Špičák na Šumavě – cyklistky vítané

Špičák na Šumavě – cyklistky vítané Zdroj: Tomáš Rucký

Špičák je oblíbeným šumavským letoviskem nejen díky lanovce a blízkosti ledovcových jezer, ale také díky cyklistickému vyžití, ať se jedná o výlety po okolí nebo přímo bikeparkových tratí, které jsou od loňska doplněné i jednoduchým flowtrailem pro začátečníky. Letošní špičáckou novinkou je samoobslužná restaurace s prostornou venkovní terasou.

Špičák můžeme prakticky označit za hlavní turistické centrum na české straně Šumavy, kde lanovka turisty či bikery vyveze přímo do srdce přírodní rezervace Královského hvozdu, který společně s ledovcovými jezery tvoří jedno z nejpůsobivějších míst na Šumavě. Ještě před tím, než se z vrcholu Špičáku na nějaký ten pěší nebo cyklovýlet vydáte, nezapomeňte si vyběhnout na rozhlednu, kde si můžete díky velmi dobrým dalekohledům prohlédnout krásy Šumavy pěkně do detailu.

Zdroj: Tomáš Rucký Zatímco pěší turisté se mohou nechat vyvézt sedačkovou lanovkou na vrchol Špičák a následně prakticky „seběhnou“ na Čertovo či Černé jezero, cyklisté mají cestu na jezera trochu delší, ale co se týká šumavských scenérií, nijak nestrádají. Na Černé jezero doporučuji bikerům vydat se po cyklostezce, která vede přímo pod novým parkovištěm areálu Špičák a krátkým stoupáním dovede cyklisty na Špičácké sedlo, odkud už je to jen 4,5 km jízdy po vrstevnici s výhledem do nejhlubšího údolí Šumavy Brčálníku. Z Černého jezera se můžete zpátky do areálu vrátit stejnou cestou, nebo kousek před Špičáckým sedlem odbočíte doprava a vyšlápnete si Špičák po vlastních. Odměnou vám budou nejen výhledy na nedalekou vodní nádrž Nýrsko, ale také klidně sjezd po novém flowtrailu ve špičáckém bikeparku, který je tu od loňska nový a určený hlavně začátečníkům.

Zdroj: Tomáš Rucký Flowtrail s názvem Good Year Line vyhovuje potřebám začátečníků, tedy je zcela hladký bez jakýchkoli kamenů nebo kořenů a klesá pozvolně, takže na něm nejsou žádné prudké pasáže. Také zatáčky jsou přizpůsobené spíš méně zkušeným jezdcům, tedy nejde o vysoké klopenky, které dělají problém řadě začátečníků, ale o mírné jednoduché zatáčky, které jsou klopené jen lehce.

Zdroj: Tomáš Rucký Po trailu se klidně mohou svézt i děti, protože výstavba trailu je nižší rychlosti přizpůsobená. V tuhle chvíli spadá flowtrail zhruba do poloviny kopce, a tak je následně potřeba napojit se na červenou trať Black Friday, která už terénní nerovnosti zahrnuje. Pokud ale na následující křižovatce odbočíte na „Easy Way“, dá se poměrně bezpečně dojet až k lanovce, případné překážky se dají objíždět. Finální dokončení flowtrailu se odhaduje do příštího roka.

Zdroj: Tomáš Rucký Samozřejmě zkušení bikeři se na Špičáku mohou prohánět i na dalších tratích, jako je červená Black Friday, která je středně obtížná a je pestrá na nejrůznější skoky a překážky. Ti nejostřílenější sjezdaři si pak mohou otestovat své sjezdové dovednosti na černé trati Struggle, na které se v minulosti pravidelně odehrávaly evropské závody ve sjezdu.

Zdroj: Tomáš Rucký Tou nejpodstatnější a nejviditelnější novinkou na Špičáku je samozřejmě nové zázemí v čele se samoobslužnou restaurací, která Špičáku dlouhá léta chyběla. Restaurace s příjemným interiérem nabídne dostatečnou kapacitu jak vevnitř, tak i na venkovní prosluněné terase. Na výběr tu máte z několika hlavních jídel, která se obměňují. V době naší návštěvy šlo vybírat například z vepřových výpečkům se zelím a bramborovým knedlíkem (205 Kč), domácích borůvkových knedlíků (195 Kč) nebo z hovězího na víně s karlovarským knedlíkem (235 Kč), což byl náš favorit. Kdo se udržuje fit, může si vybrat i z denních salátů, kdo ne, doporučuju vyzkoušet i tamní dortíky.

Zdroj: Tomáš Rucký Až budete mít terénu dost a bude se vám chtít šlápnout do pedálů, vydejte se za populárními otevřenými dveřmi na Pancíři nebo do místního pivovaru. Výlet můžete zahájit přímo v zázemí areálu, odkud se vydejte po zelené značce směrem na Hofmanky, kam vás prakticky od rozcestníku povede lesní cesta. Za špičáckého sedla není potřeba vyjíždět až na Hofmanky, ale můžete stoupat přímo po lesní cestě Pod Švýcárnu (1 086), kam je to z areálu nějakých 2,5 km. Ačkoli je cesta lesní, dá se v pohodě zvládnout i na pevném kole či gravelu.

Zdroj: Tomáš Rucký Odtud následuje už jen jeden poctivý kilometr po asfaltu a dosáhnete vrcholu Pancíře (1214 m), a to za doprovodu šumavských panoramat po pravé i levé ruce. Zatímco špičácký vrchol je označen křížem, vrchol Pancíře je originálně zdoben otevřenými dveřmi, jejichž zasazení tu inicioval železnorudský spolek „We Love Šumava“. Na Šumavě tak máte doslova vždy dveře otevřené, a tak není divu, že se z místa stal populární fotospot.

Zdroj: Tomáš Rucký Z Pancíře doporučuji prodloužit si okruh přes Hofmanky, kde v restauraci hotelu Horizont můžete okouknout robotickou servírku, od které si můžete nechat donést třeba banánový řez nebo jiné občerstvení. Z Hofmanek se dá pohodlně po zpevněné cestě sjet až na Belveder, který se tyčí nad Železnou Rudou a nabídne vám výhled na největší šumavskou horu Velký Javor jako na dlani.

Zdroj: Tomáš Rucký Výlet můžete zakončit na Belvederu v tamním pivovaru, kdy si na prosluněné terásce můžete připít třeba s Pašerákem nebo Paroháčem! 

Zdroj: Tomáš Rucký

Špičák v kostce:

Vzdálenost z Prahy                                                    2 hod 20 min

1 jízda na lanovce dospělí (nahoru)                          250 Kč

Celodenní bikepas dospělí                                         830 Kč

Zapůjčení horského kola (1 den)                               550 Kč

Zapůjčení sjezdového kola                                        1640 Kč    

Zapůjčení sjezdového kola premium                         2140 – 2290 Kč

Zapůjčení elektrokola                                                870 Kč

Provozní doba lanovky:

Květen                                                                       víkendy a svátky 10:00 – 16:00                              1.6.-14.6. a 16.9.-31.10.                                        víkendy a svátky  9:00 – 17:00

15.6. – 15.9.                                                               Každý den

                        Neděle-Čtvrtek 9:00 – 17:00,

                                                                                   Pátek-Sobota 9:00 – 18:00           

Webové stránky                                                         www.sumava.spicak.cz

Zdroj: Tomáš Rucký Na Špičáku jsme reportovali v helmách a brýlích značky SMITH, s tlumením FOX, řetězem KMC a vložkami do kol TANNUS od firmy CYKLOŠVEC.

Zdroj: Tomáš Rucký Galerie Špičák na Šumavě - galerie 2 Špičák na Šumavě - galerie 2 Prohlížet galerii

Autor:
Publikováno: 5. 6. 2023 07:30 Nahlásit obsah