Mistrem ČR družstev starších žáků Říčany!

MČR družstev starších žáků se hrálo 3. – 4. 6 2023 v Chrudimi, pod názvem OMEGA plus OPEN, jako 59. šachové Zaječice. V turnaji se prezentovalo 62 šestičlenných družstev, o 8 více než loni! Již tradičně v každém týmu (2008 a ml.) hrála dívka a jeden mladší žák (2011 a ml.). Byl povolen i jeden host ale jen z ČR.

Příprava byla v letošním roce náročná, neboť ještě pár dní před turnajem hrozilo navýšení cen stravy i nájemného za sál. Museli jsme rychle reagovat, vedení města Chrudim nás sice podpořilo, ale ubralo to síly i čas na přípravu. Přesto jsme v pátek v 16,00 našli dobře předpřipravený sál a do večera vše stihli nastěhovat i připravit. Prezence vzdálených týmů probíhala současně s přípravami.

Sobotní ráno již bylo pohodové, snídaně proběhla formou rautu. Po úspěšné prezenci mohlo být mistrovství zahájeno. Ředitelka turnaje, ing. Martina Koutná představila hosty i rozhodčí. Turnaj otevřel místopředseda Šachového svazu ČR PaedDr. Jan Mazuch, který ocenil pořadatele za historii turnaje a dodal: „Když se konal první ročník, tak jsem ještě nebyl na světě“. Poté účastníky mistrovství přivítal pan Martin Dytrt a to jak za město, tak za Chrudimskou besedu, kde je ředitelem.

Hlavním rozhodčím byl mgr. Miroslav Hurta z Rajhradu, online přenos partií zajišťoval ing. Martin Šmajzr z Ústí n/Orlicí. Rozhodčími na sále byli „chrudimáci“, Jaroslav Hájek a Pavel Němec. Všech 9 kol proběhlo bez problémů a protestů, což je také zásluha vedoucích týmů, kteří utkání řídili.

Po bezchybném startu, zvítězili nakonec bez ztráty kytičky šachisté Klubu šachistů Říčany 1925 A se ziskem 27 bodů a stali se tak Mistry ČR drusžtev starších žáků! Trenér Stanislav Stárek a následně dle šachovnic: Jáchym Němec 8/9, Daniel Pražák 6, David Martirosyan 7, Jan Síleš 8,5, Josefína Dudková 5,5 a Mikhail Artamonov 8,5.

Vítěz KŠ Říčany A

Druhé místo, po výhře v posledním kole: 2222 ŠK Polabiny Pardubice, trenér Josef Vařejčko, Karel Brožka 6,5, Jiří Bouška 7,5, Marek Fizer 7,5, Vojtěch Starý 6,5, Jan Šlosar 4/6, Vanessa Stehlíková 1,5, Štěpán Koupil 0,5/3.

2222 ŠK Polabiny A

Třetí místo si vybojovali trošku překvapivě hráči Region Panda Rychnov nad Kněžnou A, trenér Jiří Daniel, Lukáš Zelba 6, Tomáš Mík 4,5, Václav Kroulík 7, Daniel Jan Krautsneider 5, Michal Dušánek 6,5, Elen Hetfleischová 5,5.

Panda Rychnov nad Kněžnou

Slavnostního zakončení turnaje se zúčastnil také starosta Chrudimi pan ing. František Pilný, který předal poháry a medaile. Věcné ceny obdrželo 18 družstev.

Také celá řada dalších týmů hrála velice dobře, posuďte sami na chess-results, kde jsou k nalezení výsledky.

Jaroslav Hájek

Všem medailistům moc gratulujeme, pořadatelům děkujeme za organizaci úspěšného mistrovství! Odkaz na úvodní článek zde.

Hrací sál