Hypotéky budou dostupnější. ČNB od července deaktivuje jeden z limitů pro přidělení úvěru

Názor
Česká národní banka (ČNB) rozhodla na svém čtvrtečním zasedání, že od 1. července deaktivuje limit DSTI pro přidělení hypotečního úvěru.  Právě parametr DSTI, tedy podíl výdajů na úvěr na příjmech žadatele, představoval v posledním více než roce pro žadatele o hypotéku významnou překážku, která značné části žadatelů neumožnila hypotéku získat.
Hypotéky budou dostupnější. ČNB od července deaktivuje jeden z limitů pro přidělení úvěru. Ilustrační foto: FAEI.cz

V tomto roce banky poskytovaly v průměru tři tisíce hypoték měsíčně. Odhadujeme, že deaktivace parametru DSTI zvýší od července průchodnost hypoték o 20 až 30 procent, tedy na téměř čtyři tisíce hypoték za měsíc.

Kvalita úvěrového portfolia v tuzemských bankách je vysoká a nepotvrdily se krizové scénáře, že by ve zhoršující se situaci přestali dlužníci své závazky splácet. Lze předpokládat, že domácnosti zvládnou splácet úvěry na bydlení poskytnuté i při deaktivaci limitu DSTI.

Těší mě, že ČNB tento vývoj akceptovala, a to i na základě dlouhodobých reakcí z trhu. ČNB dodržela svůj slib, že v případě, kdy dojde na trhu k výraznému zhoršení podmínek dostupnosti bydlení, tak regulatorní parametry uvolní nebo zmírní.

Změny by mohly nyní pomoci rozhýbat prodeje a nákupy nemovitostí.

Problém s limitem DSTI se týká nyní zejména Prahy a prstence okolo hlavního města a také Brna a některých velkých krajských měst. Požadavek na čisté příjmy domácností je zde teď vzhledem k cenám nemovitostí a výši úrokových sazeb enormní. I když oba partneři v domácnosti solidně vydělávají, přes DSTI neprojdou.

Limit DSTI značně komplikuje situaci také lidem, kteří už hypotéky čerpají, ale potřebují další úvěr z důvodu dostavby nebo rekonstrukce nemovitosti, protože cena stavebních materiálů i prací v posledních letech skokově narostla. Řada projektů kvůli kombinaci přísného limitu a vysokých cen uvázla v patové situaci. To by se nyní mohlo změnit.

Autor je hypoteční expert společnosti Broker Trust
(Redakčně upraveno)

PSALI JSME:
Hypotéky budou díky ČNB o něco dostupnější

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Finance

Koruně se na úvod týdne dařilo

Do velikonočního týdne vstoupily středoevropské měny povzbudivě. Polský zlotý, maďarský forint i česká koruna během pondělní seance posilovaly. Společným jmenovatelem byl slábnoucí dolar na trhu s eurem, což lze ale …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Jaká je budoucnost výškových dřevostaveb v Česku?

Analýza
V České republice stále platí zastaralá norma omezující výšku dřevostaveb na devět, respektive dvanáct metrů. Legislativa by se však měla brzy změnit. S ohledem na nespornou ekonomickou výnosnost projektů chtějí developeři stavět minimálně osmipatrové stavby (22,5 m), s výhledem do budoucna až osmdesátimetrové projekty, a to tzv. inženýrským způsobem.