Schillerová, okamžitě najděte peníze! Babiš za své vlády věděl, za kým má jít

Babiš

Nedělní debata mezi současným premiérem Petrem Fialou a bývalým předsedou vlády Andrejem Babišem na CNN Prima News byla dle očekávání výživná. Aby také ne, vždyť Andrej Babiš měl kritiky tolik, že by ji obyčejný člověk neunesl snad ani ve velkém kufru. Kritizuje se poměrně snadno, nicméně najít nějaká koncepční řešení už je poněkud složitější. Těch jsme se v tomto střetu názorů tak nějak nedočkali. Pro peníze ale očividně měl Babiš kam jít. Za Alenou Schillerovou.

Z krize se musíme proinvestovat

Oni nechápou, že existují příjmy, oni ničí tu ekonomiku. Z krize se musíme proinvestovat. Slova bývalého premiéra řinčela studiem. Jak bychom se ale měli proinvestovávat? To už jsme se tak nějak nedozvěděli, jelikož Babiš volal Dostálové a šli za Schillerovou pro peníze. Pokud je to tak jednoduché, pak by mohl jít za bývalou ministryní současný premiér také. Třeba by mu nějaké peníze sehnala. Kde by to tak asi udělala? Nejspíše by si půjčila, a to nepochybně tak výhodně, že by to za ni vláda nejspíše opět splácela.

Když má člověk vlastního pokladníka, jde to lépe

Samozřejmě. Mnohem důležitější jsou ale nepochybně vlastní finanční prostředky. Ty tak nějak chyběly a chybí. Rozdávat ze státního není tak složité. Prostě se napůjčuje a pak to jde. I utrácení není náročné. Fotografie na Instagramu něco stojí a o dalších výdajích typu předvolebního jednorázového rozdávání dávek seniorům nemá smysl dále psát.

Vykoupení ČEZU jako cesta?

Pro Babiše nejspíše ano, nicméně za 8 let ve vládě Andrej Babiše neprovedl z hlediska vykoupení minoritních akcionářů prakticky vůbec nic. ČEZ byla v minulosti spíše využívána jako pokladnička pro populistické dárečky.  

Proč vlastně Babiš do debaty šel?

To ví nepochybně snad jenom on sám. Domnívat se tak trochu lze, že mu zrovna dvakrát nevoní škrtání dotací v rámci kompenzačního balíčku. Mohlo by mu to ale být jedno, vždyť Agrofert stejně nevlastní a dotace nepotřebuje. Z krize se přece může proinvestovat.

Zdroje info: Autor, https://cnn.iprima.cz/experti-babis-chtel-ukazat-ze-je-kral-opozice-ale-ztraci-sve-kouzlo-fiala-naskocil-na-vlnu-353081

Bývalý premiér Andrej Babiš: Náhledové foto Úřad vlády České republiky

Radek Štěpán

Peníze mě fascinují a zajímají. Něco o nich vím a rád se s vámi o vše podělím.