Na drahotu s Aha! Jak si nenasekat dluhy kvůli dovolené? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Na drahotu s Aha! Jak si nenasekat dluhy kvůli dovolené?

Dovolená v Chorvatsku: Řada Čechů se tam opět vydá autem
Dovolená v Chorvatsku: Řada Čechů se tam opět vydá autem (Profimedia.cz)

Čas dovolených je tady a rodiny vyráží na svůj vysněný odpočinek. Jenže ne každá domácnost má letos na velký rodinný výlet peníze. Podle průzkumu společnosti Portu na letošní dovolené plánuje ušetřit 38,6 % domácností. Aha! vám poradí jak to udělat, aby to i s napjatým rozpočtem vyšlo.

Zájezd levnější i o desítky tisíc

Mít zabalený kufr a čekat, co se kdy objeví, letos není zrovna dobrý nápad. „Last minute slevy na zájezdy se tuto letní sezonu budou objevovat spíše sporadicky. Letní dovolené se cestovním kancelářím prodávají dobře, není tedy důvod snižovat ceny,“ říká Jiřina Ekrt Jirušková, mluvčí Cestovní agentury Invia, která prodává zájezdy českých i zahraničních cestovek.

Až 50 % dolů

V jednotlivých případech ale můžete na takovou nabídku narazit. „Občas se samozřejmě objeví velice výhodné nabídky i s 50% slevou a odletem následující den, ale je dost náročné vše rychle procesovat, a také se většinou tyto nabídky týkají pouze jednoho hotelového pokoje pro dvě osoby,“ říká Jirušková. Jako rodina většinou nepochodíte a navíc nesmíte mít vybrané konkrétní místo a nesmíte být vybíraví. „Může se totiž stát, že místo levné dovolené v krásném hotelu nikam neodletíte, protože budou zájezdy vyprodané, a v nabídce budou pouze destinace, které nejsou na vašem seznamu,“ říká Jirušková.

Před a po je levněji

Posunout si dovolenou už na červen se vyplatí. „Obecně jsou nejvyšší ceny zájezdů v srpnu, kdy mají hlavní letní prázdniny i velké evropské národy, jako jsou Němci a Italové. Červenec bývá o trochu levnější. Před – a posezonní termíny, tedy červen a září jsou řádově o 15 % levnější,“ upozorňuje mluvčí Invia.cz.

V exotice volte all-inclusive

Na jihu Evropy, ve Španělsku, Itálii či Řecku je běžné objednat si zájezd jen se snídaní a během oběda a večeře ochutnávat speciality v různých restauracích v okolí hotelu. Výhodné to ale být nemusí. „Obecně se většinou vyplatí all inclusive stravovací program, ať už kvůli cenám jídel či nápojů v restauračních zařízeních. Konkrétně třeba Spojené arabské emiráty či exotické destinace, jako například Seychely, mají poměrně vysoké ceny v restauracích a pokud byste si vybrali stravovací program pouze se snídaní, dovolená se vám mlže značně prodražit,“ varuje Jirušková. V arabských zemích jako je Egypt, Tunisko či Turecko může být i problém jiné restaurační zařízení v okolí hotelu vůbec sehnat. „Jedná se o tzv. resortovou dovolenou, kdy veškeré aktivity kromě fakultativních výletů probíhají v hotelovém komplexu,“ dodává Jirušková.

Kde je pro Čechy nejlevnější moře?

Ideální je koupit si dovolenou mimo sezonu, tedy v červnu či září (v případě Egypta pak klidně od jara do podzimu, vyjma letních prázdnin) a to navíc v rámci First minute. Mezi nejlevnější destinace pro letecký pobyt u moře pro Čechy dlouhodobě patří Egypt, Turecko, Tunisko a Bulharsko. V případě cesty vlastním vozem pak vychází výhodně Polsko, Slovensko či Itálie. Méně už Chorvatsko.

Která evropská metropole je nejvýhodnější na víkendový výlet?

Mezi nejlevnější destinace pro eurovíkendy s vlastní dopravou patří polská města, jako Krakov či Varšava. Dále jsou oblíbené cesty do maďarské Budapešti. Pokud si koupíte letenky za akční cenu, velice výhodný může být také pobyt v rumunské Bukurešti, bulharské Sofii, případně lotyšské Rize, která patří mezi nejkrásnější města Evropy.

Ušetřete benzin a naftu

Jedete po vlastní ose? Tam, kam neseženete výhodné letenky, to může být i levnější varianta dopravy. Především na dlouhých trasách se ale do výsledné ceny cesty promítnou chyby, které cestu zbytečně prodraží. Takhle se jim vyhnete:

  • Zjistěte si cenu paliva po cestě předem a naplánujte si zastávky tak, abyste tankovali na nejlevnějších stanicích po cestě. Ceny vybraných čerpacích stanic v Česku a na Slovensku najdete kupříkladu v aplikaci CCS, ceny ve Francii a Itálii v aplikaci ViaMichelin.com a v Německu v aplikaci Benzinpreis.de
  • Díky několikaminutové odbočce na pumpu mimo dálnici, můžete ušetřit i desítky procent z ceny paliva. - Brzděte co nejméně. Snažte se jet co nejplynuleji, tedy udržujte odstup a kdykoliv to jde, raději než sešlápnutí brzdy volte uvolnění plynového pedálu s dostatečným předstihem.
  • U většiny aut je nejúspornější dálniční rychlost okolo 110 až 120 km/h. Nejezděte zbytečně rychle, aerodynamický odpor roste s mocninou rychlosti a třeba ve stovce je poloviční oproti 140 km/h.
  • Pokud to váš vůz umožňuje, zapněte si eko-režim. Pokud jej nemáte, snažte se vždy co nejrychleji dostat na co nejvyšší rychlostní stupeň a udržujte jej.
  • Kdykoliv to jde, vypněte klimatizaci a další přístroje, které zvyšují spotřebu.
  • Střešní nosiče montujte na vůz jen pokud musíte. Kola vozte raději na pátých dveřích, batohy a náklad v kufru vozu.

Najděte levnější ubytování

Cena ubytování je zpravidla přímo úměrná sezoně a komfortu, který dostanete. Blízkost k moři, výhled, kvalita služeb, to vše se počítá. Abyste ušetřili, musíte vždy na některé z těchto oblastí ubrat ze svých požadavků. Vyrazit mimo sezonu, bydlet dál od moře atd. Ceny hotelů si můžete srovnat na webových stránkách hotels.com, booking.com a dalších. Pro bydlení v soukromí mimo hotely je populární síť airbnb.com.

V autě přespíte i zdarma

Prakticky ve všech zemích Evropy je možné přespat jednu noc na parkovišti či odpočívadle. Máte půjčený či vlastní karavan, nebo lůžkovou úpravu v kombíku? Pak můžete výlet naplánovat jako road trip a přesouvat se z místa na místo. Ideální jsou parkoviště u čerpacích stanic či na odpočívadlech s veřejnými sprchami nebo v blízkosti veřejných lázní. Také parkoviště vyhrazené pro stání karavanů, tzv. stellplatz, může být nejen za poplatek, ale i zdarma. Výhodou je, že na nich najdete i zařízení pro napuštění vody a vypuštění toalety.

Zdarma spíte i na lodi

Netradičním způsobem, jak ušetřit, může být i pronajmutí jachty, která vám třeba v populárním Řecku či Chorvatsku zajistí nejen přepravu, ale i ubytování a program. Platí to však pouze v situaci, že máte ve skupině někoho s oprávněním k řízení lodi. Pronájem jachty i s kapitánem je totiž většinou dražší, než ubytování v hotelu. Počítat musíte i s faktem, že jachta musí každou noc strávit v marině a i za to se platí. Levnější je pak pronájem hausbótu, na jehož řízení třeba v Nizozemsku nebo Polsku nepotřebujete žádné oprávnění a ve Francii vám pro získání oprávnění na dobu plavby stačí krátké proškolení. Takový pronájem může vyjít i na méně než 300 korun na osobu na noc.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.