Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár hliníkových špon v průmyslovém skladu v Ostravě byl námětem cvičení s kombinovaným hasicím automobilem

Požár hliníkových špon v průmyslovém skladu v Ostravě se stal námětem cvičení, které se uskutečnilo v pondělí 29. 5. 2023.

Námětem se stal požár skladu hliníkových polotovarů, který se následně rozšířil i na přilehlý sklad hořlavých kapalin. Hasiči pro likvidaci požáru vyzkoušeli různé typy hasiva, kterými disponuje kombinovaný hasicí automobil (KHA).

KHA je určen k hašení vysoce hořlavých látek nebo energetických zařízení. Automobil disponuje šesti tisíci litry vody, třemi tisíci litry pěnidla a třemi tisíci kily prášku.

Nad rámec nádrže je pak určeno 75 litrů pěnidla k hašení případného požáru polárních kapalin. HZS Moravskoslezského kraje disponuje dvěma těmito automobily, jejichž domovskými stanicemi jsou stanice Ostrava-Zábřeh a Ostrava-Přívoz.

Přečtěte siOsmikolové kombinované hasicí automobily Scania nahradí u HZS Moravskoslezského kraje dosluhující Tatry 815

Hasiči vybaveni ochrannými obleky proti sálavému teplu prováděli zásah proti ohni, vyjma výše uvedeného hasebního pěnidla, i za pomocí „suché pěny“ ze zařízení One Seven a střešních lafetových proudnic.

Cílem cvičení bylo procvičení komunikace mezi příslušníky a velitelem zásahu s využitím radiostanic, procvičení taktiky zásahu dle bojového řádu a znalost cvičebního řádu při vytvoření hadicového vedení.

Ověřovala se i znalost velitele se zdoláváním zásahu tohoto typu a jednotky rovněž prohlubovaly své znalosti v ovládání mobilní požární techniky.

Po ukončení cvičení proběhlo jeho vyhodnocení a následný návrat jednotek na stanice.

Kamila Langerová
tisková mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet