Dyková si našla nový koníček: Bude z Tatiany vinařka?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Dyková si našla nový koníček: Bude z Tatiany vinařka?!

Tatiana Dyková na Českém lvu.
Tatiana Dyková na Českém lvu. (David Kundrát)

Na obrazovkách televize Nova momentálně řádí jako svérázná amatérská vyšetřovatelka v Případech mimořádné Marty. Zanedlouho se ale z Tatiany Dykové (44) možná stane vinařka. Pořídila si totiž sklípek ve známé vinařské obci na jižní Moravě.

A není to sklípek ledajaký! Je to jeden z nejstarších dochovaných historických sklepů v regionu, jehož věrná kopie stojí ve skanzenu ve Strážnici.

Snad ho nezničí...

Stavba se nachází v místě nejstarších selských sklepů na Vrbici. Bohužel se během let většina z nich necitlivými zásahy změnila k nepoznání. „Stály tu tři stejné, se stařičkou lisovnou, kde se zpracovávaly hrozny. Jejich repliky jsou k vidění ve skanzenu ve Strážnici. Z těch původních zbyl jen ten prodaný. Snad ho taky nezničí,“ poznamenal na adresu nové majitelky jeden z vrbických pamětníků. Prodej sklípku místní zaskočil, pořídit si sklep ve vinařské obci totiž není vůbec jednoduché.

Z generace na generaci

„Sklípky se tu dědí z generace na generaci. Když už se ho někdo rozhodne prodat, šikují se ve frontě na odkup sousedi, známí a vinaři z okolí. Dykovi měli štěstí. Získali sklípek od majitele, který tady už léta nebydlí,“ prozradil jeden ze sousedů, jak herečka k nemovitosti přišla. Ta prý sklípek koupila loni v červenci a v srpnu už i s manželem Vojtou Dykem (37) přijela na krojované hody. Podle místních chtěla přikoupit i kousek půdy okolo sklípku, obec ale její žádost zamítla.

Tatiana Dyková na Lvech: Co si obléknu vymýšlíme nad vínem!

Video se připravuje ...

Hokejisté z NHL Voráček, Frolík a spol.: Teď pijí za Vrbice

Kouzlu kouzelné jihomoravské vesničky Vrbice a tamnímu dobrému vínu podlehli před Tatianou slavní hokejisté ostřílení zámořskou NHL – útočníci Michael Frolík (35), Jakub Voráček (33), Jiří Tlustý (35), brankář Ondřej Pavelec (35) a také trenér Martin Pešout (56). Ti si už před více než pěti lety koupili ve Vrbici sklípek. Později přikoupili i jeden z nedalekých domů. „Už to tam bourají. Chtějí tam vybudovat penzion. Za domem je humno, tam by měly být kurty,“ tvrdili místní. „Naskytla se možnost koupit ruinu starého sklepa. Řekli jsme si, že s tím začneme jako s koníčkem, ale možná se k tomu upneme trošku víc,“ prozradil před časem pro ihned.cz Tlustý. „Dostali jsme se k tomu úplně náhodou. My jsme na jižní Moravu jezdili často a byla možnost sklípek ve Vrbicích u Hustopečí odkoupit, tak jsme to brali jako super nápad. Každopádně se to rozeběhlo dobře,“ doplnil ho někdejší gólman Pavelec s tím, že sklípek není na zbohatnutí, ale spíš pro zábavu. „Snad budeme první vinný sklípek, kde se bude také točit plzeňské pivo,“ smál se ještě kladenský rodák.

Koller má Zuřivce

Zpěvák a bubeník David Koller (62) poslední dobou tráví hodně času v Mikulově, kde má také vinici. Před dvěma lety také uvedl na trh svoje vlastní víno, které nese název Zuřivec. Jméno pochází z německého koller, což se překládá jako záchvat zuřivosti. „Naše zuřivý víno má docela ohlas, vyhrálo i prestižní světovou cenu v obalovém designu,“ uvedl hudebník pro denik.cz

Kde se vínu daří

Za první pěstitele vína na Moravě jsou považováni římští vojáci, kteří tu vysadili révu ve 2. století našeho letopočtu. U nás se dnes pěstuje víc než 50 odrůd, mnoho z nich tu bylo také vyšlechtěných. Na Moravě se nejvíc daří vínu na Znojemsku, Mikulovsku, Velkopavlovicku a Slovácku, v Čechách pak na Mělnicku a Litoměřicku. Oproti Evropě jsou u nás kratší, intenzivnější léta s většími teplotními rozdíly. Víno dozrává pomaleji a je díky tomu chuťově rozmanitější.

Tatiana Dyková pro časopis Moje Psychologie: Chci zvládat své emoce? Toť otázka ...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.