Hlavní navigace

Rozlučte se s Cortanou. Ve Windows už nebude

5. 6. 2023

Sdílet

 Autor: Fotolia @ willyam
Cortana jako digitální asistentka s umělou inteligencí představovala stěžejní funkci systému Windows 10 při jeho představení v roce 2015. O osm let později se z něj vytrácí.

Microsoft oznámil, že ukončuje podporu aplikace Cortana, poslední pozůstatek původní Cortany v systému Windows. Místo toho podle svých slov nabídne jiné funkce využívající umělou inteligenci – ať už v rámci samostatné aplikace, nebo jako součást Windows či prohlížeče Edge.

Používali jste funkce digitální asistentky Cortana?

Co Cortanu zabilo? Umělá inteligence – resp. její nová podoba. Na scénu Microsoft totiž uvedl řešení jako Windows Copilot, Bing Chat a 365 Copilot, které využívají umělou inteligenci mnohem sofistikovaněji a uživatelsky příjemněji.

Ukončení Cortany navíc není příliš překvapivé – její omezování začalo už dříve, když z prostředí Windows se přesunula do speciální aplikace a postupně se omezoval počet funkcí, které nabízela.

Další ránu ji pak zasadila pandemie, respektive její odsunutí na vedlejší kolej kvůli nedostatku vývojářů vyhrazených na ni.

ICTrocenka

Chcete dostávat do mailu týdenní přehled článků z Computerworldu? Objednejte si náš mailový servis a žádná důležitá informace vám neuteče. Objednat si lze také newsletter To hlavní, páteční souhrn nejdůležitějších článků ze všech našich serverů. Newslettery si můžete objednat na této stránce.

A nakonec se z ní stalo řešení, které ani tak neřešilo osobní problematiku uživatelů pomocí umělé inteligence, ale spíše se transformovala do nástroje, který měl zvýšit produktivitu. A zdá se, že ani to se nakonec neuchytilo v dostatečně atraktivní podobě.

Cortana ale bude stále dostupná v rámci aplikace Outlook Mobile a různých verzích aplikace Teams. Microsoft Cortanu také využil mj. k poskytování denních informací, které shrnují e-maily v uživatelově Outlooku do přehledného souhrnu. Tato funkcionalita dnes nese označení Microsoft Viva.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Byl pro vás článek přínosný?