Místo zločinu Ostrava: Z natáčení pod zemí se Pavle Beretové chtělo utéct

Místo zločinu Ostrava: Z natáčení pod zemí se Pavle Beretové chtělo utéct
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Role policistek si herečka Pavla Beretová náramně užívá, tedy pokud po ní zrovna někdo nechce, aby se nechala snést kilometr pod zem. To by se pak možná i rozbrečela. Jinak má ale svou práci ráda, těší ji natáčení filmů i hraní v divadle. Ačkoli říká, že divadlo má oproti filmu velkou výhodu…

Při natáčení v dole se Pavla Beretová málem rozplakala

Napínavý seriál Místo zločinu Ostrava si diváci oblíbili. Natáčení si jistě užívali i herci, i když to pro ně nebylo vždycky příjemné. Ve druhé epizodě, s názvem Kilometr pod zemí, museli členové štábu zamířit do skutečných uhelných šachet takřka 1000 m pod povrchem. Přesun dolů jim zabral skoro dvě hodiny.

„Protože štáb o počtu čtyřiceti lidí sjížděl dolů a nahoru klecí, do které se vejde maximálně šest lidí. Cesta dolů trvá deset minut a nahoru to samé,“ vysvětlil Martin Froyda, producent seriálu.

Každý navíc obdržel těžký dýchací přístroj, se kterým se nemanipulovalo právě snadno. Komparz v dolech zastávali opravdoví horníci. Natáčelo se i ve zrušených železárnách, kde roku 2019 došlo k odstřelu nejmohutnějšího cihlového komína v republice. Občas to tedy bylo hodně náročné, zejména pro Pavlu Beretovou, představitelku Emy Grodské.

Pavla Beretová a Stanislav Majer
Pavla Beretová a Stanislav Majer | Zdroj: Martin Berstein / © Česká televize

Ema je zkušená a chytrá šéfka ostravských kriminalistů, žijící v ustáleném česko-polském manželství s Bolkem Grodským. Jmenování šéfkou týmu pro ni bylo obrovským překvapením. Této úlohy se však chopila se ctí a rychle si získala respekt mužských kolegů. Je koneckonců velice empatická, věří své intuici a nevzdává se.

Zato herečka Pavla Beretová jistě pocítila touhu se vzdát, když ji ve dvě hodiny ráno přivezli na natáčení rovnou z představení v Praze. „V díře jsem se málem rozplakala a chtělo se mi utéct,“ přiznala v rozhovoru pro blesk.cz. Rozhodně nebyla sama, kdo se tisíc metrů pod zemí potýkal s problémy.

„Někoho trápila klaustrofobie, někoho úzkost,“ prozradil Martin Froyda. „Byli i takoví jedinci, kteří sfárat vůbec nedokázali. Frustrující pak bylo, když se na povrchu zjistilo, že došlo k závadě při natáčení záznamu, a jeden obraz se musel opakovat. Všichni tak museli znovu do podzemí.“

Hrát kriminalistky ji ale baví

Role v seriálu Místo zločinu Ostrava není prvním případem, kdy Pavla Beretová dostala možnost ztvárnit policistku. „Já jsem jednou řekla v takové nadsázce, že je to vlastně hrozně fajn hrát kriminalisty, protože člověk se musí zajímavě koukat, že přemýšlí, a odehrajou to v podstatě ty oběti… Ono to samozřejmě není tak jednoduché. Má to prostě více věcí, ale jo, baví mě to. Na téhle práci je hodně zajímavé popasovat se s tou vedoucí pozicí, co to znamená pro ženu… Zajímá mě vztahovost a pocity. Těmihle věcmi se zabývám při každé práci.“

Pavlu Beretovou ale můžete znát i z dalších seriálů či filmů. Objevila se např. v komedii Vánoční příběh, kde si zahráli také Karel Roden, Jiřina Bohdalová, Jana Plodková, Hynek Čermák a další. „Hraju manželku Alberta Čuby a vlastně tam řešíme vztahovou zápletku. Já jsem spíše taková kamarádka. Pracuji pro charitu,“ popsala roli Pavla Beretová. Obvykle ale hned po natáčení osudy svých postav vypouští z hlavy.