SP v boulderingu v Praze překvapivě vyhrála Bertoneová

foto SP v sportovním lezení (bouldering), finále žen, 4. června 2023, Praha.Zleva slovinská závodnice Janja Garnbretová, francouzská závodnice Oriane Bertoneová, francouzská závodnice Flavy Cohautová na stupních pro vítěze.

Praha - Světový pohár v boulderingu v Praze překvapivě vyhrála Oriane Bertoneová. Teprve osmnáctiletá Francouzka ve finále porazila i slovinskou hvězdu Janju Garnbretovou. Obě zdolaly tři ze čtyř finálových cest, ale francouzská lezkyně na to spotřebovala méně pokusů. Bronzovou medaili získala další zástupkyně země galského kohouta Flavy Cohautová, jež jako jediná z ostatních zapsala dva topy.

Olympijská šampionka a šestinásobná mistryně světa Garnbretová v Praze startovala poprvé v aktuálním ročníku Světového poháru, protože léčila zraněný palec na noze. V páteční kvalifikaci i v dnešním semifinále byla suverénní a vylezla všech devět cest, ale ve finále zaváhala. Na druhém boulderu neuspěla a na třetím proměnila v cestu na vrchol až třetí pokus, což bylo pro celkový výsledek rozhodující.

Bertoneová sice postupovala do finále až z posledního šestého místa, ale pak se jí mimořádně dařilo. Úvodní boulder zdolala na druhý pokus, následující dva hned napoprvé. Když se na závěrečném boulderu dostala do zóny, měla jistý triumf a jen těžko skrývala emoce. Garnbretová ji nemohla o zlato připravit ani další fleší, tedy okamžitým překonáním boulderu. To čtyřiadvacetiletá slovinská ikona lezeckého sportu dokázala a potvrdila svou stříbrnou pozici.

Francouzka Bertoneová, jež byla loni třetí na mistrovství Evropy, se radovala z premiérového triumfu ve Světovém poháru. Mohla svou radost sdílet i s dvaadvacetiletou krajankou Cohautovou, která slavila bronz.

České reprezentantky se v dnešním programu nepředstavily, všech pět vypadlo v páteční kvalifikaci.

SP ve sportovním lezení v Praze:

Ženy:

Bouldering: 1. Bertoneová (Fr.), 2. Garnbretová (Slovin.), 3. Cohautová (Fr.).

Průběžné pořadí SP: 1. Bertoneová 2649,5, 2. Raboutouová (USA) 2380, 3. Nonakaová (Jap.) 2315.

Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 28.03.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je čtvrtek 28. března 2024

Očekáváme v 21:00 7°C

Celá předpověď