Stěhujete se a nevíte, jak snadno a dobře zabalit vaše kuchyňské potřeby?

Kuchyně je pravděpodobně nejtěžší místností, kterou je třeba při stěhování domácnosti „sbalit“. Se všemi svými skříňkami a zásuvkami plnými hrnců, pánví, nádobí, příborů i potravin nám často nahání takovou hrůzu, že zabalení a přemístění těchto věcí stále odkládáme a odkládáme. 

Bez čeho se neobejdete?

Pravdou je, že v kuchyni se často nachází mnoho předmětů různorodých tvarů a velikostí. Zároveň se v kuchyni obvykle nenachází příliš mnoho věcí, které by bylo možné darovat nebo vyhodit, protože většina kuchyňských potřeb a spotřebičů bude používána i v novém domově.

Při balení kuchyňských potřeb je zapotřebí systematický přístup a celá řada různě velkých krabic. Vzhledem k tomu, že mnoho předmětů je poměrně těžkých, je vhodné, aby krabice byly kvalitní a nepoškozené. Co se vám bude hodit?

  • Velké krabice – jsou nejvhodnější pro lehké a těžko zabalitelné předměty, jako je jsou například plechy a formy na pečení.

  • Střední krabice – jsou nejvhodnější pro těžší předměty, jako jsou malé spotřebiče, hrnce a pánve, kuchyňské náčiní a příbory, potravinové zásoby a kuchařky.

  • Krabice s dvojitými stěnami – jsou ideální pro balení křehkých předmětů, jako jsou talíře či hrníčky.

  • Krabice na sklenice – hodí se nejen na balení sklenic, ale také lahví, váz, sošek či figurek.

  • Nepotisknutý papír – vám pomůže zabalit křehké předměty a zajistit je v krabici proti pohybu.

  • Lepicí pásky a etikety

Pro středně velkou domácnost se obvykle doporučuje připravit 5 velkých krabic, 10 středních krabic a 5 krabic s dvojitými stěnami.

Připravte si krabici se základními potřebami

Jedním z nejdůležitějších tipů na balení do kuchyně je vyčlenit si věci, které budete potřebovat poslední dva dny v současném domově a první dva dny v novém domově. Krabice se základními potřebami může obsahovat nejnutnější nádobí, příbory, potraviny, spotřebiče, jako jsou například kávovar či topinkovač, utěrku na nádobí a houbičku.

Mladý pár se stěhuje.
zdroj: freepik.com

Čím začít?

Začněte balit předměty ve skříňkách a zásuvkách, které nepoužíváte denně, jako jsou:

  • vázy, křišťál
  • nádoby na uchovávání potravin
  • sklenice na víno
  • malé misky
  • plechy na sušenky, formy na koláče
  • malé kuchyňské spotřebiče, například mixéry
  • kuchařky
  • náhradní utěrky či chňapky
  • speciální náčiní, jako jsou kleště na grilování, paličky na maso, naběračky
  • nádobí pro speciální příležitosti
  • obrazy a další dekorace

Balení vína, alkoholu a jiných neotevřených lahví

Vyberte láhve, které plánujete otevřít do doby stěhování, a zabalte vše ostatní. Dalšími položkami, které můžete zabalit, jsou potraviny v lahvích, které jsou stále uzavřené, například oleje či octy.

Nezapomeňte si položit otázku, zda hmotnost každé položky stojí za náklady na její stěhování. U některých věcí může být efektivnější koupit nové lahve, až dorazíte do nového domova.

Balení věcí ze zásuvek, polic a skříněk

Začněte zásuvkou s nejvíce předměty. Zbavte se přebytečných věcí nebo předmětů, které již nepoužíváte. Pravidlo? Pokud jste věc nepoužili v posledních šesti měsících, nestěhujte ji. Ponechte si jednu sadu příborů na každého člena rodiny, ostatní zabalte.

Sestavte krabice na sklenice a další křehké nádobí. S tímto krokem nespěchejte a ujistěte se, že jsou všechny položky dobře zabalené.

Do krabice se základními potřebami si ponechte alespoň jeden univerzální hrnec.

Balení spíže a spotřebičů

Spíž by měla být před balením roztříděná a oddělené by měly být pouze ty položky, které chcete přestěhovat. Začněte s kořením a pak přejděte k větším položkám. Konzervované zboží se nevyplatí stěhovat, pokud stěhování neprovádíte sami. Opět zkontrolujte hmotnost jednotlivých položek a zvažte náklady na jejich stěhování.

Ujistěte se, že jste na stěhování řádně připravili spotřebiče. Podceněná nebo nesprávná příprava může vést k rozbitým součástkám a nefunkčním spotřebičům.

Velké spotřebiče krabice nepotřebují. Pokud využíváte služeb stěhovací firmy, může být balení spotřebičů součástí jejich služeb.

Chcete-li spotřebiče připravit, odpojte je a pomocí stěhovací pásky připevněte kabely ke spotřebičům. Spotřebiče je také možné zabalit pomocí strečové fólie. Pokud si berete ledničku, ujistěte se, že je zcela odmražená, aby netekla. Z trouby a myčky vyjměte stojany.

Zdroj: mypieceofcakemove.com, moving.com, experthometips.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu