Čtvrtek , 25. 04. 2024

Marek

Co s nepoužitými léčivy?

Správné nakládání s léčivy je důležitá, a přesto tak často opomíjená, součást bezpečné léčby. Patří do toho totiž i zacházení s nepoužitými nebo expirovanými léky. Průzkumy sice ukazují, že se stále více lidí učí odnášet nepoužité a prošlé léky zpátky do lékáren, nicméně to nijak nesnižuje to obrovské množství, které se každoročně vyhodí. Celkový objem se liší stát od státu, kraj od kraje, i město od města. Můžeme ale říct, že průměr evropských zemí bývá mezi 10 a 100 tunami na milion obyvatel ročně. V Česku jsou to každoročně léky za zhruba 4 miliardy korun. Největším problémem ale stále zůstává fakt, že většina léčiv stále ještě končí v odpadech.
léčiva
Likvidace nespotřebovaných léčiv má své zásady.

1. Odkud proudí vyhazované léky nejčastěji

Domácnosti:

Lidé často nakupují léky na předpis nebo bez předpisu, které následně přestanou užívat 

a zůstávají jim v domácích lékárničkách a skříňkách tak dlouho, dokud jim nevyprší trvanlivost. A mnohdy ještě mnohem déle. Jakmile přece jednou dojde na generální úklid

a třídění léků, v ideálním případě skončí zpátky s lékárně, v tom horším v koši nebo spláchnuté do záchodu.
A podle lékárníků jsou také jedním nejčastějších případů také léky, které lidé přijdou vrátit 

po zemřelých příbuzných.
Dalším problémem je i to, že lidé si často kupují léky “do zásoby”, a velice často se k jejich použití ani nedostanou. Nebo zapomenout, že je doma mají, a koupí si je znovu. Což souvisí i s posledním bodem, který zde zmíníme, a tím jsou duplicitní recepty na stejný lék 

od různých lékařů, kdy si pacient zkrátka nepamatuje, že už mu je předepsal jiný lékař, 

ať už obvodní nebo naopak nějaký specialista. Což opět vede k hromadění léčit a jejich nezbytnému zbytečnému vyhození. 

Zdravotnická zařízení: 

Zdravotnická zařízení, jako jsou nemocnice, kliniky a lékařské ordinace, jsou dalším  

z hlavních zdrojů vyhozených léčiv. Existuje několik faktorů, které přispívají k vzniku odpadních léků v těchto zařízeních:

– Nepoužité nebo expirované léky: Zdravotnická zařízení mají často na skladě různé léky, které nebyly použity nebo jejichž doba použitelnosti vypršela. Tyto léky musí být odstraněny z důvodu dodržování předpisů a bezpečnosti.

– Zbytky léčiv: Při podávání léků pacientům může zůstat určité množství léku v lahvičce nebo injekční stříkačce. Tato zbytková množství léků nemusí být vhodná k opětovnému použití a musí být zlikvidována.

– Kontaminované léky: V některých případech mohou být léky kontaminovány nečistotami nebo infekčními látkami. Tyto léky se musí z bezpečnostních důvodů likvidovat. 

Zdravotnická zařízení mají vlastní protokoly a postupy pro nakládání s dále nepoužitelnými léky. Obvykle mají speciální sběrná místa nebo služby, které umožňují bezpečnou likvidaci těchto léčiv. 

Farmaceutické firmy:

Farmaceutické firmy jsou zodpovědné za výrobu, distribuci a prodej léčiv. A tak mohou také přispět k množství vyhozených léků. Některé zdroje vyhozených léčiv ve farmaceutických firmách zahrnují:

– Přebytky a vadné produkty: Během výrobního procesu mohou vznikat přebytky nebo vadné dávky léků. Tyto produkty nemohou být prodány nebo použity a musí být zlikvidovány.

– Vývojové vzorky: Během výzkumného a vývojového procesu farmaceutické firmy vytvářejí vzorky léků pro testování. Po skončení testování nebo pokroku vývoje mohou být tyto vzorky zbytečné a musí být zlikvidovány.

K TÉMATU  Ryby jsou zdravé a plné vitaminů! Přesvědčte děti, aby je jedly

– Obalové materiály: Farmaceutické firmy používají obaly, jako jsou lahvičky, blistry 

a kartony pro balení léků. Přebytky nebo vadné obalové materiály se musejí zlikvidovat také. 

2. Ekologické a zdravotní dopady:

Častokrát se ani nezamyslíme, když něco vyhazujeme. V případě léků to však má velice škodlivé důsledky. Vyhozené léky totiž mohou mít negativní dopad na životní prostředí 

i lidské zdraví. Podívejte se, co všechno se může stát, když se léků nezbavujeme správně. 

Ekologické dopady:

Některé látky obsažené v léčivech mohou znečišťovat vodní zdroje, pokud jsou vyhozeny 

do toalety nebo odtoku. Tyto látky se mohou dostat do řek, jezer a podzemních vod, což může mít nepříznivé účinky na vodní ekosystémy a zvířata.  Mohou ovlivnit růst a vývoj vodních organismů, jako jsou ryby, obojživelníci a mikroorganismy. Mnoho léčiv může být toxických pro vodní organismy a může narušovat jejich reprodukční systémy nebo hormonální regulaci. 

Některé léčivé látky jsou navíc  odolné vůči čištění vodou i chemickým procesům v čistírnách odpadních vod, což znamená, že se mohou dostat nejen do přírodních vodních toků, 

ale i zpátky do oběhu pitné vody. 

Kromě toho, pokud nepoužité a prošlé léky vyhodíme jen tak do koše, mohou se dostat 

do špatných rukou lidí, kteří popelnice vybírají a mohou je použít jako drogy, nebo pro jejich výrobu. A riziko nekončí ani v okamžiku, kdy se vyhozené léky dostanou na odpadní skládku. I tam se mohou postupně vstřebávat do půdy a pronikat tím do půdního ekosystému a odpadních vod. 

Navíc, léčivé látky se mohou hromadit v půdě a v rostlinách. Pokud jsou vyhozené léky použity jako hnojiva nebo je s nimi zavlažována orná půda, mohou se dostat do potravního řetězce a ovlivnit rostliny, zvířata i lidi.

Zdravotní dopady:

Kromě životního prostředí a ohrožování zvířat, může mít nesprávné nakládání s léčivy také negativní dopad na naše zdraví. Vyhozené léky mohou být nalezeny neoprávněnými osobami, což může vést k nebezpečí zneužití nebo nadměrnému užívání léků. To může způsobit zdravotní rizika, jako jsou předávkování, alergické reakce nebo interakce s jinými léky.

Pokud jsou léky vyhozeny do domácího koše, mohou se k nim dostat děti nebo domácí mazlíčci, kteří je mohou polknout. To může vést k otravě a závažným zdravotním problémům.

K TÉMATU  Ilona Csáková slaví! 30 let od vydání první sólové desky Kosmopolis!

Dalším zdravotním rizikem je užívání léků poté, co jim expiruje trvanlivost. Tyto léky mohou nejen ztratit svou účinnost a zvýšit riziko nežádoucích účinků, ale také se mohou stát vyloženě škodlivými. 

Navíc pokud se vyhazované nebo splachované léky dostanou do vodního oběhu, jak jsme 

o tom mluvili výše, mohou se nám tak dostávat zpět do organismu, aniž bychom o tom věděli. A tím zvyšovat odolnost například vůči účinkům antibiotik a značně nám ztěžovat léčbu. 

Je tedy zásadní, aby lidé byli informováni o správném způsobu likvidace léků a o významu odpovědného nakládání s léčivy. To pomůže minimalizovat ekologické i zdravotní dopady vyhozených léčiv a zajistit bezpečnost a udržitelnost léčebného procesu.

3. Správné způsoby nakládání s léčivy:

Když tedy už známe rizika nezodpovědného vyhazování léků, povíme si o tom, jak s nimi nakládat správně, zkrátka, jak se jich zbavit bezpečně. A také, jak minimalizovat celkový počet zbytečně vyplýtvaných léčiv. 

Zde je několik způsobů, jak správně nakládat s léky:

– Nekupujte nadbytečné množství léků a dávejte pozor na datum jejich expirace.

– Pokud máte nepoužité nebo expirované léky doma, obraťte se na místní lékárnu nebo 

na speciální sběrná místa, která umožňují bezpečnou likvidaci léčiv. Pokud používáte pro nákup léčiv online lékárny, můžete se informovat u nich. Například Pilulka.cz nabízí možnost vrátit prošlé a neptořebné léky kurýrovi. Jak říká Martin Kassa, spolumajitel společnosti: „Všichni zákazníci internetové lékárny Pilulka.cz, kteří využívají dopravu Pilulka Auto, mohou léky odevzdat přímo našemu řidiči. Ten je následně předá lékárníkovi v Pilulka Lékárně, který je bezpečně zlikviduje.“ 

– Nenalévejte léky do kanalizace nebo odpadu, pokud to není explicitně uvedeno na etiketě.

– Sledujte pokyny pro likvidaci léků na etiketách nebo se informujte u lékárníka nebo lékaře 

o správném způsobu likvidace konkrétních léků. 

Závěrem lze jen znovu apelovat na to, abychom při takovém “jarním úklidu” našich lékárniček mysleli na své zdraví i na naše okolí, a nepoužité léky zodpovědně odnášeli 

do nejbližších lékáren, které mají všechny povinnost léky přijmout. A navíc na ně mají speciální kontejnery, které se poté dostanou do rukou společností, které je správně a bezpečně zlikvidují.

Zdroje článku:
https://download.pilulka.cz/new/TZ_Pilulky_do_kose_nepatri_tri_ctvrtiny_Cechu_ma_doma_stare_leky.pdf, https://zpravy.aktualne.cz/domaci/cesi-jsou-rekordmani-ve-vyhazovani-leku-mnozstvi-odpadu-se-z/r~b44a84fed3b011e889f40cc47ab5f122/, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/lekarna-v-kanalizaci-cesi-se-rocne-zbavuji-stovek-tun-leku-176090
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

S příchodem chladných dní naše pleť potřebuje výživu. K tomu vám dopomohou domácí pleťové masky, které si vyrobíte z ingrediencí, co máte běžně v kuchyni.
Na období vánočních svátků se těší téměř celý svět. Na tu chvíli, kdy konečně utichne veškerý hektický život a všichni se oddávají společnému stolování a klidu při sledování pohádek. Ne všude jsou ale tak pohodové vánoční zvyky jako u nás, nebo přinejmenším tak normální zvyky. Podívejte se na ty nejpodivnější vánoční tradice, které rádi přenecháte ostatním zemím.
Přemýšlíte o zajímavém prvku do ložnice nebo obývacího pokoje? Stoličky a taburety nejen, že dobře vypadají, ale jsou také naprosto univerzální. Slouží jak k samotnému sezení, tak i jako opěrka pro vaše unavené nohy při posezení v sedačce nebo křesle u televize. Využití najdou také v předsíni jako sedátko při obouvání. Stoličky i taburety lze dnes koupit téměř v jakékoli designové podobě.
Pálení čarodějnic se tradičně slaví v noci ze 30. dubna na 1. května. To znamená, že i letos se čas oslav, opékání špekáčků a zapalování hranic blíží. Víte ale, kde se tento svátek vzal a jaká je jeho historie?
Ve znamení Beran jsou lidé narození od 21. 3. do 20.4. Tomuto znamení vládne živel ohně. Tito lidé jsou tak opravdu nabití energií a zároveň velmi ambiciózní. Beranům vládne planeta Mars, jde o znamení, jehož symboly jsou jaro, nové začátky a jiskra. Berani jsou velcí bojovníci, ale co dalšího charakterizuje tohle kardiální a ohnivé stvoření?
Byla krásná jako žádná jiná. Muži se o ni prali. Dostávala jednu roli za druhou a dosyta si užívala veškeré slávy, kterou jí povolání herečky přinášelo. Avšak ani ona se bohužel nevyhnula mnohému trápení, které si pro ni osud přichystal.
Suchý únor se těší čím dál větší popularitě. Zatímco v zahraničí jede spíš ”dry january”, už proto že navazuje skvěle na novoroční předsevzetí, my Češi jsme spíš pro ten kratší měsíc bez alkoholu. I tak ty čtyři střízlivé týdny nemusí být žádná pruda, když si je zpříjemníte mocktaily.
PLC House je rodinný dům v argentinském Villa Allende. Byl navržen čistě a lineárně, s ohledem na praktičnost, úspornnost a flexibilitu. Tři ložnice, každá s vlastní koupelnou, prostorný prosklený obývací pokoj s výhledem ven na terasu a vzrostlé stromy. To vše na jednom jediném patře. Není nádherný?
Tento měsíc rozhodne. Pandemie dosáhla v Česku dalšího vrcholu a téměř zastavila život. Děti opět zůstaly doma a školy se zcela uzavřely. Jenže i mezi nimi nejmenšími přibývá nemocných. Jejich obranyschopnost je oslabená. Chybí jí přirozené podněty a dlouhá zima vyčerpala zásoby vitaminů. Nelze se tak divit, že přibývá také dětských pacientů.
V historii člověka se mobbing a bossing vyskytoval vždy. Jde o pocit ohroženosti, díky kterému musíme novou osobu zastrašit. Mohla by nám totiž vzít naše pozice, být lepší, než my. Tak je třeba jí tak znepříjemnit práci, aby to pokud možno vzdala sama. Nejste zdaleka sama, pokud jste podobný přístup zažila. Lze se mobbingu bránit?
V době, kdy se digitální svět neustále vyvíjí, přinášíme inspirativní příběhy žen, které si vyšlapaly cestu k úspěchu ve světě technologií. Přečtěte si o výzvách, které překonaly, a inovacích, které přinesly. Tyto příběhy nejen motivují, ale ukazují, že technologický sektor není jen doménou mužů.
K létu neodmyslitelně patří i veřejná koupaliště, hotely nebo wellness. Během relaxace u vody se ale mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných problémů! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, nejsou zrovna přívětiví společníci.

Výběr článků

Vztahy jsou komplikovaná věc, o tom není sporu ani pochyb. Zatímco někdy to klape a všechno funguje „jako po másle”, jindy to může váznout. A právě mnohé neshody nebo rozcházející se názory mohou stát za vznikem nevěry.
Když na to přijde, dokáží zvířecí kamarádi projevit lásku tím nejmilejším způsobem. Tahle zvířata jsou naprosto šťastná se svými páníčky i ošetřovately. A zdaleka vše nejsou jen domácí zvířata, jako kočky nebo psy. Pouto si vytvoříte i s medvědem!

Nepřehlédněte

Rozhodli jste se zatočit s přebytečnými kily po porodu a začít běhat s kočárkem? Jistě je to ideální varianta jak dělat něco pro sebe a při tom zabavit i vašeho potomka aniž byste museli složitě shánět hlídání. Mimo standartní výbavy na běh je však důležité vybrat i správný kočárek, který splní všechny vaše kritéria a očekávání.
Pokud se chcete cítit pohodlně, zařaďte do vašeho šatníku i kvalitní spodní prádlo. Na následujících řádcích se zaměříme na dámské kalhotky. Jestliže netušíte, podle jakých parametrů spodní díl prádla vybrat, nezoufejte! My vám to totiž níže rádi prozradíme. Proto čtěte a pojďte se inspirovat společně s námi.

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek