Menu

Co je nového?

Nepořádek způsobuje stres a záchvaty úzkosti, tvrdí odborníci

Sdílení
Foto: Depositphotos

Pokud vás partnerky často peskují, že jste bordeláři a neuklízíte po sobě, vězte, že mají důvod. Odborníci zjistili, že binec v domácnosti má vliv na naši psychiku. Hora špinavého nádobí, oblečení poházené po zemi, neustlaná postel a zkrátka totální nepořádek v prostředí, ve kterém se pohybujete, může vést ke stresu a úzkosti.

reklama

„Kvůli chaosu doma nebo v práci se můžeme cítit bezmocní a zahlcení,“ tvrdí psycholožka Sherrie Bourg Carter. Ne nadarmo se říká, že uklizený domov značí pořádek v životě.


Podle Carterové nás nepořádek rozptyluje a my se nedokážeme uvolnit a dopřát si odpočinek.

reklama

Náš mozek se podvědomě stále soustředí na nedokončenou práci. Stále přemýšlíme nad tím, kdy a jak všechno uklidíme, a dokonce se můžeme cítit provinile či zahanbeně, obzvlášť pokud nás někdo přepadne nečekanou návštěvou.

Naštěstí, na rozdíl od jiných stresů, které si přinášíme například ze zaměstnání, se dá nepořádek snadno napravit. Zapojte do úklidu celou rodinu, včetně sebe! Čím víc členů přiloží ruce k dílu, tím rychleji to budete mít za sebou. Také můžete nepořádku zamezit tím, že každou věc budete vracet na její místo a vyhodíte věci nepotřebné.



Až vám tedy zase partnerka bude vyčítat, že jste bordeláři, už víte, že na to má plné právo a jde jí ryze o blaho všech v domácnosti. I to vaše. A i když patříte k těm, kterým binec doma nevadí, ale sdílíte domov s dalšími členy rodiny, pamatujte i vy na jejich duševní zdraví. A co vy víte, třeba se i vám v uklizené domácnosti nakonec uleví.


Sttress

Frustruje vás netrpělivost? Přestaňte jí trpět


Napište váš názor

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Využíváme Akismet k redukci spamu. Zjistěte více.

Přidat na Seznam.cz
Nahoru