Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

AD
Plejskavica s ovčím sýrem a ajvarem
ZDROJ: Podravka
sdílet:

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru tvoří dokonalý doprovod.
 

Měření

Milujete grilovačky? Pak vedle nejrůznějších dipů možná také připravujete studené omáčky. K pečené zelenině se skvěle hodí omáčky na bázi jogurtu nebo kysané smetany, grilovaná masa zase skvěle doplňují čatní nebo ajvar.

Zatímco tzatziky nebo tatarku připravíte rychle a snadno sami doma, čatní či ajvar je snažší koupit. Právě pro milovníky omáčky z paprik uvádí Podravka na trh oblíbený ajvar v novém inovativním typu balení.

  • Hlavními přednostmi nového obalu ajvaru je přesné dávkování, maximálně hygienické použití.
  • Nový Avar můžete postavit na široké víčko a využít tak obsah do poslední kapky.
  • Není třeba mít obavy o čistotu, víčko dokonale těsní, nekape a lahev zůstává čistá. 

Co je ajvar?

Ajvar se připravuje ze směsi pečených paprik a lilků a je typický pro balkánskou nebo tureckou kuchyni. Má několik blízkých příbuzných jako například ljutenica nebo pindžur, ovšem jeho obliba a použití má daleko širší geografické pole. 

  • Ajvar od Podravky obsahuje kvalitní zeleninu od prověřených farmářů z chorvatských oblastí Podraviny a Slavonie, která se zpracovává do tří hodin od sběru. Čerstvost je tak zaručena. Neobsahuje žádné přídatné látky a vyrábí se jednou ročně v sezoně.
Skryt pre seznam
Ajvar
ZDROJ: Podravka
Skryt pre seznam

Společnost Podravka si dokonce vyšlechtila speciální odrůdy červené papriky, které jsou schváleny a zapsány v Národním odrůdovém úřadu EU. Vynikají intenzivní a stabilní červenou barvou a vysokým obsahem dužiny.

  • Ajvar od Podravky získal v roce 2016 i mezinárodní ocenění chuti a kvality Superior Taste Award.
  • Ajvar si zamilujete při grilování i vaření, hodí se totiž i do zeleninových jídel nebo jako zeleninová příloha v zimních měsících. 

Plejskavica s ovčím sýrem a ajvarem

Skryt pre seznam

Suroviny

mleté maso (mix hovězího a vepřového) 1 kg
sůl 2 ČL
pepř
pařený, kaškaval
Podravka k podávání

Postup

1

Maso promíchejte s najemno nasekanou papričkou, solí a pepřem. Cibule nasekejte najemno a vmíchejte do masa. Pak ho pořádně propracujte rukama, v masu by neměl zůstat žádný vzduch, aby se směs pěkně spojila a držela pohromadě. Propracované maso dejte na dvě hodiny odpočívat do chladničky.

Související články

Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč