Šumperk.info

zataženo zataženo, 19°C

Dnes je pondělí 3.6 a svátek má Tamara

Aktuality:


Klášterky připomenou slavného Lea Slezaka

5. 6. 2023 v 00:05 - Do Šumperka a okolí míří festival Klášterní hudební slavnosti, který připomene osobnost šumperského rodáka Lea Slezaka. Slavnosti otevře v sobotu 10. června slavný operní pěvec Adam Plachetka. koncertu bude předcházet přednáška o Leo Slezakovi v šumperském muzeu 8. května. 

Leo Slezak 1927 na webSlavný šumperský rodák Leo Slezak patří k nejvýznamnějším osobnostem světové operní scény. Byl hvězdou Metropolitní opery v New Yorku, po desetiletí hlavní hvězdou opery vídeňské, účinkoval ve více než čtyřiceti filmech. Od jeho narození uplyne v srpnu sto padesát let, organizátoři festivalu tak jeho osobnost i odkaz připomenou několika počiny.

V muzeu si zájemci mohou prohlédnout výstavu „Leo Slezak – hrdinný tenor ze Šumperka“. Na čtvrtek 8. června je připravena o tomto slavném tenoristovi od 19.30 hodin přenáška, kterou  připravila historička Michaela Kollerová a organizátor Klášterních hudebních slavností Roman Janků, který přednášku zpestří ukázkami nahrávek árií v podání Lea Slezaka.

17. ročník Kláěterních hudebních slavností pak otevře v sobotu 10. června v 19.00 hodin český operní pěvec, basbarytonista světovéhoAdam Plachetka.png formátu Adam Plachetka, jehož vystoupení bude věnováno letošnímu výročí narození Lea Slezaka. Spolu s Czech Ensemble Baroque Orchestra představí skladby W. A. Mozarta a A. Salieriho.

Šumperku, domovskému městu festivalu, je od 19. století přezdíváno „Malá Vídeň“. Na architektonickou podobnost obou měst poukáže přednáška historičky umění Kristiny Lipenské nazvaná „Vídeňské inspirace v architektuře Šumperka“. Na programu je ve středu 21. června od 18 hodin v hotelu Perk. Vzhledem k omezené kapacitě je třeba si místo rezervovat prostřednictvím formuláře na www.klasterky.cz.

V červenci a v srpnu pak proběhne série komentovaných prohlídek „Po stopách Malé Vídně“, jimiž mohou diváci obohatit svůj festivalový program. Kompletní program všech osmnácti koncertů a doprovodných akcí je zveřejněn na www.klasterky.cz.

Význam festivalu Klášterní hudební slavnosti podtrhují i záštity, které mu pro letošní rok udělili ministr kultury Martin Baxa a hejtman Olomouckého kraje Ing. Josef Suchánek.

Program Klášterních hudebních slavností.jpg


Autor: MÚ Šumperk Zdroj: https://www.sumperk.cz/cs/zivo...ezaka.html

Reklama


Reklama

Komerční sdělení

Šumperk.info na Facebooku

Přidejte se k nám na facebooku.

Reklama

Reklama