Faraday Future FF 91, další zpoždění Tesly Roadster a nové nabíjecí stanice

fNews #227
Faraday Future FF 91, další zpoždění Tesly Roadster a nové nabíjecí stanice
Fotografie: Faraday Future
  • Elektromobil Faraday Future FF 91 se představil a má odvážnou cenu
  • Tesla Roadster 2 fyzicky dorazí až koncem příštího roku
  • Ultrarychlý hub na D1, PRE posiluje 75kW stanice a Ionity zlevňuje na prázdniny

Vítejte u 227. dílu fNews, tedy pořadu, ve kterém každý týden shrnujeme nejzajímavější novinky ze světa elektromobility. Dnes se podíváme na nový elektromobil Faraday Future, další odklad Tesly Roadster a spoustu novinek ze sítě nabíjecích stanic. Pokud vás některá informace zaujme více, podrobnosti naleznete v odkazech pod příslušnými odstavci.

fNews #227 – Faraday Future FF 91, další zpoždění Tesly Roadster a nové nabíjecí stanice

Podcast v audio formě

Začneme u kalifornské automobilky s čínským kapitálem. Řeč je o Faraday Future, která má za sebou několik skandálů a zpoždění. Teď ale představila údajně sériovou podobu nového elektromobilu, konkrétně modelu Faraday Future FF 91 2.0 Futurist Alliance a zveřejnila i cenu limitované 300kusové série. Ta je ale velmi odvážná, v přepočtu téměř 7 milionů korun, což je v Americe cena vozů značek Bentley, Rolls-Royce či Ferrari. Myslíte, že se společnosti Faraday Future podaří najít dost zájemců o její elektromobil?

V Kalifornii ještě zůstaneme, protože další novinka se týká Tesly. Zájemce o Roadster 2 ale příliš nepotěší. Vůz měl podle původních plánů dorazit už v roce 2020, ale poslední zprávy hovoří o tom, že Tesla Roadster se má představit až v polovině příštího roku. Na jeho konci má následně dojít ke startu produkce. Otázkou je i cena. Vývoj bude Teslu stát spoustu peněz a již před 6 lety se hovořilo o tom, že se vůz za méně než 200 tisíc dolarů (v přepočtu 4,4 milionu korun) prodávat nebude.

Zakončíme u novinek v síti nabíjecích stanic, ty naopak mnoho elektromobilistů potěší. Pokud se například pohybujete po dálnici D1, tak na jejím 66. kilometru je nyní největší ultrarychlý nabíjecí hub této dálnice. ČEZ tam totiž přidal další dva ultrarychlé stojany a nedávno tam ultrarychlý stojan spustila i Pražská energetika. Ta nyní plánuje posilovat svoji síť navýšením výkonu standardních 75kW stanic na ultrarychlé. První takové navýšení výkonu proběhlo v Nehvizdech. A poslední dobrou zprávou je, že Ionity na prázdniny zavede výhodnější tarif pro nabíjení, takže když budete potřebovat služby této sítě třeba cestou na dovolenou, nabijete levněji než za standardních 21 korun za kWh. Ani po slevě ale rozhodně nepatří mezi nejlevnější sítě.

Aby vám neunikla žádná novinka, můžete sledovat fDrive.cz na sociálních sítích Facebook, Twitter a Instagram, případně odebírat náš kanál novinek v aplikaci Telegram. A samozřejmě nás sledovat i na YouTube, aby vám neunikla další zajímavá videa, například testy elektromobilů, nebo příští díl fNews. Na našem YouTube kanálu naleznete například první pohled na Enyaq Laurin nebo test Audi Q8 e-tron.

Partneři fNews - květen 2023

Prohlédněte si modernizovanou Škodu Enyaq Laurin & Klement

Audi Q8 e-tron – test

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze