Zavřít reklamu

Smartphony Samsungu, stejně jako telefony téměř všech ostatních výrobců, se dodávají s portrétovým fotorežimem, který umožňuje rozostřit pozadí pro umělečtější snímky. Na výběr máte z různých efektů rozostření a můžete také upravit intenzitu rozostření.

Věděli jste však, že na telefonech a tabletech Galaxy s novějšími verzemi nadstavby One UI můžete také přidat portrétový efekt k fotkám, jež jste nepořídili pomocí portrétového režimu, či dokonce k těm, které jste si stáhli z internetu nebo dostali od ostatních? Tato funkce je konkrétně dostupná na zařízeních Galaxy s verzí One UI 4.1 a novějšími a umožňuje přidat rozostření pozadí na jakoukoli fotografii nebo obrázek z aplikace Galerie. Je tu však jistý háček: na rozdíl od portrétového režimu fotoaparátu vám aplikace Galerie umožňuje přidat portrétový efekt pouze k fotkám lidí (skutečných i „falešných“, jako jsou například sochy) a zvířat.

Funkce v zásadě funguje jen tehdy, když telefon dokáže na fotografii detekovat tvář. A i když můžete upravit intenzitu rozostření pozadí, nemáte k dispozici různé efekty rozostření, které nabízí portrétový režim. Je třeba mít také na paměti, že detekce obličeje nemusí vždy fungovat správně.

Jak přidat efekt portrétu

Pokud chcete fotografiím uloženým v telefonu nebo tabletu Galaxy přidat portrétový efekt, stačí otevřít Galerii, vybrat požadovaný snímek, klepnout v pravém dolním rohu na ikonu tří svislých teček a ze zobrazených možností zvolit možnost Přidat efekt portrétu. Následně začne telefon ve fotografii hledat tváře (lidské i zvířecí), a pokud nějaké detekuje, umožní vám upravit intenzitu rozostření. Poté můžete fotku uložit klepnutím na tlačítko Použít v horní části obrazovky.

Ve výchozím nastavení rozmazaná verze stávající fotografii nahradí, k původní verzi se však můžete vrátit, a to klepnutím na tři svislé tečky a zvolením možnosti Obnovit původní. Pokud nechcete stávající fotografii nahradit, můžete vedle tlačítka Použít klepnout na tři svislé tečky, poté na možnost Uložit jako kopii a uložit ji jako nový obrázek.

Funkce Přidat efekt portrétu má oproti portrétovému režimu několik výhod. Tou největší je to, že funguje s fotografiemi pořízenými při jakékoli úrovni zoomu, namísto jen 1x a 3x přiblížení, které najdete v portrétovém režimu na většině telefonů Samsungu. Pokud máte například model řady Galaxy S Ultra, můžete přidat rozostření pozadí k fotkám pořízeným při více než trojnásobném zvětšení.

Funkce také funguje se snímky zachycenými ultraširokoúhlým fotoaparátem, což je něco, co portrétní režim neumožňuje (i když ultraširokoúhlé fotografie nebudou s efektem rozostření vypadat tak dobře jako ty běžné). A jak již bylo uvedeno výše, tento efekt můžete přidat do jakéhokoli snímku bez ohledu na zdroj, pokud je v něm detekována tvář (či více tváří).

Dnes nejčtenější

.