Pátek , 19. 04. 2024

Rostislav

Skinimalismus: Když méně znamená více. Péče o pleť nemusí být složitá

Všimli jste si, jak se doba s každým rokem mění? Takové proměny najdete všude – v jídle, módě i v kosmetice. A zatímco ještě nedávno platilo, že čím víc kosmetiky jste si nanesli na pleť, tím jste byli více cool, dnes už se vše zase vrací zpátky k jednoduchosti.
skinimalismus
Krása může spočívat v jednoduchosti.

05. 06. 2023

05. 06. 2023

Tento trend se nazývá skinimalismus, což představuje směr, díky němuž bude každodenní péče o pleť rychlejší, snazší, a přitom neméně účinná. A má to i další výhodu – nemusíte tolik utrácet za kosmetické salóny nebo předražené kosmetické pomocníky, takže co víc si přát.

Návrat k přirozenosti

Tak by se asi zjednodušeně dal shrnout skinimalismus, který už tu kdysi byl, avšak teprve nyní se pro něj našlo takové trendy označení (a jen upřesníme, že jeho znovuvzkříšení se povedlo kolem roku 2021 na TikToku). A je pravdou pravdoucí, že dříve stačilo jen mýdlo a obyčejný krém, ale jak se kosmetické bohatství rozrůstalo, tím více rostla chuť vyzkoušet novodobé primery, fixátory make-upu, rozjasňovače a další nejrůznější věcičky, které slibovaly wow efekt. Jenže koho by bavila každodenní rutina s takovým množstvím produktů, ve kterých by se nejeden mohl utopit.

Ve finále, když na to přijde, vlastně toho ani tolik nepotřebujete (jen máte ten pocit, protože se to nosí) a nakonec to stojí jen váš čas, peníze a místo v koupelně. Trošku zbytečné, co myslíte? Pojďme vzdát hold skinimalismu.

Skinimalismus jde proti proudu sociálních sítí

Určitě jste si všimli, jak se v posledních letech kupí nejrůznější reelsy a videa, která jsou plná návodů, jak se dokonale nalíčit, co si koupit do své kosmetické sbírky. Kdybychom ale vyskládali všechny produkty vedle sebe, je toho až zbytečně moc. Takovým protipólem toho všeho je skinimalismus, na který bychom vlivem moderní doby zapomněli. Jeho cílem je minimalizace produktů s použitím toho, co opravdu potřebujete. Spolu s tím získáte zdravě vypadající a čistou pleť, která potěší přirozeným vzhledem, samozřejmě za předpokladu, že svou pleť vyživíte i zevnitř – pestrou stravou, dostatečnou hydratací i přísunem vitamínů a minerálů.

K TÉMATU  Jaké holínky si vybrat? Vysoké nebo nízké?

Když je více péče na škodu

Už ze stran odborníků bylo dokázané, že přílišné kombinování pečujících přípravků může pleti akorát uškodit. Pokud mluvíme o aktivních látkách, jako je kyselina hyaluronová, retinol, koenzym Q10, kolagen nebo niacinamid, některé z nich ve společné kombinaci nemusí pokožce prospívat, a opět o to hůř, pokud každý z těchto zlepšováků máte od jiné značky. Pak je tu přílišné a několikafázové čistění, které může poškozovat kožní bariéru. Výsledkem může být suchá, podrážděná a k alergiím náchylná pokožka, která na kráse zrovna nepřidá. A nakonec samotné líčení.

skinimalismus
Skinimalismus je návrat k přirozenosti.

Čím víc vrstev, tím víc se pokožka přes den dusí, a tím spíš, že i ona se přes den přirozeně mastí a ulpívají na ní nečistoty z každodenního života. Některé ženy dělají tu chybu, že nanášejí podklad, poté více vrstev makeu-upu, hodně korektoru, vydatné množství pudrů a k tomu ještě fixátor. Při ranní rutině to vypadá docela nevinně, ale pokud si ty vrstvy představíme naplácané na sebe, tak už to tak optimistické není, protože pod nánosy vaše pleť neskutečně trpí.

Usnadněte si péči minimalizací

I když se nás trendy dnešní doby snaží přimět k myšlence, že pro krásu potřebujete všechno a ještě víc, péče o pokožku naopak nemusí být vůbec složitá. Filozofií skinimalismu je omezení produktů na nezbytné minimum, kdy vám stačí jen čistá voda, šetrný čistící přípravek, hydratační a opalovací krém, maximálně pak lehký tónovací krém. Pleť vám za to nesmírně poděkuje a do jisté míry se uleví i vám. Nemusíte se věčně hnát za zdánlivou dokonalostí a utrácet majlant v drogerkách.

Začít můžete postupně, ovšem rázem uvidíte, že se vám skinimalismus zalíbí natolik, že se z něj stane váš životní styl. Sami brzy pocítíte, jak vaše pleť pořádně prokoukne. A pokud to vezmeme i z hlediska praktičnosti jako takové, nový proud oceníte i nejen proto, že ušetříte místo v koupelně, kosmetické taštičce, ale i v kufru při cestě na dovolenou.

K TÉMATU  Trávíte hodně času v přírodě? Softshellové oblečení vám nemůže chybět
krém
Péče o pleť nemusí být složitá.

Svou snahou podpoříte i přírodu

Skinimalismus má ale i další přednost, a tou je fakt, že je cestou, jak šetřit i samotnou přírodu. Čím méně kosmetiky totiž koupíte a zužitkujete, tím samozřejmě ubyde i odpadu. A věřte, že každý kelímek a obal se počítá.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT

Face baňky navrátí vaší pleti svěžest. Stačí vám 3 minuty denně

Zázrak moderní medicíny: Ze ženy s deformovaným obličejem je krasavice

Zdroje článku:
https://www.shape.com/lifestyle/beauty-style/skinimalism-beauty-trend
Doporučujeme
sdílet
tisknout
mohlo by vás zajímat

Témata pro vás

Výběr článků

Miloš Zeman brzy sesedne z pozice hlavy státu. 8. března 2023 tomu bude 10 let od složení prvního prezidentského slibu Milošem Zemanem. Byl zvolen, jako první, přímou volbou a svůj mandát po pěti letech obhájil. Třetí kandidaturu Ústava nepovoluje, a tak teď Česko hledá nového prezidenta. Nebo historicky první prezidentku? Po čem volá naše společnost?
Termín letní láska je s trochou nadsázky jen další pojmenování záletů. Jde zpravidla o krátkodobý vztah mezi dvěma lidmi. Zahrnuje tak mnohem méně složitostí a odpovědnosti než vážný vztah. V létě jsou románky častější, letní láska je navíc stejně krátká a proměnlivá jako roční období.
Sebevědomí je klíčem k úspěchu, a to ať už mluvíme o úspěchu v osobním či profesním životě. K jeho snížení přispívá kupříkladu akné nebo jiné kosmetické vady, ale také zažloutlý chrup. Že vás právě žluté zuby trápí a denně snižují zmiňované sebevědomí? Pojďme si zmínit několik tipů, jak efektivně vybělit zuby.
Mentální anorexie je choroba psychického i fyzického rázu, která nás dokáže pořádně vystrašit. Zvláště, pokud se něco takového děje našemu dítěti. Bezesporu je ji třeba řešit s odborníky, jelikož může vážně poškodit zdravotní stav člověka. Nejdříve ale musíte sami zjistit, že jí daná osoba trpí. Nejčastěji se vyskytuje u dívek, avšak setkat se s ní můžeme u jakéhokoliv pohlaví i v každém věku. Jak ji poznat, abyste včas dokázali zamezit jejímu prohlubování?
Většina lidí si myslí, že nový rok je ideální startovací čárou pro nové začátky. Proto si dávají předsevzetí, která pak ale ve většině porušují. Jak na to, aby vám předsevzetí vydrželo? A nejste-li zrovna povaha, která má pevnou vůli, má vůbec smysl si nějaká předsevzetí dávat?
V padesáti pěti letech se dnes málokdo ztotožní s pojmem senior. Důležité je ale to, že mnoho cestovních kanceláří nabízí pro lidi ve věku 55 let a více výhodné podmínky pro dovolenou. Dovolená pro seniory na vás vyskakuje na každém rohu, skutečně se ale tak vyplatí, jak cestovky inzerují? Zjistili jsme to!
Zahalte se do tepla a vydejte se s námi na lednové dobrodružství plné venkovních aktivit vhodných pro všechny věkové kategorie! Bez ohledu na věk si můžete užít odpoledne při sáňkování, procházky v zasněženém lese či stavbu sněhuláka. Připravte se na lednovou zábavu a objevte radost z aktivit pod širým nebem.
Odrůstají vám děti z klasických dětských pokojíčků? Je na čase se porozhlédnout po nových nápadech, co ocení puberťáci a dospívající mladí lidé.
Štědrovečerní večeře u nás už není jen kapr a bramborový salát, přestože tato kombinace dominuje. Češi stále více experimentují. Pokud letos chcete také změnu, nechte se inspirovat tradicemi z jiných zemí světa.
Rezidence CH House se nachází ve městě Le Tsyion v Izraeli, jižně pod Tel Avivem. Stavba nepatří mezi nejrozlehlejší, ale zaujme svým praktickým řešením a moderním pojetím. Všechny úhly i prostory jsou čisté a úhledné. Celé přízemí je možné v podstatě otevřít čerstvému vzduchu a slunci. A ten bazén! Tam by se bydlelo.
Zmatená a vystrašená zvířata, plačící malé děti a nepořádek na ulicích je výsledkem hlučných ohňostrojů, které k oslavám silvestra už tak nějak patří. Ale vzhledem k tomu, že následky jsou jak pro zvířata, tak pro děti často fatální, existují místa, kde je pyrotechnika naprosto zakázaná a čím dál více lidí se uchyluje k oslavám Nového roku bez petard.

Výběr článků

Období prázdnin a letních dovolených je už definitivně za námi. Přestože meteorologové slibují poměrně slušný podzim, sychravé dny spolu s deštivým počasím už nedočkavě klepou na dveře. Pokud vám zbývá ještě pár dnů dovolené nebo prostě máte chuť vyrazit někam na teplem, rozhodně se vám budou hodit naše tipy na hřejivou podzimní dovolenou.
Používáte doma tuhé mýdlo? Pak nás nechte hádat: jen si s ním myjete ruce a o dalších možnostech jeho využití nemáte ani tušení, že? My vám ukážeme, že tuhé mýdlo rozhodně nemusí sloužit jen k tomuto účelu, ale že má v domácnosti daleko rozsáhlejší využití.
I v dnešní době, kdy se výrobci elektroniky předhánějí, co všechno jejich nové chytré hodinky neumějí, existuje velké množství lidí, kteří nejvíce ocení jednoduché a elegantní ručičkové hodinky. Navíc jen jednoduché hodinky se hodí třeba k obleku nebo do divadla, takže by neměly chybět žádnému muži.

Nepřehlédněte

Každému z nás příroda nadělila něco jiného, a to nejen z hlediska charakteru, chování, ale i po stránce postavy. A zatímco někdo je hubený a stěží přibere pár gramů navíc, jiný má sklony k obezitě a kila mu naskakují snad i tehdy, když polyká vzduch. Odlišní jsme ale také stavbou těla – ano, klasické třídění na jablka, hrušky. Jaký jste ale ve skutečnosti somatotyp a co na něj nejlépe zabírá?

Odebírat novinky

Přihlásit se

Jestě nemáte účet? Zaregistrujte se zde.

Nahlásit článek