ČSÚ: Hodinové náklady práce v ČR jsou dvanácté nejnižší v EU

foto Dělnice při práci ve výrobní hale - ilustrační foto.

Praha - Náklady práce v Česku jsou 12. nejnižší v Evropské unii, dosahují zhruba 400 korun na hodinu. Jsou tak na úrovni Portugalska a Estonska, řekli dnes na tiskové konferenci zástupci Českého statistického úřadu (ČSÚ). Nejnižší hodinové náklady práce v EU jsou v Bulharsku, kde činí zhruba 200 korun, nejvyšší v Lucembursku, kde dosahují zhruba 1250 korun.

"Stále patříme mezi nízkonákladové ekonomiky. To je zhruba polovina států Evropské unie, kde jsou náklady zaměstnance na hodinu práce do 500 korun," řekl Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ. Ve srovnání s Francií má Česko podle něj čtyřicetiprocentní náklady práce, ale 56procentní hospodářskou výkonnost. "Prostor na dohánění zde tedy stále je," řekl k možnému vývoji mezd.

Jitka Erhartová z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ doplnila, že Česko loni v hodinových nákladech práce předstihlo Portugalsko. Podle ní to je dáno tím, že loni v prvním roce po pandemii covidu-19 Portugalsko ve vývoji nominálních mezd stagnovalo, zatímco v Česku rostly.

Podle představitelů ČSÚ se rozdíly v hodinových nákladech práce v zemích EU postupně snižují. Za posledních deset let byl nejvyšší růst v Bulharsku a Rumunsku, které jsou na konci žebříčku, v obou zemích se víc než zdvojnásobily. V Česku se za deset let zvýšily o 60 procent.

ČSÚ: Objem odměn za práci na dohodu ve čtvrtletí vzrostl o 8,1 procenta

Objem odměn vyplácených za dohody o provedení práce (DPP) i za dohody o pracovní činnosti (DPČ) v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl shodně o 8,1 procenta. Uvádí to experimentální statistika, kterou dnes představil ČSÚ. Ze statistiky vyplývá, že v pracích prováděných na dohodu převažuje DPP, na které bylo v prvním čtvrtletí zaměstnáno 1,1 milionu lidí. DPČ uzavřelo zhruba 206.000 lidí.

Počet lidí zaměstnaných na DPP se meziročně zvýšil o 0,3 procenta. Odpracovali 54,8 milionu hodin, meziročně o 5,2 procenta víc. Na odměnách dostali zaplaceno 12,6 miliardy korun. Průměrná odměna za hodinu práce a DPP tak činí 230 korun.

Počet lidí zaměstnaných na DPČ meziročně klesl o čtyři procenta, počet odpracovaných hodin ale vzrostl o 2,5 procenta na 20,4 milionu. Objem vyplacených odměn dosáhl 4,3 miliardy korun, průměrná odměna tak byla 212 korun za hodinu.

Dalibor Holý z odboru statistiky trhu práce a rovných příležitostí ČSÚ na tiskové konferenci řekl, že práce na dohodu je českým specifikem, v jiných státech Evropské unie s výjimkou Slovenska se podobná pracovněprávní úprava nevyskytuje. DPP je podle něj určena pro brigádnické práce, u DPČ je obtížné stanovit její určení, protože ji lze použít pro jakoukoli práci s rozsahem do polovičního úvazku. "Lidé zaměstnaní na dohodu mají jiné postavení než standardní zaměstnanci, nejsou tak chráněni na trhu práce," řekl Holý.

ČSÚ dnes zveřejnil první experimentální statistiku, která se práce na dohodu týká. V budoucnu očekává její zpřesnění s ohledem na připravovanou novelu zákona, která by měla upravit evidování dohod na České správě sociálního zabezpečení. Podle Holého by tak nově mohli statistici získat informace o pohlaví zaměstnanců na dohodu nebo o tom, zda je tato práce jejich jediným příjme či přivýdělkem a zda dohody řetězí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.04.2024 ČTK

Reklama

15°C

Dnes je pátek 26. dubna 2024

Očekáváme v 09:00 12°C

Celá předpověď