Vybíráte letní tábor? Letos u dětí letí zábavné vzdělávání!

Léto je doslova za rohem a to znamená, že je nejvyšší čas začít s dětmi vybírat, na který tábor se letos vydají. Místa na příměstských a pobytových táborech i sportovních soustředěních se obvykle plní už od začátku jara, a tak není na místě otálet. Pokud stále váháte, po kterých možnostech se porozhlédnout, cestou pro vás mohou být stále oblíbenější tematické a vzdělávací tábory. Na nich se totiž děti i dospívající nejen zabaví a navážou nová přátelství, ale taky se mohou mnoho nového naučit. Zajímá vás, které jsou mezi dětmi i rodiči nejoblíbenější? Čtěte dál!

Vzdělávací tábory nemusí být nuda

Prázdniny jsou doba, kdy si mají děti odpočinout od školy, věnovat se svým koníčkům a trávit více času venku. To ale neznamená, že se nemůžou zároveň naučit něco nového – když totiž lektoři vymyslí formu, která je dostatečně zábavná, děti si často ani nevšimnou, že se učí. „Díky tomu, že jsou účastníci odtrženi od běžného prostředí a rutiny, jsou schopni se plně soustředit na výuku a rychleji se učit. Kurzy jsou poté zpravidla prokládány dalšími aktivitami, ať už jsou to venkovní hry či týmové soutěže, díky kterým si děti mohou utvořit zážitky, na které budou s láskou vzpomínat,” popisuje metodička Marie Jelínek z jazykové agentury Skřivánek, která i letos spouští svůj Týden s angličtinou pro mládež. Díky široké škále různých oborů si tak vybere každý malý programátor, cestovatel, přírodovědec, historik nebo třeba kuchař.

Angličtina hýbe světem, i tím táborovým

Důraz na znalost angličtiny se v dnešní době stále zvyšuje, ať už je to ve škole, v práci, nebo v běžném životě při cestování, nakupování i sledování zábavného obsahu. Prázdniny proto mohou být skvělou příležitostí pro to, jak vylepšit úroveň angličtiny vašeho dítěte a zároveň zajistit, že přes dvouměsíční volno nic nezapomene. „Anglické tábory jsou výbornou příležitostí dohnat přes prázdniny to, na co není při běžné školní výuce tolik času. Ve škole je často problém s procvičováním mluveného jazyka, na táborech jsou ale účastníci nuceni komunikovat s ostatními dětmi a lektory v cizím jazyce, díky čemuž získají v mluvení mnohem větší sebejistotu,” vysvětluje Marie Jelínek. Kromě pobytů pro ty nejmenší se zároveň anglické tábory hodí také pro starší děti. „Pro ty, kteří se chystají na střední školu, mohou letní jazykové kurzy a tábory představovat i vynikající přípravu na maturitu, která znalost cizího jazyka vyžaduje,” doplňuje metodička agentury Skřivánek.

Sedět za počítačem má někdy své výhody

Odháníte své děti o prázdninách od počítače a dbáte hlavně na to, aby trávily čas v přírodě? Možná je čas to přehodnotit. Dalším hitem poslední doby jsou totiž letní tábory, které se zaměřují na práci na počítači, programování i vzdělávání pomocí oblíbených her, jako je Minecraft nebo Roblox. Programování je v dnešním světě jedním z nejvýznamnějších a nejžádanějších technologických dovedností a bez ohledu na to, jakou kariéru si děti v budoucnu zvolí, pro ně může mít tahle znalost velký význam. Nejde totiž jen o výhodu pro budoucí ajťáky – programování rozvíjí analytické i logické myšlení a pomáhá připravovat se na fungování v dnešním světě plném technologií. Děti se na táborech navíc učí prostřednictvím her, výzev a projektů, což je motivuje a rozvíjí jejich kreativitu i inovativní myšlení.

Na to pravé ořechové si přijdou i malí gurmáni

Dnes už najdete tábor se zaměřením téměř na všechno, což dokazuje i to, že se rozvíjí trend letních kulinářských kurzů pro děti. Tady se pod vedením zkušených lektorů učí vařit a péct, nebo se zaměřují jen na jednu konkrétní aktivitu či světovou kuchyni. Při práci se naučí správně manipulovat s nožem, mixérem, troubou nebo dalšími kuchyňskými spotřebiči a také se naučí spoustu nového o jednotlivých surovinách. Děti během programu rozvíjí svou kreativitu a fantazii, ale také posilují své dovednosti v organizaci a plánování, což jim pomáhá být samostatnější a sebejistější. A pokud budete mít štěstí, vaše ratolest své nové dovednosti otestuje i doma a připraví vám pokrm jako od Michelinského kuchaře!

zdroj: Redakce, Titulní obrázek: Pixabay.com/ljgrafix