Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.
Terminátor 3: Vzpoura strojů | Terminator 3: Rise of the Machines | 2003
csfd  imdb  kinobox
US premiéra: nestanovena
CZ premiéra: nestanovena
režie: Jonathan Mostow
hrají: Arnold Schwarzenegger, Nick Stahl, Claire Danes, Kristanna Loken

Terminátor 3: Vzpoura strojů: V.I.M.


ikona
KarelR
arnold schwarzeneggerterminator
Vraťme se na chvíli do časů, kdy velkolepé sci-fi akčňáky ještě pořád drtily pravé plechy. 

Když se řekne Terminátor, většina lidí si samozřejmě vybaví jedničku a dvojku. James Cameron stvořil duo nepřekonatelných sci-fi klasik, na něž se Hollywood už mnoho let snaží zoufale navázat. V roce 2009 jsme se vydali do budoucnosti, v roce 2015 se přepisovala přítomnost a roce 2019 se dokonce vrátila Linda Hamilton, aby šlo o „ten pravý sequel“ ikonické dvojky. Jenže nyní, v roce 2023, už je snad všem jasné, že nejlepší Terminátor bez Camerona přišel před 20 lety.

Ano, tiše jsem to v sobě dusil dvě dekády, ale teď už se to nebojím říct nahlas: Terminátor 3 je super! Pár lidí si toho všimlo už v době premiéry, spokojené diváky ale přehlušil dav fandů, kteří pořád vytahovali první dva díly. Jasně, jsou lepší, jde o nezpochybnitelné žánrové milníky. Třetí Terminátor ale v jejích šlépějích kráčel víc než zdatně, což je po čtyřce, pětce a šestce nepřehlédnutelný fakt.

V první řadě tu Arnold ještě pořád kopal první terminátoří ligu. Příliš se neřešilo, že není nejmladší, ale místo toho se s ním zacházelo jako v době jeho největší akční slávy. Obří kvéry, poctivé bitky, památné momenty… jen si vzpomeňte na řežbu s T-X nebo scénu s rakví. Režírující Jonathan Mostow sice nebyl tak precizní a neomylný jako Cameron, pořád ale zvládnul držet vysoké technické parametry a nezapadl do pomalu nastupující éry digibordelu.

Arniemu ve filmu kryli záda Nick Stahl a Claire Danes, což sice nebyla žádná hitparáda, ale taky nešlo o herecký průšvih, jenž se povedl třeba pátému dílu. Stěžejní pak byla i záporačka v podání Kristanny Loken, jíž se povedlo upgradeovat takovým způsobem, že byla zastaralému T-800 víc než důstojnou protivnicí a skvěle reprezentovala novou éru robotického nebezpečí.

Hlavní taháky Terminátora 3 jsou nicméně jinde než v hereckém obsazení. Mostow pochopil, že lidé chtějí hlavně svižný žánrový nářez, jenž se nebude zase tolik patlat v mytologii, a nasypal do filmu kupu solidních akčních scén, nad nimiž samozřejmě ční honička s hasičským vozem. Level fyzické destrukce, který se kolem Arnieho rozpoutal, byl v tom roce srovnatelný jen s dvojkou Matrixu… a šlo o hořkosladkou rozlučkou s produkcemi, jež si postavily obrovské kulisy a následně v nich uspořádaly majestátní akční hody.

Jak říkám, před dvěma dekádami to lidé zase tolik neocenili. Dnešní optikou je však Terminátor 3 vynikajícím popcornem, jenž svůj osudový příběh navíc odvypráví během pouhých 109 minut. Co bychom za to dali v době, kdy se všechno musí táhnout kolem 140 minut. A co bychom dali za víc blockbusterů s koncem, jenž člověka praští do žaludku silou Arnoldovy pěsti.

Važme si toho, že se Terminátor 3 kdysi tak povedl. Pokud se totiž nestane malý zázrak, nesmrtelná terminátoří sága už tak úderný film nikdy nevyplodí.

© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace