Hlavní obsah

Takhle poznáte, že je vaše manželství v problémech! Žádné hádky, polibky ani společné plány

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Foto: True Touch Lifestyle, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dát auto pravidelně do servisu, dolívat olej, to nám všem přijde naprosto přirozené. Nenapadlo by nás to nedělat. Ale svým vztahům věnujeme takovou péči a pozornost jen málokdy. Tak schválně, prošlo by vaše manželství takovou malou technickou?

Článek

Sice se všude píše, že vztah je živý organismus, o nějž je potřeba se starat, vyživovat a zalévat ho podobně jako vaše pokojové květiny, dopřávat mu pravidelný servis jako vašemu rodinnému vozu. Ale upřímně, kdo to takhle opravdu dělá?

Většinou se probereme až ve chvíli, kdy jsou v něm velké a někdy už nenapravitelné problémy. Přitom by stačila chvilka. Britská expertka na sex a vztahy Tracey Cox připravila seznam několika varovných signálů, věcí, které značí, že má váš vztah vážné trhliny.

Jen málokdy (nebo nikdy) se líbáte na ústa

Na dobrou noc, na přivítanou, jako poděkování za cokoli. Jak v takovou chvíli vypadá váš polibek? Je to letmá pusa na tvář, kterou běžně dáváme kamarádům, když se s nimi vítáme? Chyba!

Váš partner si přece zaslouží mnohem víc! „Světově proslulý odborník na vztahy John Gottman říká, že klíčem ke šťastnému manželství jsou polibky na ústa, které trvají šest sekund nebo déle,“ upřesňuje Tracey Cox.

Hovory o vážných věcech vám moc nejdou

Jak to u vás vypadá, když přijde na přetřes citlivé, vážné, nepříjemné téma? Dokážete se spolu bavit rozumně, bez divokých emocí, společně hledáte řešení, nasloucháte si, vzájemně si v rámci slušného chování argumentujete a případné hádky probíhají bez podpásovek? Super!

Jestli se ale vše naopak změní v hádku, osobní útoky, nebo třeba tichou domácnost, urážení se, trucování, není to dobré. Takhle se totiž kompromisy nehledají, takhle se jen prohlubují problémy.

Neshodnete se na výchově dětí

Tohle je jeden z nejnebezpečnějších varovných signálů, neshody ohledně výchovy dětí opravdu často vedou ke krachu vztahu. Rodičovství je náročné a stresující, i když jde vše dobře, natož když ho doprovází neshody s partnerem.

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Neshody ve výchově dětí jsou signálem, že domluva nefunguje.Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Bavíte se vesměs o provozních věcech

V každém vztahu je potřeba řešit provozní a logistické záležitosti. Kdo co nakoupí, zařídí, kdo kam odveze děti… Pokud se ale vaše každodenní hovory scvrkly opravdu jen na tohle, vypadá to, že už není nic jiného, o čem se spolu dokážete a chcete bavit. A to je na vztah opravdu málo!

Nehádáte se

Hádky sice nejsou příjemné a všeho moc škodí, ale čas od času uvolnit emoce, pročistit vzduch a v rámci dobře vedené a ozdravné výměny názorů zatočit s nějakým problémem není vůbec od věci. Jestli se už ale vůbec nehádáte, znamená to, že jste si vlastně ukradení, vzdali jste to. Ani jeden z vás nemá potřebu tomu druhému říkat své názory a ani to, co si myslí ten druhý, vás nezajímá.

O povinnosti se nedělíte spravedlivě

Péče o domácnost, placení složenek, starost o děti, udržování přátelských vztahů s kamarády, učení se s dětmi, organizace rodinných oslav a sešlostí…O to vše byste se měli dělit rovným dílem, aby ani jeden z vás neměl pocit, že je vše jen na něm.

Váš partner není první, komu voláte, když..

Když se něco stalo, když vás někdo zranil, nebo naopak, když vás někdo potěšil. Možná si to neuvědomujete, ale ten, komu v takovou chvíli voláte jako prvnímu, je vaším nejbližším člověkem. Máte potřebu s ním věci sdílet, vyplakat se mu nebo se pochlubit. A měl by to být váš partner.

Sex nemáte nebo je zdrojem stresu

Jak se cítíte, když přemýšlíte o svém sexuálním životě? Jste spokojeni, nebo se vám udělá vráska na čele? Vztah bez sexu není vztah, ale kamarádství a je potřeba hledat řešení, nikoli předstírat, že o nic nejde.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Je vztah bez sexu ještě vztah?Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Nesmějete se spolu

Schopnost jeden druhého rozesmát, vzájemně si ze sebe utahovat, umět si udělat legraci ze sebe, ale i svého protějšku, společný smysl pro humor. To jsou známky fungujícího vztahu, a navíc věc, která pomůže překonat hodně těžkých životních chvil. Jestli tohle z vašeho vztahu vymizelo, je třeba to změnit a zase do svého života vtípky a humor začlenit.

Kamarádi se vás ptají, jestli je všechno v pořádku

Přátelé jsou vnímaví a ti, co vás opravdu znají a mají vás rádi, snadno poznají, že se s vaším vztahem něco děje. Někdy vidí věci dříve než vy, tak je poslouchejte. Navíc jim můžete důvěřovat, mají vás oba rádi, chtějí pro vás to nejlepší. Neberte jejich pohled a názor na lehkou váhu!

Volný čas trávíte odděleně

Jak to vypadá, když máte volný víkend? Vymýšlíte většinou nějaký společný program, nebo si každý jdete tak trochu po svém? Společné trávení času je totiž nejlepší způsob, jak vztah budovat, posilovat, udržovat ho zdravý. Společné zážitky jsou potravou pro lásku!

Cítíte se osaměle

Rozhodně nejste sami, máte přece partnera, děti, rodinu, ale stejně se mnohdy cítíte sami jak trosečník na opuštěném ostrově. Tak to značí jediné – odcizili jste se, nevnímáte partnera jako někoho, o koho se můžete opřít. „Pokud máte pocit, že vás váš partner opravdu nezná nebo že žijete s cizím člověkem, řekněte mu to. Pokud se zdá, že je to jedno, vztah už skončil,“ říká Tracey Cox.

Neděláte společné plány

Stěhování, velká investice, drahá dovolená v zahraničí… Je jasné, že velká rozhodnutí je potřeba zvážit, ale pokud v takových chvílích vaše podvědomí křičí „Ne, neslibuj to, nezavazuj se k tomu!“, může to značit, že už jste manželství emocionálně opustili a jen sbíráte odvahu, abyste se z něj také fyzicky vymanili.

Netěšíte se domů

Jakmile slyšíte partnerův klíč v zámku, vaše nálada klesne na bod mrazu. Když musíte zůstat v práci přesčas, zjistíte, že z toho máte vlastně tak trochu radost. Jednoduše už váš domov není místem, kam byste se těšili nebo se v něm těšili na příchod toho druhého. „Tohle vyžaduje okamžitou pozornost. Pokud se vyhýbáte příchodu domů nebo se vyhýbáte tomu, abyste byli doma, když je tam váš partner, je čas na upřímný rozhovor a asi i trochu terapie,“ dodává Tracey Cox.

Vztahy jsou náročné a jedním z těch nejnáročnějších je pak vztah rodičovský. Máma na dně aneb Signály, že vám hrozí mateřské vyhoření. Nespíte, zapomínáte a mizí vám emoce

Načítám