Stanjura v prvním nástřelu rozpočtu na rok 2024 překvapil. Koaliční partneři se nečekaným úsporám brání

Události: Návrh rozpočtu 2024 a spor o úspory (zdroj: ČT24)

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) poslal vládním kolegům k připomínkám první návrh státního rozpočtu na příští rok. Je v něm například plošné pětiprocentní snížení tarifních platů státních zaměstnanců nebo roční zmrazení plateb zdravotním pojišťovnám. Někteří ministři se už proti tomu vymezili. Premiér Petr Fiala (ODS) zdůraznil, že kabinet má čtyři měsíce na politickou diskusi o návrzích, které se tak mohou změnit.

První návrh ministerstva financí na podobu státního rozpočtu 2024 zahrnuje snížení výdajů u řady resortů. Například ve školství o 29 miliard a v dopravě o dvanáct. Naopak sociální výdaje mají vzrůst – hlavně kvůli zvyšování penzí – o více než 22 miliard. Obrannému rozpočtu pak má příbýt celých 48 miliard.

Je však už tradicí, že ministři s resortem financí o jednotlivých kapitolách dále vyjednávají a leccos se může změnit. 

Plánovaný vývoj hospodaření státního rozpočtu
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí ČR

Ministerstvo financí v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok počítá se schodkem 235 miliard korun. Aby vládní koalice takového deficitu dosáhla, musí podle Stanjurova resortu šetřit více, než jak si naplánovala ve svém konsolidačním balíčku.

„Vzhledem k tomu, že pozitivní dopady z konsolidačního balíčku mají náběh zejména od roku 2025, bylo v souladu s nastoleným trendem konsolidace nutno přistoupit k dalším úsporným opatřením zejména pro rok 2024,“ zdůvodňuje ministerstvo k návrhu rozpočtu.

Návrh úsporných kroků na rok 2024
Zdroj: ČT24/Ministerstvo financí ČR

Tvrdé návrhy premiér mírní

Ministr Stanjura do návrhu napsal vedle plánu na snížení tarifních platů státních zaměstnanců o pět procent například i seškrtání výdajů na vědu a výzkum o desetinu.

Premiér chce o všech bodech ještě jednat. „Ano, všude je možné přemýšlet nad úsporami, tady nejde o to, že bychom krátili třeba peníze na výzkum, ale musíme třeba přemýšlet nad tím, jestli například resortní výzkumné ústavy nedublují výzkumnou činnost třeba univerzit nebo Akademie věd,“ řekl Fiala.

Koaliční partneři: Tohle jsme si nedohodli

Koaliční partneři však mají k úsporným návrhům ministra financí výhrady. „Návrh ke snížení tarifů zaměstnanců státu v době dvouciferné inflace o pět procent či snížení celkového objemu platů o čtyři procenta namísto koalicí oznámených dvou procent nemá oporu v žádné z předchozích diskusí či dohod,“ vymezil se předseda Pirátů Ivan Bartoš. 

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zase odmítá zmrazení plateb státu zdravotním pojišťovnám. „Toto je mimo diskusi. Ten vývoj státních pojištěnců do roku 2030, do roku 2050 je vcelku jednoznačný a jasný,“ říká s tím, že by došlo v následujících letech ke zhoršení zdravotní péče. 

Vládní koalice bude o návrhu státního rozpočtu na příští rok vyjednávat celé léto. Ve Strakově akademii plánuje Fialův kabinet nejdůležitější zákon roku schvalovat v září. Hned poté ho pošle do Poslanecké sněmovny.