Česko má po letech prezidenta s důvěrou veřejnosti

Pražský hrad

V posledních letech bylo zvykem, že prakticky každý průzkum veřejného mínění přisoudil prezidentu republiky nízkou úroveň důvěry. Své nejnižší hodnoty dosáhla v roce 2020 kdy Miloši Zemanovi důvěřovalo méně než 30 procent obyvatel. V době, kdy Miloš Zeman končil svůj mandát se důvěra v prezidenta pohybovala okolo 38 procent. S nástupem nového prezidenta ale nastala změna.

Petr Pavel na Hradě

Když v březnu nastoupil na Pražský hrad Petr Pavel změnil se postoj české veřejnosti k prezidentské funkci. V současné době důvěřuje prezidentu republiky plných 58 procent obyvatel. Takový je výsledek průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR. Po relativně dlouhé době tak má Česká republika prezidenta, kterému důvěřuje významná část obyvatel země.

Kromě důvěry v prezidenta hodnotil průzkum i důvěru k ostatním institucím. Vláda, Parlament i Senát, ale dopadly o poznání hůře než prezident. Důvěra ve vládu je v současné době 32 procent, stejně jako v Parlament. Senát se potom těší důvěře 38 procent obyvatel.

vlajka

Foto: Pixabay

Detaily průzkumu

Nejvyšší důvěru potom mají obecní zastupitelstva a starostové. Těmto institucím důvěřuje 66, resp. 67 procent obyvatel. Zajímavostí je velký počet odpovědí nevím u otázky na důvěru v krajská zastupitelstva a hejtmany (okolo 20 procent). Je zřejmé, že o těchto institucích řada lidí prakticky nic neví.

Pro důvěru v prezidenta, vládu, Sněmovnu či Senát je společné to, že vyšší důvěru projevují mladší lidé a lidé s vyšším vzděláním i obecným zájmem o politiku. Rozdělení důvěry v instituce podle politických preferencí potom odráží rozložení sil ve Sněmovně a v Senátu.

Průzkum byl prováděn v období od konce března do konce května a dotazováno bylo 834 respondentů starších 15 let.

Zdroje informací: https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/petr-pavel-duvera-prezident-pruzkum_2306011948_mst

https://echo24.cz/a/H5BZy/zpravy-domov-pruzkum-prezident-pavel-vysoka-duvera

Náhledové foto: Pixabay

Peníze mě vždy fascinovaly. O své zkušenosti se s vámi rád podělím.