Fiala: Babiš mě ničím nepřekvapil. Expremiér si postěžoval na málo prostoru

PREMIÉR VS. ŠÉF OPOZICE

Fiala: Babiš mě ničím nepřekvapil. Expremiér si postěžoval na málo prostoru 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Premiéra Petra Fialu (ODS) v nedělní debatě v televizi CNN Prima News předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš ničím nepřekvapil. Řekl to na dotaz ČTK při odchodu z televizního studia. Expremiér Babiš si postěžoval, že dostal v diskusi méně prostoru, od další účasti v televizních debatách ho to ale neodradilo. Oba se sešli před kamerami v samostatném duelu poprvé ve funkčním období Fialovy vlády. Podle šéfredaktora Týdeníku Echo neměla debata jednoznačného vítěze, neboť každý z politiků se obracel ke svému publiku, uvedl v rozhovoru pro CNN Prima News.

Na rozdíl od páteční tiskové konference po setkání Fialy a Babiše s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě se dnešní debata nesla od začátku v konfrontačním duchu. Zprvu se politici navzájem obviňovali ze zavinění inflace, na rozpory došlo i v souvislosti s rozpočtem, dotační politikou státu nebo komunikací ohledně obranné dohody mezi ČR a Spojenými státy.

Fiala při odchodu z televizního studia uvedl, že ho Babiš v debatě ničím nepřekvapil. „Já jsem se snažil argumentovat věcně, klidně a říkat fakta a výsledky, které naše vláda má, a co chystáme,“ řekl. Babiš byl podle něj místy zbytečně osobní. „Ale to tak je – když docházejí argumenty a není co říct, tak se uchyluje k osobním útokům. Mě to nijak nezneklidňuje. Myslím, že si každý divák mohl udělat obrázek sám,“ uvedl na dotaz ČTK.

„Nevím, kdo to měřil, ale měl jsem méně prostoru,“ zhodnotil debatu Babiš. „Kdyby to někdo měřil na sekundy, tak paní moderátorka měla pocit, že je v té relaci, kde jsou jenom sami dva. Takže moc jsem se nemohl vyjádřit,“ postěžoval si. Doplnil, že od další účasti v televizních debatách ho to ale neodradilo. „Přijdu sem třeba za rok. K Moravcovi určitě ne,“ dodal v narážce na politický diskusní pořad České televize.

Politolog Jan Kubáček ČTK řekl, že oba zopakovali dlouhodobé argumenty, debatu vnímal za jakousi poziční bitvu. Vydělal na ní ale podle něj o něco více Fiala, který do ní vstupoval v pozici jednoho z nejméně populárních premiérů od roku 1989 v situaci, kdy se neustále objevují informace o škrtech či zvyšování daní. V situaci, kdy v diskusi zaznívaly nepříjemné věci, argumentoval a nedostal se pod tlak, míní.

Babiš několikrát podle Kubáčka zbytečně naskočil na emoční linku, například při zmínkách o dotacích pro Agrofert, který je součástí jeho svěřenských fondů.

To, že se oba politici po dlouhé době střetli v televizní debatě, považuje politolog za prvotní výstřel před děním ve Sněmovně, v níž lze očekávat obstrukce. Fiala podle Kubáčka chtěl ukázat, že je v dobré politické síle a že je pánem vládního pětikoaličního tábora. Pro Babiše zase bylo důležité ukázat, že se duelu s Fialou nevyhýbá, dokáže jej konfrontovat, udržet ve veřejném prostoru výroky o Fialově drahotě a chudobě, míní. Strategické pro Babiše podle politologa bylo ukázat, že je králem opozice a jediným Fialovým vyzyvatelem.

 

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články