvětlil, že výsledek konfliktu bude mít v nějaké míře vliv na budoucnost ukrajinských vojáků.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve vyzval, aby NATO na červencovém summitu podpořilo zájem Ukrajiny o členství v alianci. Členské státy diskutují o způsobech, jak zajistit, aby se Ukrajina po skončení války znovu nestala terčem ruského útoku. Obávají se nicméně udělat něco, co by mohlo organizaci zatáhnout do širšího konfliktu. Zároveň jsou si vědomi toho, že Ukrajina může být spojenec s armádou, která už teď je označována za jednu z nejsilnějších.

Právě zkušenosti ukrajinských vojenských sil z boje bude chtít po válce využít řada subjektů. "Dovedu si představit, že pokud Ukrajina zaznamená nějaké významné vítězství, případně vytlačí z nějakého svého anektovaného teritoria ruské vojenské síly v rámci své avizované protiofenzívy a v nějaké obdobné podobě skončí konflikt, čímž ji pravděpodobně Západ bude považovat za vítěze konfliktu, tak to bude znamenat ohromné nabytí sebevědomí ukrajinských ozbrojených sil," uvedl pro ŽivotvČesku.cz vojenský analytik a specialista na válečné konflikty Josef Kraus.

Je evidentní, že Ukrajina chce v konfliktu nejen uspět, ale učit se i s tím nejlepším vojenským »materiálem«, kterým Západ disponuje. Ukrajina totiž opakovaně usiluje o to, aby jí západní spojenci poskytli stíhačky, zejména letouny F-16 americké výroby, které používá několik zemí NATO. Londýn a Berlín zatím bojové letouny Kyjevu nepřislíbily s tím, že stíhačky F-16 nemají, uvedla to agentura Reuters. Ukrajina podle ní dosud získala 27 letadel typu MiG-29 z Polska a Slovenska, které mají doplnit ukrajinskou flotilu ze sovětské éry. I tak to nemění nic na skutečnosti, že ukrajinská armáda bude po válce velmi atraktivním »zbožím« v rámci využití jejích zkušeností.

"Už v současnosti mají ohromné zkušenosti, což můžeme sledovat jen zprostředkovaně. Po konfliktu je zřejmé, že budou mít osvojenou práci s nejmodernější technikou, která jim je dodávána, ale zároveň budou stále zvládat pracovat i s tou starší. Když vezmeme Spojené státy nebo Británii, tak reálné válečné zkušenosti z NATO jsou už relativně zastaralé a ne úplně dobré. Ukrajinská armáda si prochází ohněm, ovšem relativně úspěšně a nikdo to nečekal. A pokud nadále Ukrajina setrvá a bude suverénním státem, kde nebude loutková vláda, prokremelská či proruská, tedy konflikt skončí ukrajinským úspěchem, bude disponovat zkušenostmi, které může předávat dál," upřesnil pro ŽivotvČesku.cz špičkový analytik Josef Kraus z Masarykovy univerzity.

Zajímavostí jednoznačně je, že kvality Ukrajinců nedávno vyzdvihl majitel žoldnéřské Wagnerovy (v přepisu z ruštiny Vagnerovy) skupiny Jevgenij Prigožin. Podle jeho slov ruská »speciální operace«, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu, udělala z ukrajinské armády jednu z nejsilnějších na světě, uvedl v rozhovoru, který byl umístěn na sociální síť Telegram a vedl ho Konstantin Dolgov, podle ruskojazyčného serveru BBC politický stratég a někdejší proruský aktivista z Charkova. 

"Dovedu si představit, že řada penzinovaných důstojníků, ale i v současnosti aktivních vojáků, kteří odejdou po konfliktu do výslužby, tak své služby a know-how budou nabízet jinde. A mohou to být armády jiných států, může to být ale i soukromý sektor. Nepochybuji o tom, že po těchto lidech bude obrovská poptávka a někteří z nich budou s nadsázkou řečeno placeni zlatem," dodal pro ŽivotvČesku.cz Josef Kraus.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.