Vaše poloha:
Špatné stravovací návyky a přírodní doplňky: Jak najít rovnováhu pro zdravější životní styl
(Foto: canva.com)
Špatné stravovací návyky a přírodní doplňky: Jak najít rovnováhu pro zdravější životní styl
(Foto: canva.com)

05.06.2023

Špatné stravovací návyky a přírodní doplňky: Jak najít rovnováhu pro zdravější životní styl

Špatné stravovací návyky a nedostatečný příjem živin jsou častým problémem moderního životního stylu. Nevyvážená strava, bohatá na nezdravé potraviny a chudá na nutričně hodnotné látky, může vést k nedostatku vitamínů a dalších živin, které jsou klíčové pro udržení zdraví a vitality.

 

Přírodní doplňky 

 

Jeden z klíčových vitamínů, kterým často trpíme, je vitamín D. Tento vitamín je důležitý pro zdraví kostí, imunitní systém a mnoho dalších funkcí v těle. Jeho hlavním zdrojem je sluneční světlo. Bohužel mnoho lidí tráví většinu času v interiérech a nedostává dostatečné množství slunečního světla, což vede k nedostatku vitamínu D. Proto lidé obrací svou pozornost k přírodním doplňkům stravy, které mohou pomoci vyrovnat nedostatek vitamínů a živin. Existuje řada přírodních doplňků, které mohou být užitečné, pokud jsou používány správně a ve vhodných dávkách. Vitamin D je jedním z přírodních doplňků, který může být užitečný pro lidi trpící nedostatkem tohoto vitamínu. Může být k dispozici ve formě tablet, kapaliny nebo masti. Při volbě doplňku stravy je důležité zkontrolovat jeho kvalitu a spolehlivost. Vyberte si renomovaného výrobce a sledujte pokyny pro použití.

 

Vitamín B je skupina vitamínů, která hraje klíčovou roli v energetickém metabolismu a fungování nervového systému. Patří sem vitamín B1 (tiamin), vitamín B2 (riboflavin), vitamín B3 (niacin), vitamín B5 (kyselina pantothenová), vitamín B6 (pyridoxin), vitamín B7 (biotin), vitamín B9 (kyselina listová) a vitamín B12 (kobalamin). Tyto vitamíny se nacházejí v různých potravinách, jako jsou celozrnné obiloviny, luštěniny, ořechy, semena, zelenina a mléčné výrobky. Nicméně, pokud nedostáváte dostatečné množství vitamínů B ze stravy, můžete zvážit přírodní doplněk stravy, který obsahuje kompletní spektrum vitamínů B. Takové doplňky mohou pomoci při udržování dobrého energetického metabolismu a zdraví nervového systému.

 

(Foto: canva.com)

 

Dalším důležitým přírodním doplňkem je omega-3 mastná kyselina, která je známa svými protizánětlivými účinky a pozitivním vlivem na zdraví srdce a mozku. Tato mastná kyselina se nachází v rybím oleji, lněném semínku, chia semínku a ořeších. Pokud je obtížné zahrnout tyto potraviny do jídelníčku, můžete zvážit přírodní doplněk stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny.

 

Další přírodní doplňky stravy, které mohou být užitečné, zahrnují vitamín C, který podporuje imunitní systém a antioxidanty jako vitamín E a koenzym Q10, které chrání buňky před oxidativním stresem. Před začátkem užívání jakéhokoli doplňku stravy je však důležité konzultovat s odborníkem, jako je lékař nebo výživový poradce. Pouze oni mohou poskytnout správné rady a doporučení v souladu s individuálními potřebami a zdravotním stavem.

 

Nicméně, doplňky stravy by neměly nahrazovat zdravý životní styl a vyváženou stravu. Je důležité upravit své stravovací návyky a zahrnout do jídelníčku potraviny bohaté na vitamíny a živiny. Ovoce, zelenina, celozrnné obiloviny, ořechy a semena jsou skvělými zdroji vitamínů a živin. Snažte se jíst pestrou stravu, která obsahuje různorodé potraviny.

 

Kromě toho je také důležité vést aktivní životní styl. Pravidelná fyzická aktivita má mnoho pozitivních účinků na zdraví a pomáhá udržovat tělo v kondici. Vyberte si aktivitu, která vám vyhovuje, a snažte se cvičit alespoň 30 minut denně.

 

(Foto: canva.com)

 

Přírodní doplňky mohou být užitečnými pomocníky při dosahování vyváženého životního stylu, ale je důležité je používat s rozumem a pod dohledem odborníka. Nespoléhejte pouze na doplňky stravy, ale zaměřte se na celkovou kvalitu svého jídelníčku a životního stylu. Věnujte také pozornost svému emocionálnímu a duševnímu zdraví. Stres a nepříznivé emocionální stavy mohou mít negativní dopad na vaše stravovací návyky. Snažte se relaxovat, najít si čas na sebe a využívat techniky pro snižování stresu, jako je jóga, meditace nebo procházky v přírodě.

 

Mohlo by Vás zajímat

Kolik vitamínů můžete denně přijmout?

Vitamíny jsou nezbytné pro zdravý život a správnou funkci našeho těla. Nicméně, při jejich užívání je důležité dodržovat doporučené denní dávky, aby nedošlo k předávkování, což může mít negativní dopad na zdraví.

Jak jídlo ovlivňuje naši náladu: Pohled nutričních psychiatrů

Jídlo má moc formovat naše duševní zdraví stejně jako naše fyzické zdraví. Nutriční psychiatrie odhaluje, jak správná strava bohatá na celé potraviny, omega-3 mastné kyseliny a fermentované produkty může posilovat naši duševní odolnost proti stresu, úzkosti a depresi.

Co je přerušovaný půst a jak s ním začít?

Přerušovaný půst není jen další kategorií moderních diet, ale je popisován jako životní styl a způsob stravování. Co se děje v těle při stálém přísunu potravy a co při přerušovanému půstu?

Nedostatek zinku může způsobit vypadávání vlasů ale i časté nachlazení

Zinek je stopový prvek a i přes toto označení je nepostradatelný pro lidské tělo. Jeho nedostatek může způsobit řadu potíží a nepříjemností. Jako u jiných vitamínů a minerálů, i u zinku bychom měli dbát na jeho správnou hladinu v těle a nepodceňovat jeho případný nedostatek.

Do Nového roku s čistým tělem. Vyzkoušejte detoxikaci organismu pomocí šťáv

Po Vánocích přišel čas na detoxikaci organismu. Nevíte, jak na to? Připravili jsme pro Vás několik detoxikačních plánů s recepty na šťávy. Zregenerujte celý organismus po náročném období!

Proč je pro nás řepa elixír zdraví?

Řepa je jednou z nejvíce příznivých potravin pro naše zdraví. Přinášíme Vám několik důvodů, proč řepu zařadit do Vašeho jídelníčku a pár zdravých receptů z řepy.

Co způsobuje vysoký cholesterol? Dejte si pozor na tyto potraviny

„Máte zvýšenou hladinu cholesterolu,“ tak tuhle zprávu nikdo z nás slyšet rozhodně nechce. Abyste vašemu zdraví zbytečně neškodili, je dobré se vyvarovat nevhodným potravinám. Které to ale jsou?

Vyznáte se v tucích? Některé vám pomůžou, jiné naopak uškodí!

Slovíčko „tuk“ je většinou vnímáno jako něco nezdravého, škodlivého a odpudivého. Tato zažitá charakteristika ale rozhodně není pravdivá, protože není tuk jako tuk. Některé tuky jsou našemu tělu prospěšné a jiné nám mohou způsobit zdravotní komplikace.

10 zdravotních benefitů grapefruitu, které byste měli znát

Grapefruit je díky své osvěžující nahořklé chuti ideální svačinou pro teplé jarní dny. Jeho konzumace má navíc celou řadu zdravotních benefitů. Nebezpečí však může nastat, pokud užíváte léky.

Užíváte bylinné doplňky stravy? Dejte si pozor, jsou tam skrytá rizika, o kterých často ani nevíte

Doplňky stravy na bázi bylinek a rostlinných extraktů se těší stále větší oblibě, často jako zdánlivě přirozená alternativa k tradičním lékům. Nicméně, jak ukázala nedávná studie belgické organizace Test-Achats, užívání těchto doplňků může být spojeno s řadou rizik, zejména pokud nedostatečně vnímáte jejich možné nežádoucí účinky a interakce s léky.