The Capitals: Donald Tusk nespokojeným Polákům slíbil vítězství ve volbách

© EPA-EFE

The Capitals přináší jedinečný přehled událostí z evropských zemí.


VARŠAVA

Donald Tusk nespokojeným Polákům slíbil vítězství ve volbách. Varšavou v neděli prošel půlmilionový dav lidí, který protestoval vůči současné vládě strany Práva a spravedlnosti (PiS). K protestům vyzval Donald Tusk, bývalý předseda Evropské rady a nynější lídr polské opoziční Občanské platformy. Shromáždění se konalo v den 34. výročí přelomových voleb, které vedly k pádu komunistické strany v Polsku.

Tusk vyzval nespokojené Poláky k protestu proti „krádežím, vysokým cenám a lžím“ vládnoucí strany a k vedení kampaně za svobodné volby a demokratické Polsko. „Tady je můj dnešní slib. Tyto volby vyhrajeme a poženeme PiS k odpovědnosti,“ prohlásil Tusk. Příští parlamentní volby se v budou v Polsku konat na podzim.

Pochod dostal nový impuls v souvislost se zákonem, kterému se přezdívá Lex Tusk. Ten zřizuje komisi pro vyšetřování ruského vměšování do polské politiky a bez rozhodnutí soudu může osobám zakázat výkon veřejné funkce po dobu 10 let. Opozice i četní kritici se domnívají, že komise byla zřízena především proto, aby byl Tusk, dlouholetý politický protivník PiS, sesazen z polské politiky. Zákon čelí kritice i ze strany amerického ministerstva zahraničí a Evropské komise.

Premiér Mateusz Morawiecki protest komentoval s tím, že ho pobavilo, jak „staří veteráni“ polské politiky organizují protivládní pochod a prezentují ho jako spontánní občanský protest.

Nedělních protestů se zúčastnil i bývalý prezident Lech Wałęsa, nositel Nobelovy ceny a lídr hnutí Solidarita, které hrálo hlavní roli při ukončení komunistické vlády v Polsku. „Jsem úspěšný muž tisíciletí, jak někteří lidé říkají. (…) Chci, abyste pochopili můj úspěch a dosáhli podobného,“ prohlásil Wałęsa. (Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl)


VÍDEŇ

Šéfem rakouské sociální demokracie se stal zastánce tvrdé linie v oblasti migrace. Rakouská sociálnědemokratická strana SPÖ si v sobotu na svém mimořádném stranickém sjezdu v Linci do svého čela zvolila zastánce tvrdé migrační linie Hanse Petera Doskozila. V těsném závěsu za ním se umístil levicový kandidát Andreas Babler. SPÖ tak odstartovala vnitřní proces, který má rozhodnout o směřování strany před parlamentními volbami v roce 2024.

„Musíme posílit a udělat lepší a spravedlivější migrační politiku,“ řekl Doskozil v Linci a zároveň vyloučil koalici s krajně pravicovou FPÖ. Doskozil ale zatím nemůže převzít funkci lídra strany v parlamentu, protože k tomu nemá parlamentní mandát a zatím není jasné, kdo funkci převezme. (Nikolaus J. Kurmayer | EURACTIV.de)


LONDÝN

Britské stíhačky a vrtulníky se v Estonsku zapojily do cvičení. Stíhací letouny RAF Typhoon a vrtulníky armádního letectva Apache ukončily v pátek u estonského pobřeží cvičení, během něhož cvičily střelbu z těžkých kulometů a moderních raket. Cvičení známé pod názvem Spring Tempest se účastnilo více než 10 000 vojáků z 11 zemí NATO, uvedlo britské ministerstvo obrany.

Výcvik pořádaly společně Spojené království, Estonsko a Francie, aby „demonstrovaly schopnost spojenců provádět přesné údery při operacích hluboko v nepřátelském bojovém prostoru“. Akce navázala na každoročně největší vojenské cvičení Jarní bouře, které vedou britské a francouzské jednotky. (Sofia Stuart Leeson | EURACTIV.com)


HELSINKY

Finsko a USA budou spolupracovat na rozvoji 6G. Ministři zahraničí Finska a USA v pátek v Helsinkách podepsali společné prohlášení o spolupráci v oblasti pokročilé bezdrátové komunikace. Prohlášení lze vnímat jako odpověď svobodného světa na masivní rozvoj čínských technologií a klade si za cíl „vytvořit společný globální přístup k udržitelným, konkurenceschopným, bezpečným, důvěryhodným technologiím a technologiím 6G neutrálním vůči dodavatelům.“ (Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)


BRATISLAVA

Slovensko kvůli zrušenému projektu nemocnice znovu jedná o plánu obnovy. Nová slovenská úřednická vláda znovu jedná s Evropskou komisí o národním plánu obnovy. Přiznala, že projekt bratislavské nemocnice s 800 lůžky v hodnotě 281 milionů eur nemůže být dokončen do roku 2026, jak je uvedeno v původní verzi plánu obnovy z pera předešlé vlády. Nemocnice tedy bude muset být financována ze státního rozpočtu, evropský plán obnovy totiž může financovat pouze projekty dokončené do roku 2026.

O evropské peníze se bude místo toho ucházet nemocnice ve městě Martin s 660 lůžky. (Barbara Zmušková | EURACTIV.sk)


Další porci zpráv z celé Evropy naleznete na našem partnerském webu EURACTIV.com.


Chcete dostávat The Capitals pravidelně do e-mailové schránky? Přihlaste se k odběru.

Kalendář