Hlavní obsah

Blažek získal část utajeného policejního spisu, kolegu z ODS kryl

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Reklama

Předal jsem nynějšímu ministrovi spravedlnosti utajený policejní spis brněnské bytové kauzy, přiznal Seznam Zprávám někdejší spolustraník Pavla Blažka. Ten, jak zjistila redakce, zdroj úniku utajil.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek z ODS na veřejnosti bojuje proti únikům dat z kriminálních kauz. Dokonce přišel i s tím, že by za to mohli být vedle policistů či státních zástupců stíháni i další lidé – včetně novinářů, kteří informují o korupčních podezřeních vůči politikům.

Podle ministra jsou takové úniky „vysoce společensky škodlivé“, avšak Seznam Zprávy nyní zmapovaly, jak sám Pavel Blažek v roce 2019 zásadní část utajeného policejního spisu získal. A šlo navíc o spis k brněnské bytové kauze, v níž Národní centrála proti organizovanému zločinu později obvinila Blažkova spolustraníka a další členy brněnské ODS podezřívá.

Pavel Blažek přijetí spisu přiznal. Dostal ho v době, kdy detektivní prověřování teprve startovalo a z listin šlo odvodit další postup policie.

Zdroj, odkud spis unikl, policie dosud nezjistila. Pavel Blažek ho utajil, přestože dnes odhalení zdrojů úniků požaduje.

Podle zjištění redakce předal spis Pavlu Blažkovi jeho tehdejší kolega z ODS Zdeněk Černý. Sám to reportérům přiznal – s tím, že tím chtěl chránit ODS a že spis předal do rukou nynějšího ministra v Poslanecké sněmovně.

Zdeněk Černý získal výpovědi někdejšího dobrého známého občanských demokratů Pavla Hubálka, dnes klíčového spolupracujícího obviněného bytové kauzy. Pavel Blažek se z nich dozvěděl, že jako jednu z postav organizované skupiny Hubálek ve výpovědi k bytové korupční kauze obviněný jmenoval i jeho samého.

Ministr spravedlnosti Seznam Zprávám přiznal, že se mu materiály do ruky dostaly. Odmítá ale komentovat, zda mu je dal stranický kolega Černý, a odkazuje se na poslaneckou mlčenlivost.

„Platí Ústava. Ta jasně říká, že ani policii poslanec nemusí říkat, co se dozvěděl v rámci své poslanecké činnosti. A toho já se držím,“ řekl Blažek s tím, že materiály převzal právě jako poslanec.

Je to v rozporu s tím, co reportérům sdělil Zdeněk Černý - jeho verze je, že Blažkovi informace přinesl jako příteli.

Tři zásahy z jedné výpovědi

  • Blažek a jeho straničtí kolegové dlouhodobě Hubálka označují za podvodníka, který se lhaním o nich sám snaží vyvinit. Hubálek je dnes za machinace s byty stíhaný policií.
  • NCOZ, s níž začal rozsáhle spolupracovat, ale jeho slovům přikládá větší důraz. Na základě Hubálkových výpovědí provedla už tři zásahy.
  • Obvinila po nich Blažkova někdejšího advokátního koncipienta a šéfa bytové komise Brno-střed Otakara Bradáče, jehož skupina dle obvinění za úplatek městský byt zajistila i policejnímu agentovi. Bradáč následně skončil ve vazbě.
  • Jde také po městských bytech, u nichž reportéři doložili, že je sám Hubálek připravoval pro nynější primátorku Markétu Vaňkovou, oficiálně je politici přidělili jejím příbuzným.
  • Při třetí razii policisté provedli i prohlídku magistrátní kanceláře nynějšímu ministrovi životního prostředí Petru Hladíkovi (KDU-ČSL), který předtím dělal náměstka Vaňkové.

Zachránit ODS

Poprvé reportéři na informaci, jak k Blažkovi a dalším prominentním členům brněnské ODS listiny z vyšetřování unikly, narazili v roce 2020. 

Teprve nyní, po opakovaných dotazech a na základě konfrontace s fakty, Zdeněk Černý Seznam Zprávám doručení spisu Blažkovi potvrdil.

Foto: Christine Havranová, Seznam Zprávy

Černý dle svých vlastních slov nemá důvod k tomu, aby si informace o předání citlivého spisu vymýšlel.

Uvedl přitom, že materiály získal od někdejšího koncipienta advokáta Richarda Nováka, který obviněného Pavla Hubálka zastupoval, a policejní výslechy tak měl ze zákona k dispozici.

„Byl to můj známý a letitý kamarád,“ řekl Černý, který už dnes není členem ODS, o advokátním koncipientovi. „V Brně se neslo, že výslechy mají k dispozici členové hnutí ANO. Proto mi koncipient zavolal a předal mi je. Abych takzvaně zachránil ODS. Co Hubálek vypovídal, mohly být lži. Takto jsem to cítil, jednal jsem v dobré víře, a proto jsem dokumenty poskytl Pavlovi,“ odkazuje na Blažka, s nímž ho prý tehdy pojilo přátelství.

Seznam Zprávy získaly e-maily Černého, které dokazují, že dal materiály dohromady zhruba čtrnáct dnů před tím, než je Blažkovi předal.

Výslechy Hubálka si v lednu a v únoru 2019 Černý postupně přeposílal z e-mailové schránky, kterou měl přidělenou ve Sněmovně, do své soukromé schránky. Prokazatelně je tak měl k dispozici už necelý měsíc potom, co podezření Hubálek policistům (tehdy ještě z jihomoravské kriminálky) nadiktoval.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z listů spisu, který si Zdeněk Černý dokázal opatřit. Hubálek ve výslechu mluví o Robertu Kerndlovi, šéfovi brněnské ODS, který je v Brně blízkým spolupracovníkem Blažka.

Schůzky ve Sněmovně

Seznam Zprávy získaly i SMS konverzaci datovanou 1. března 2019. Zprávy dokládají, že koncipient Hubálkovy výpovědi Černému skutečně poskytl. Z kontextu pak plyne, že se baví o tom, že je Černý následně předal spřízněným občanským demokratům.

Reportérům se podařilo konfrontovat i samotného advokátního koncipienta, který už u Nováka nepracuje a dnes chce kvůli obavám z pomsty zůstat v utajení. I on nakonec potvrdil, že Černému přísně utajené materiály z výslechu Hubálka poskytl.

Advokát: Nedovedu si to vysvětlit

  • Někdejší koncipient odmítá, že by dokumenty získal v advokátní kanceláři, čímž by závažně porušil pravidla advokátní komory. „Tu kauzu jsem já pod Novákem nedělal. Výpovědi Hubálka jsem dostal od člověka z polosvěta, řekněme mého známého, který se je různými způsoby snažil zpeněžit,“ tvrdí někdejší Novákův koncipient.
  • Reportéři kontaktovali i Hubálkova advokáta Richarda Nováka, zda ví o tom, že by skutečně materiály unikly z jeho kanceláře. „Vůbec si to nedokážu vysvětlit, že by můj koncipient se mohl dostat k těmto citlivým materiálům, neboť jsem je většinou neměl v kanceláři, ale zajištěné v jiných prostorách. Dbal jsem na to, aby se lidé z mé kanceláře k tomuto spisu nedostali,“ reagoval Novák.

Zdeněk Černý uvádí, že listiny předal Blažkovi na jaře 2019 ve Sněmovně. Černý tam měl přístup, protože v té době dělal poslaneckého asistenta dnes už zesnulého politika ODS Jiřího Ventruby, a měl tak kartičku opravňující k překonání policejních kontrol.

Ve sněmovních prostorách nehrozí policejní odposlechy. A pro Blažka to mělo ještě jednu výhodu - na niž také upozornil. Přímo Ústava totiž poslanci skutečně umožňuje odepřít svědectví o skutečnostech, které se dozvěděl v souvislosti s výkonem svého mandátu.

Černý uvedl, že schůzka s Blažkem nebyla poslední setkání nad částí utajeného policejního spisu. Ta druhá se ale odehrála už i s jeho dalšími spolupracovníky z brněnské ODS, které Hubálek jmenoval policistům jako členy údajné organizované skupiny.

Blažek s Kerndlem a Vaňkovou se mě ptali, kde jsem to vzal a jestli nevím, zdali existuje i něco dalšího, a jestli to nemůžu sehnat.
Zdeněk Černý

Obviněný Pavel Hubálek totiž mezi řídicí články údajné kriminální skupiny zahrnul i Blažkovy další někdejší dva advokátní koncipienty a dnes vysoce postavené brněnské politiky ODS - primátorku Markétu Vaňkovou a jejího náměstka Roberta Kerndla. Černý uvedl, že se listiny, které z vyšetřování vynesl, dostaly ke všem třem.

„Zhruba za čtrnáct dní proběhla schůzka iniciovaná Blažkem opět ve Sněmovně v jeho kanceláři, kde byl přítomný Robert Kerndl i Markéta Vaňková. Z jejich slov bylo jasné, že výpovědi znají. V té době jsme byli dobří kamarádi se všemi třemi,“ dodal Černý s odkazem na brněnskou primátorku a jejího náměstka.

„Ptali se mě, kde jsem to vzal a jestli nevím, zdali existuje i něco dalšího, a jestli to nemůžu sehnat. Já jsem jim řekl, že jsem to nějak získal, neřeknu jak, a že nic dalšího už neseženu,“ dodal Černý.

„Finále bylo takové, že mi všichni tři poděkovali, že jsem to získal a dal jim to, a ocenili, že kopu za ODS manšaft,“ dodal Černý.

Seznam Zprávy se pokoušely opakovaně Markétu Vaňkovou i Roberta Kerndla konfrontovat, ale na dotazy do vydání textu neodpověděli.

„Blažkovy“ spisy

  • Ministr spravedlnosti Pavel Blažek se dostal k výslechům klíčového spolupracujícího obviněného brněnské kauzy Byty Pavla Hubálka. Ten ve svých prvotních výpovědích, které Blažek získal nedlouho po jejich provedení, upozorňoval vyslýchající detektivy na to, že je ochoten spolupracovat - a poskytnout informace týkající se rozsáhlé trestné činnosti na radnici Brna-střed i na brněnském magistrátu.
  • Trestná činnost se, dle Hubálkových výpovědí, jež má redakce k dispozici, týká především manipulací s brněnským městským majetkem. Masivní korupční systém dle Hubálkových slov řídil právě ministr Blažek spolu s brněnskou primátorkou Markétou Vaňkovou (ODS) a jejím náměstkem Robertem Kerndlem (ODS). Ten Hubálkovi i svědčil na svatbě.
  • „Přes Roberta Kerndla jsem se seznámil s dalšími jeho známými, což byl Pavel Blažek, Kamil Kotěra (bratr Kerndla, bývalý vedoucí Správy nemovitostí Brna-střed), Roman Kotěra (bratr Kerndla, místostarosta radnice Brno-střed za ODS), Miroslav Vaníček (radní pro oblast majetku Brna-střed za ODS), Oto Bradáč (stíhaný bývalý vedoucí bytové komise Brna-střed za ODS), Markéta Vaňková a Petr Kosmák (odsouzený v kauze Stoka, bývalý vedoucí Správy nemovitostí Brna-střed, s policií rovněž spolupracuje). S těmito jsem se setkal na neformálních akcích, kde jsme si vzájemně vyměnili informace o tom, co kdo děláme.“
  • Hubálek popisuje, že politikům předával milionové úplatky za zmanipulované přidělování městských bytů určených do privatizace. Úkolem úředníků a některých politiků pak dle něj bylo uchazeče, kteří skupině zaplatili, k majetkům protlačit.
  • Některý výhodně zprivatizovaný majetek pak dle Hubálka končil přímo v rukou politiků. Seznam Zprávy už v minulosti rozkryly, jak se do majetku Kerndla a jeho bratrů postupně dostaly desítky původně městských nemovitostí. O jejich privatizaci rozhodovali členové ODS.

Blažek: Podal jsem trestní oznámení

Sám Pavel Blažek pak při konfrontaci tvrdil, že si na schůzku s trojicí spolustraníků nevzpomíná. „To si teda myslím… O takové schůzce teda nevím vůbec nic a téměř vylučuji, že se konala,“ řekl Blažek.

A zároveň odmítl upřesnit, od koho materiály dostal. „Zdeněk Černý byl jeden z lidí, který říkal, že to má,“ připustil pouze Blažek po konfrontaci s výpovědí někdejšího spolustraníka.

Označit ho jako člověka, který mu materiály předal, ale odmítl. „To nechci… To se takhle nemůže říkat,“ uvedl Blažek s odkazem na poslaneckou mlčenlivost.

Ta však není povinností, ale výsadou, kterou dle Ústavy poslanec může, ale nemusí využít. A Zdeněk Černý reportérům vyloučil, že by utajení své identity po Blažkovi chtěl.

Pavel Blažek se také hájí, že s materiály nijak nenakládal a že únik nahlásil. Původně v reakci na předchozí texty reportérů v roce 2020 vydal prohlášení, v němž zmiňoval, že podal trestní oznámení.

Nyní uvedl, že tehdy jako opoziční poslanec poslal podnět tehdejšímu ministrovi vnitra Janu Hamáčkovi (ČSSD).„Do dvou do tří dnů jsem to předal ministrovi vnitra,“ uvedl Blažek.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek odmítá detailně vysvětlit, jak se dostal ke klíčovým výpovědím proti ODS. Video: Adéla Jelínková, Lukáš Valášek, Seznam Zprávy

Reportéři mají k dispozici „oznámení o skutečnostech nasvědčujících podezření na spáchání trestných činů“, které Blažek podal 14. 3. 2019. 

Jako podezřelé Blažek uváděl pouze Hubálka a neznámého pachatele. O tom, že materiály Blažkovi poskytl tehdejší spřízněný občanský demokrat Černý, který tak musel vědět, odkud unikly, v textu není ani slovo. Blažek pouze uvedl, že výslechy Hubálka prý obdržel „prostřednictvím výkonu své poslanecké činnosti“.

Foto: Pavel Blažek, Seznam Zprávy

Blažek ve svém podání označil jako podezřelého pouze Hubálka a neznámého pachatele. Svého spolustraníka zamlčel.

Policie tak dle zjištění Seznam Zpráv dodnes nevypátrala, odkud z vyšetřování, v němž jsou dnes obviněné dvě desítky lidí, výpovědi klíčového spolupracujícího obviněného unikly.

Hamáček řekl reportérům, že Blažkův podnět předal tehdejšímu policejnímu prezidentovi Janu Švejdarovi, a co s ním bylo dále, netuší.

Švejdar prohlásil, že už si nevybavuje, zda záležitost řešil. „Jsou to čtyři roky – nechci říct ani ano, ani ne. Nejsem si jistý,“ dodal bývalý policejní prezident.

Jisté ale je, že Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která podobné úniky obvykle vyšetřuje, dodnes Černého nevyslechla. Blažkovo oznámení ani nedostala.

„Oficiálně jsme takový podnět neobdrželi. Jak se dostaly části trestního spisu do rukou tehdejšího pana poslance nebylo zjištěno,“ řekla mluvčí GIBS Ivana Nguyenová.

Proč policii nepomohl zdroj úniků identifikovat, když ho znal, neobjasnil ani Blažek. „Nikdy jsem nebyl na žádném výslechu. Formálně se mě na to možná ani nikdo neptal,“ uvedl Blažek. K potrestání viníků, po kterém Blažek v tomto i v jiných případech volá, tak nedošlo.

Nezákonné vyškrtnutí Černého

Foto: Facebook ODS Brno, Seznam Zprávy

Černý získal jako kandidát do Sněmovny za Brno-venkov nejvíce nominací.

  • Zdeněk Černý v parlamentních volbách v roce 2021 kandidoval za ODS jako lídr oblasti Brno-venkov na šestnáctém místě.
  • V den voleb ho ale jihomoravská ODS vedená Pavlem Blažkem nechala z volebního lístku vyškrtnout. Občanským demokratům údajně vadilo, že se ve schránkách voličů objevily letáky, které vyzývaly, aby lidé kroužkovali právě Černého. Následně ho i vyloučili ze strany.
  • Černý se obrátil na Nejvyšší správní soud (NSS), kde se pokoušel dosáhnout neplatnosti volby. Ministr spravedlnosti Blažek soudu například tvrdil, že podle něj byl Černý „odvolán v souladu s platným právem“. To ale dle soudců nebyla pravda. NSS sice volby nezneplatnil, na kandidátku ale Černého vrátil s tím, že vyškrtnut být neměl, protože pro to uběhla zákonná lhůta a byl porušen zákon. Černý se tak stal v pořadí sedmým náhradníkem na poslanecký mandát.

Reklama

Doporučované