Užíváním této stránky souhlasíte s všeobecnými podmínkami.
Tato stránka používá cookies.

Spider-Man parádně triumfuje! Kostlivec hororovým hitem nebude


ikona
TedGeorge
christopher millermalá mořská vílaphil lordrychle a zběsilespider-manspider-man: napříč paralelními světyspider-man:across the spider-versestrážci galaxiesuper mariotržbyvin diesel
Jedinečný animák ze Spider-Manovského mnohovesmíru je i napodruhé globálním hitem.  

Nepravděpodobná hollywoodská pohádka pokračuje. Když jsme před pěti lety psali trailerové popisky na Spider-Mana: Paralelní světy, mohli jste mezi řádky vyčíst rozpaky a jistou nedůvěru v animovanou divočinu, kterou pro Sony již nějakou dobu kutili šikulové Phil Lord s Chrisem Millerem. Odvážné výtvarné podání, Peter Porker alias Spider-Vepř, sázka na komiksového novice Milese Moralese místo na osvědčeného Petera Parkera… Pochyboval jsem nejenom já. Zbytečně.

Frenetická pastva pro oči donutila nejenom imfa zařadit Spider-Mana: Paralelní světy mezi desítku nejlepších filmů dekády a animák, který v kampani rozhodně nenadchnul, se stal na konci roku 2018 vánoční trvalkou. Úvodních 35 mega se v Americe povedlo rozmnožit více než pětinásobně a v součtu se zbytkem světa sympaťáci Miles, Gwen a další překvapivě lízali skoro čtyři kila. Studio Sony si jenom dva měsíce po premiéře Venoma dosyta užívalo další hit, jenž jim látal díry v napjatém banku, a bylo nadmíru jasné, že se dočkáme pokračování. Pouze tenkrát nikdo moc nečekal, že nejenom kvůli covidu přijde až za čtyři a půl roku. Dlouhé čekání naštěstí stálo za to.

První projekce mě teprve čeká v týdnu a já pevně doufám, že i tuzemští kinaři do té doby pořeší poněkud nešťastné problémy s tichými dialogy. Pokud se chcete podobným potížím s naprostou jistotou vyhnout, zamiřte přednostně do IMAXu, kde je nejenom podle redakčního kolegy do_Oda zvuk nádherně vyladěný.

Když si tak čtu nadšené recenze (Rotteny podobně jako u oblíbené jedničky hlásí fantastické průměrné hodnocení 8,7/10) a poslouchám jásajícího Civala (u něj byla projekce zvukově v naprostém pořádku, takže se snad jedná o ojedinělé trable), jenž po letech zase jednou vlepil nějakému blockbusteru plnou palbu, tak se filmu nemohu dočkat. A už bych si měl pomalu rezervovat nějaké dobré místo, protože kina jsou zase jednou narvaná nejenom v Americe.

 

Tam za první víkend padlo parádních 120 míčů, což je mimo jiné šestý nejlepší start animáku všech dob. Byť teď nechci porovnávat jablka (vánoční termín premiéry jedničky) a hrušky (letní start dvojky), tak si odpovězte sami, kdy se pokračování oblíbeného blockbusteru dočkalo více než trojnásobného otvíráku oproti jedničce. S takovou silou nenásobily tržby ani sequely Johna Wicka. Jenomže to zdaleka není vše a dobré zprávy pro Sony pokračují.

Zatímco jednička zvládla ve zbytku světa trhnout za první víkend pouhopouhých 21 míčů (jasně, rozdílové Vánoce byly teprve za rohem a v Číně film otevřel až následující víkend), tak dvojka nastřádala za první víkend parádních 88 melounů (včetně spíše průměrných 17 z Číny, která už má start za sebou). Tím pádem je globální účet za první víkend vystavený na respektuhodných 208 mega.

Půlmiliarda z celého světa padne, i kdyby se v následujících týdnech ukázalo, že představitel titulní postavy Milese Moralese Shameik Moore je kamarád Ezry Millera (Warneři se za Ezru nepřekvapivě stydí a poprvé po letech ho prý ukáží až za necelé dva týdny na červeném koberci při příležitosti premiéry Flashe) a spolu s ním házel židle a vulgárně nadával náhodným ženám, co si přišly provětrat hlasivky na karaoke. To se samozřejmě nestane, takže na základě unisono nadšených reakcí diváků a kritiků si už teď klidně tipnu konec za hranicí šesti kil.

Další dobrá zpráva pro Sony? Ignorujme teď na chvíli IMDb, které reportuje 150milionový rozpočet, a věřme spíše kilu, což odhaduje HollywoodReporter a všechny webziny (teď už včetně MovieZone) to po nich papouškují. Nárůst oproti rozumně drahé jedničce je tedy zanedbatelných 10 mega. I kdybychom kalkulovali s dalším kilem za nutnou marketingovou masáž, stejně před sebou máme další animovaný hit.

Mario s podobným rozpočtem a globálními tržbami 1,3 miliardy samozřejmě jede ještě vyšší ligu, nicméně to mluvíme o zdaleka nejtučnějším blockbusteru roku a porovnání s ním je pro Spider-Verse vlastně nefér. Srovnávejme spíše s dvojnásobně nákladnější pixarovkou Mezi živly, která v kinech po celém světě odstartuje již za dva týdny. Možná by se na tomto místě nabízelo varovat, že živly ohně, vody, země a vzduchu mnohovesmírné pavoučáky trochu přibrzdí.

Podle všeho však do kin míří další propadák Made in Pixar, který bude ještě hodně rád za třicetimilionový americký otvírák. Na animovaného Spideyho se teď bude chodit dlouhé týdny a kdo ví, jestli chystaná trojka s podtitulem Beyond the Spider-Verse netrhne příští rok v kinech ještě víc. Co dodat? Disneyovská Star Wars gardedáma Kathleen Kennedy si teď možná vyčítá, že u Sola nedala šanci (prý příliš odvážné) vizi Lorda s Millerem a místo nich před lety narychlo povolala do zbraně Rona Howarda. Po druhém sukcesu v řadě teď šikovná dvojka pisálků a producentů nebude mít o pracovní nabídky nouzi. A teď rychle ke zbytku startovního pole...

Stříbro logicky bere Malá mořská víla a Disney asi nebude bezvýhradně spokojený. Čert teď vem Ameriku, kde se druhý víkend klesá o 58 % (podobně vysoké poklesy bývají po svátečním Memorial víkendu běžné, byť Aladin padal o pět procentních bodíků méně) a prozatímní účet je za velkou louží vystavený na 186 kulatých. Pokud se další týdny nedočkáme poklesů nižších než 40 %, bude mít Ariel co dělat, aby v USA pokořila tři kila. To však pořád není vůbec špatný výsledek. Pokračujícím problémem jsou především nedostatečné tržby ve světě a mastný čtvrtmiliardový rozpočet.

Ve světě padlo prozatím „pouhých“ 140 míčů, takže globálně jsme na necelých 327 a půlmiliarda bude asi nad síly podmořské princezny. Je to pro myšáka velký problém? Jak se to vezme. Nepochybuji o tom, že moloch bude kouzlit s čísly a díky tomu, že sám sobě zaplatí za streamovací premiéru na Disney+, bude akcionářům Mala mořská víla prezentovaná jako úspěch, který nějaký ten milion nakonec vydělá.

Vždyť i covidem postižená Cruella se souběžnou (a extra poplatkem podmíněnou) premiérou na Disney+ se podle všeho dočká pokračování. A to rozhodně nestála jenom kilo, jak znovu osamoceně reportuje IMDb. V kinech přitom vydělala pouze 233 míčů. Inu, kdyby Malá mořská víla koštovala stejně jako Ritchieho Aladin 180 mega, nikdo by si při pohledu na výsledných 450-500 míčů nestěžoval. Kdyby.

Bronz má na kontě hororový Kostlivec a na rozdíl od nedávného Smrtelného zla nebo M3GAN se z Hollywoodu nerozléhá jásot. Nepodařilo se totiž napodobit 20+ milionové starty zmíněných hororových hitů a dvanáct míčů z více než 3 000 kin lze považovat spíše za zklamání. Zvlášť když váš zrak spočine na 35milionovém rozpočtu, což je na horory přece jenom nadprůměr.

Talentovaný režisér Rob Savage mě před pár lety moc hezky vyděsil díky covidovému found footage / zoom hororu Host, ale s Kostlivcem se prozatím velké chvály nedočkal. Průměrné hodnocení 6,1 na Rottenech je i na (pořád ještě brakovější) žánr spíše slabší. 20th Century Studios teď jistě usilovně počítá, jestli si náhodou neměli odpustit dodatečné náklady na reklamní kampaň a film nakonec levněji nenaservírovat na původně plánovaném a pořád především zámořském streamu Hulu. Uvidíme, jestli je nakonec po vzoru Papežova vymítače nezachrání zbytek světa. Z první várky trhů mimo USA prozatím připlulo osm kapříků.

Bramboru berou Strážci Galaxie: Volume 3 a tady je všechno v naprostém pořádku. Navzdory trochu vyššímu propadu o 51 % (v Americe píší Groot a spol. už 323 mega) se na rozlučku sympatické marvelovské bandy chodí a v globálu mají Strážci na kontě už 780 míčů. Čekal jsem o chlup méně a je tu dokonce šance, že se povede překonat 863 mega, které před šesti lety trhla dvojka. Bylo by to hezké rozloučení se Star-Lordem a Rocketem, kdyby ji trojka nakonec zvládla pokořit a dala tak alespoň na chvíli zapomenout na hrozného jarního Ant-Mana.

Na pětce pokračuje předpokládaný americký kolaps Rychle a zběsile 10. Další (pro)padák o 66 % značí, že se v zámoří z aktuálních 128 melounů dost možná nepovede vykouzlit ani stopáďo a Vin Diesel si může jen gratulovat, že ve světě nejsou poklesy až tak strmé. Celosvětově už padlo šest kil a další stovka by v následujících týdnech ještě měla přibýt.

Nezdolného Super Maria na šesté pozici s 1,3 miliardou ve šrajtofli jsem už zmiňoval u Spider-Manovského chválení, takže rovnou přeskočím ke dvojici snímků, které vznikly na základě stand-upů. Pappa Mia! aneb About My Father s Robertem De Nirem vydělalo po dvou víkendech bídných 8,8 mega, zatímco The Machine s Markem Hamillem je na tom ještě o sto klacků hůře. To bylo rychlé.

Pokud teď pominu kritiky chválenou dramedii studia A24 You Hurt My Feelings, se zanedbatelnými třemi miliony z necelé tisícovky kin (au), tak nám zbývá poslední pán na holení. BoxOfficeMojo míní, že jím je Gerard Butler a jeho Kandahar, vyklízející pozice s pouhými 4,2 miliony (rozpočet byl přitom dobře osminásobek).

Deadline však prozatím jako jediný na devátém místě zmiňuje tříhodinový přímý přenos japonského koncertu s nekonečným názvem SUGA-Agust D Tour ‘D-Day’ in Japan: Live VI. Ten měl podle webu vydělat z nespecifikovaného počtu kin nic moc 1,24 milionů s tím, že mně neznámý zpěvák zkoušel štěstí i v tuzemských sálech.

Nepovedlo se mi teď v neděli večer narychlo objevit, kolik českých kin koncert zpěváka z populární korejské skupiny BTS promítalo i u nás, nicméně dostal se ke mně screen vstupenky do sálu Cinema City za bratru šílených 649 Kč. Mohu pouze předpokládat, že součástí eventu v tom nejlepším možném sálu byl raut, kafe, soda a další nápoje. Druhý největší provozovatel kin u nás si každopádně zrovna velkou práci s promem nedal.

Celkový žebříček víkendových tržeb zde

Příští víkend zkusí překvapivě pozitivní první dojmy přetavit v dolarovou nadílku další Transformers s podtitulem Probuzení monster. Rotteny každopádně prozatím mlčí, takže bych byl opatrný a minimálně v zámoří rozhodně neočekával, že Spider-Mana: Napříč paralelními světy z první pozice sesadí další roboti.

Komentáře
VŠECHNY KOMENTÁŘE (19)
© copyright 2000 - 2024.
Všechna práva vyhrazena.

Registrace

Nemáte svůj účet? Registrací získáte možnosti:
  1. Komentovat a hodnotit filmy a trailery
  2. Sestavovat si žebříčky oblíbených filmů a trailerů
  3. Soutěžit o filmové i nefilmové ceny
  4. Dostat se na exklusivní filmové projekce a předpremiéry

Zapomenuté heslo

Pokud jste zapomněli vaše heslo nebo vám nedorazil registrační e-mail, vyplňte níže e-mailovou adresu, se kterou jste se zaregistrovali.

Přihlášení


Registrace