Můj kousek štěstí

Chcete se dostat do formy? Rozchoďte to! Uvidíte, co umí pohyb...

Nordic walking hole dají naší chůzi lepší rytmus i jistotu.

Teplé počasí láká k procházkám – a to je ideální čas začít se více hýbat. Vždyť chůze je ten nejjednodušší a nejpřirozenější pohyb vůbec.

Příroda je nejlepší tělocvična. Procházky jsou fajn, a pokud chcete svoji výkonnost, ale i jistotu ještě zvýšit, zkuste nordic walking. Potřebujete k tomu jen dvě speciální hůlky – při chůzi s nimi stejnoměrně zapojíte až 90 % svalů v těle!

Kouzlo chůze s hůlkami

Nordic walking je vhodný jak pro lidi trpící nejrůznějšími zdravotními obtížemi, tak i pro ty, kdo si chtějí „jen“ dát pořádně do těla a zlepšit kondici.

Při správné technice nordic walkingu se automaticky napřímíte, zapojí se svaly hlubokého stabilizačního systému, uvolní napětí v zádech, postupně se zvětší pohyblivost všech kloubů a posílíte většinu svalů.

Navíc nordic walking můžete provozovat kdykoli a kdekoli, v přírodě i ve městě, stačí mít sportovní obuv a správně zvolené hole. Je však důležité chodit správně a nepodcenit přípravu. Na co se tedy zaměřit?

Hlavní parametr při výběru holí je výška postavy.

Výběr hůlek

Pokud si pořizujete své úplně první hůlky, vybírejte je pečlivě. Můžete si koupit stabilní jednodílné nebo skládací (dvou- či třídílné). Ty se hodí, pokud s nimi cestujete hromadnou dopravou, nebudou vám tak překážet.

Správnou délku holí určíte výpočtem 0,68 × vaše výška v centimetrech. Ještě v obchodě si je vyzkoušejte, nebo si nechte poradit od školeného personálu.

Hole by měly být tak vysoké, aby při jejich držení byly vaše lokty v pravém úhlu k paži. Začátečníci je mohou zvolit o centimetr kratší, ale nikdy ne vyšší, brzy byste pocítili potíže s krční páteří.

Nevynechejte rozcvičku

Než se rozejdete, protáhněte si svaly, vždyť i před cvičením se doporučuje mírný strečink. Hole uchopte uprostřed, chodidla jsou pod kyčlemi, kolena uvolněná, trup v mírném předklonu, hlava v prodloužení páteře.

Střídavě pak pohybem vycházejícím z ramen rozpohybujte hole před tělem a za ním. Několikrát zopakujte, dokud nepocítíte, že se ramena uvolňují a pohyb je plynulý.

Než vyrazíte na procházku, nezapomeňte na strečink. Protáhněte ztuhlé svaly.

Pochodem vchod!

Když už máte v pohybech jistotu, vykročte delším krokem vpřed – přes patu s mírně pokrčeným kolenem, došlápněte celým chodidlem a od prstů na noze se odrazte k dalšímu kroku. Při vykročení vždy zapíchněte hůl za patu protilehlé nohy tak, aby byla ve stejném úhlu jako zadní protažená noha.

Stejně důležitý je i pohyb paže: dotáhněte ji až za tělo a tam sevření hole uvolněte. Ramena jsou při tom uvolněná, hlava stále v prodloužení trupu v mírném předklonu. Pohled směřujte asi 20 metrů před sebe, kráčejte plynule a pravidelně dýchejte.

Pomalu, ale jistě

Nejlepší je začít trénovat správnou chůzi do mírného kopce. Při ní se totiž naše tělo automaticky nastaví správně, rozejdeme se pomaleji, ale o to precizněji. A jakmile zvládnete správnou techniku chůze, je vhodné chodit svižnou chůzí.

Dobré rady

• Než se dostanete do kondice, můžete zapichovat hole trochu dál za patou, zmenšíte tím pohyb těla.
• K hůlkám si pořiďte i rukavičky, předejdete tak otlakům či odřeninám dlaní.

Staňte se členem Premium sekce
(pokud nemáte členství)
(pokud již členství máte)

Nejčtenější články
za poslední
24 hodin    3 dny    týden