Müller Thurgau / Rivaner - výborný společník do každého dne
Pro vína z odrůdy Müller Thurgau je nejtypičtější lehčí, svěží a aromatický projev, ale objevují se i vážnější vína, která dobře snáší delší archivaci. Hojně se využívá pro Svatomartinská vína a cuvée. I když se jedná o druhou nejčastěji pěstovanou bílou odrůdu u nás, jednoodrůdová vína z Müller Thurgau se příliš nehodnotí a v naší databázi jich tudíž mnoho nepotkáte. I tak vám dáme tipy na místa, kde si drží müllerky vysokou kvalitu.
Odrůdu vyšlechtil švýcarský botanik Hermann Müller z kantonu Thurgau v německém Geisenheimu v roce 1882. Předpokládal, že při šlechtění zkřížil Ryzlink rýnský a Sylvánské zelené s cílem propojit kvality rýňáku s dřívějším dozrávání sylvánu. Mnoho let se toto křížení také uvádělo v oficiálních pramenech, nedávné genové analýzy ale potvrdily jako druhého rodiče odrůdu Madlenku královskou.
Müller Thurgau je celosvětově jednou z absolutně nejúspěšnějších uměle vyšlechtěných odrůd, jeho světová plocha ale klesá. Má 25 synonym a pěstuje se po celém světě. Je rozšířen v Německu, Rakousku, Švýcarsku, Itálii, Slovensku a Maďarsku. Mimo Evropu jej najdeme například na Novém Zélandu, v Austrálii, Kanadě, USA a v dalších státech.
Pro vinaře je pěstování Müller Thurgau poměrně nekomplikované. Dozrává brzy a má vysoký a stabilní výnos. To v historii vedlo k masové produkci levných a méně kvalitních vín, což mělo neblahý dopad na celkovou pověst odrůdy.
Odrůda je ideální pro severní vinohradnické oblasti. Je středně odolná vůči mrazu, naopak příliš vysoké teploty mohou negativně ovlivnit kvalitu hroznů. Pokud se během zrání objeví velmi teplé počasí, hladina kyselin v hroznech prudce klesá a vyprodukovaná vína tak mohou působit fádním dojmem.
Požadavky na polohu jsou malé. Nevyhovují ji suché půdy. Nejlépe se jí daří v hlubších, záhřevných a živných půdách. Müller Thurgau je méně odolný proti napadení houbovými chorobami.
„Naše výsadba Mülleru Thurgau se nachází na viniční trati Weinperky. Jedná se o jihovýchodní svah, na kterém není problém, aby hrozny vyzrávaly jak z hlediska fenologického, tak i z hlediska obsahu zkvasitelných cukrů. Obsah kyselin obvykle odpovídá průběhu počasí během roku. Obecně se u všech odrůd z této viniční trati objevuje vyšší podíl kyselin. Je to mimo jiné dáno mikroklimatem, kdy proudění vzduchu od úpatí Miroslavských kopců snižuje během noci teplotu. To má na kyseliny pozitivní vliv. V našich podmínkách sbíráme Müller Thurgau při cukernatosti pohybující se v kategorii pozdního sběru, současně hlídáme dostatečný obsah kyselin. Vína následně dosahují požadované svěží aromatiky. Co se týče vín určených pro maceraci a následné ležení na kalech, čekáme až do stádia fenolické zralosti hroznů,” vysvětluje Roman Popp, který s müllerkou pracuje v několika jejích podobách pod značkami vín Víno Perk a DomaineM.
Mülerka je hlavní bílou odrůdou pro výrobu Svatomartinských vín. Pro svoji aromatiku a nižší obsah kyselin se používá do směsí s později zrajícími odrůdami, které mívají vyšší množství kyselin. Zástupce najdeme také mezi oranžovými i nealkoholickými víny. Ochutnat ji můžete i s bublinkami v sektu, pét-natu a frizzante.
Müller Thurgau je oblíbeným partnerem pro křížení nových odrůd. U nás je jeho nejslavnějším křížencem bezpochyby Pálava. Také existují dvě mutace. Müller Thurgau Findling, který dozrává dříve a Roter Müller Thurgau s modrými hrozny.
„Jedná se o velmi komplexní odrůdu, která se hodí jak na svěží lehká ovocná vína, tak i na vína extraktivní s delším potencionálem zrání. Agrotechnickými zásahy jsme schopni dosáhnout jak většího množství kvalitních hroznů s požadovanou vyzrálostí pro lehčí vína, tak i redukovaného výnosu velmi kvalitních hroznů pro vína na delší zrání. U hroznů určených pro naturální vína hraje také důležitou roli poměrně vysoká odolnost vůči chorobám révy vinné a s tím související nižší potřeba ošetřování ekologickými preparáty. Oba výše popsané styly vín mají u zákazníků odezvu. V současné době máme již vybrané oblíbené způsoby vinifikace pro konkrétní segment zákazníků, a jsme tak schopni uspokojit poptávku jak po konvenčních, tak po naturálních müllerech,” uzavírá Roman Popp.
Müller Thurgau charakteristika
Barva je světlá až středně žlutá. Vína jsou zpravidla svěží, lehká a nekomplikovaná. Typické je ovocné a květinové aroma s nádechem muškátového oříšku a mírná kyselina. Vína se nejčastěji konzumují svěží a mladá. Serióznější mülerky s potenciálem zrání jsou méně časté.
Pro odrůdu Müller Thurgau je dále charakteristické aroma broskve, zeleného jablka, hrušky, černého rybízu a citrusů. Z tropického ovoce můžeme najít vůni mučenky, liči, žlutého melounu a manga. Také se objevují tóny květů pomerančovníku a Gardénie, myrty, máty, šalvěje a zeleného pepře.
Müller Thurgau v Čechách a na Moravě
Do Státní odrůdové knihy byla odrůda zapsána v roce 1941. Pěstuje se na 8 % plochy našich vinic, její podíl ale stále mírně klesá. Ještě v roce 2009 byla vůbec nejpěstovanější bílou odrůdou, aktuálně jí patří druhá příčka. Za posledních deset let se její výsadba snížila o téměř 250 hektarů. Čím dál více se u nás můžete setkat s využitím povoleného synonyma Rivaner k označování lahví s vínem z této odrůdy.
Výsadní postavení nejpěstovanější odrůdy si udržel v Čechách. Nejvíce na Litoměřicku, kde tvoří 34 % výsadeb bílých odrůd. To na Mělnicku jej počtem i úspěchy značně překonává Ryzlink rýnský. Jako jednu ze tří profilačních odrůd si jej zvolilo i VOC Mělník, to ale za rok 2021 nezatřídilo žádné víno.
Na Moravě se nejvíce müllerky pěstuje na Slovácku. Dominuje tu sice početně, ale výraznějších úspěchů v soutěžích většinou nedosahuje.
Na Velkopavlovicku je Mülleru Thurgau jen o necelých 10 hektarů méně a už se tu více prosazuje, i když převážně ve sladších a/nebo lehčích podobách. Třeba od vinařů z Velkých Bílovic, Němčiček, Zaječí či Čejkovic.
Zajímavostí je, že v dalších dvou moravských podoblastech je sice této odrůdy podstatně méně, zato ji zdejší vinaři dokáží představit v opravdu vysoké kvalitě. V Mikulovské podoblasti kvalitě vín přispívají určitě i zdejší ojedinělé podmínky, zřejmě ne náhodou tu skvělých výsledků dosahují vinaři proslulí i výbornými vlašáky. Přeborníky v müllerkách jsou pak vinaři z Valtic, i když u některých pocházejí hrozny k výrobě vín z mikulovského katastru.
Podoblast znojemská je pak doslova rájem naturálně pojatých vín. Jen namátkou DomaineM, Martin Vajčner, Jakub Novák, Víno Loigi, Dva duby a další vinařství se snaží ukázat müllerku i jinak, než ji běžně potkáváme. Místo je tu ale i pro konvenční vína, často s příjemnou cenovkou, která jsou výborným společníkem do každého dne či müllerek „soutěžních“, které umí připravit například Znovín.
Doprovod k lehčím pokrmům
S mülerkou se nepouštějte do párování s příliš složitými nebo krémovými jídly. Vína se budou naopak dobře doplňovat s mírně aromatickými sýry, jako je brie nebo camembert. Kromě toho se vína z odrůdy Müller Thurgau také výborně hodí k mořským plodům, například ústřicím, mušlím či krevetám. Může být ideální volbou k salátům, zvláště s jemnými dresinky, jako je citronový nebo bylinkový. Další možností je kombinace s kuřecím masem připraveným na páře, grilu nebo s lehkými omáčkami. Vína vytváří harmonické párování se zeleninovými těstovinovými pokrmy, jako jsou těstoviny s cuketou, cherry rajčaty a bazalkou.
Přišli jste mülerce na chuť? A pokud ano, v jaké podobě vás nejvíc baví?
Komentáře (5 komentářů)
-
Zildjian7. 6. 2023 16:19Já mám rád broskvové Müllerky - má někdo tip na nějakou perfektní? :)
-
-Vicky-7. 6. 2023 0:50
Martin Č: Ještě si dovolím poznamenat, že se u nás dá setkat s názvem Rizvanec
Je to tak, u nás jej používá tuším Piálek&Jäger, nicméně oficiálně to u nás povolený název jakostních odrůdových vín není. -
Tycka5. 6. 2023 8:49Ano, i pro mě je synonymem spojení MT právě Žernosecké vinařství. A když už byste se tam náhodou vydali, tak doporučuji kousek popojet a navštívit nejmenší a nejseverněji položenou německou vinařskou oblast v Sasku rozprostírající se podél Labe od Pirny přes Drážďany až po Míšeň. Tam umí taky parádní MT. Je dobré se občas vydat za hranice a zkonfrontovat úroveň a kvalitu služeb spojených s vínem.
-
Thaliano4. 6. 2023 22:14MT mi chutná, je pravda, že jí nemám tolik často, ale v hlavě mi leží dva MT - samozřejmě od Moravína a dále dělaný na sudu z Velkých Žernosek, případně opět ze Žernosek - Žernosecké vinařství -na nerezu
-
Martin Č4. 6. 2023 9:21Ještě si dovolím poznamenat, že se u nás dá setkat s názvem Rizvanec
Poslední hodnocení
Další články z rubriky Encyklopedie vína
Kalendář vinařských akcí
-
29. 3. 2024
30. 3. 2024Degustace a ochutnávkyZaječí -
29. 3. 2024Festivaly & VeletrhyValtice
-
29. 3. 2024Degustace a ochutnávkyKutná Hora