Potřebuje řasokoule krmení? Návod, jak ji pěstovat

řasokoule

Řasokoule, která je v poslední době velmi oblíbená při tvorbě dekorativních akvárií, nemusí být jen doplňkem vašich ryb, ale současně jí můžete pěstovat i pro radost z ní samé a jako okrasnou jezerní rostlinu. Mechokoule, správněji řasokoule, patří mezi ty vůbec nejméně náročné rostliny na naší planetě, protože nevyžadují téměř žádnou péči. S pěstováním řasokoule je však dobré počítat dlouhodobě, může se při dobrém zacházení dožít i sta let.

Kde se vzala řasokoule

Řasokoule u nás ve volné přírodě nenajdete, žijí v místech na severní polokouli jako je například Island, Estonsko, nebo Skotsko. Zakoupit je však lze v mnoha obchodech, od květinářství po akvaristiku. Řasokoule vydrží přepravu trvající až několik dní, nemusíte se proto bát, že není hned ve vodě. Nesmí ale rozhodně vyschnout.

Jedná se o jemné zelené řasy, které ve vodě jednak dobře vypadají, a jednak se s nimi nezapomeňte trochu pomazlit, je to velmi příjemné. Řasokouli v rukou ji opatrně „pomuchlejte“ a přeneste ji pod tekoucí studenou vodu, kde ji můžete šetrně propláchnout. Někdy se stane, že se řasokoule rozpadne, neváhejte jí v takovém případě svázat nití.

Pěstování řasokoule

Řasokoule žijí v mělčích vodách, které jim poskytují především dostatek světla. Pozor si ale musíte dát na ostré sluneční světlo, které by je mohlo okamžitě spálit. Pěstovat je můžete ve studené vodě, kterou bude potřeba alespoň jednou za týden vyměnit. Vodu je nejlépe doplňovat přímo z řeky nebo jiné přírodní vodní plochy. Pokud takovou vodu nemáte, použijte vodu převařenou nebo alespoň odstátou.

Stanoviště pro pěstování by mělo být vždy na světlém, ale chladnějším místě. V parných dnech přes den, kdy jsou teploty nejvyšší, můžete do vody vhodit i pár kostek ledu. Na noc uchovejte řasokouli v lednici.

řasokoule

Foto: Pixabay

Řasokoule a její strava

Pěstovat ji můžete v průhledné nádobě, kterou lze zavěsit i na strop ve vašem obýváku. Prostor kolem řasokoule je možné dozdobit propláchnutým pískem, kameny, mušlemi, oblázky apod. Řasokouli je možné pěstovat i s ostatními vodními rostlinami najednou.

Řasokoule, která je krásná na obdiv i pohlazení, nepotřebuje žádnou stravu. Nehnojte ji, ani jí ničím nekrmte, řasy energii pro svoje potřeby získávají pouze z fotosyntézy. Pokud řasokoule vyplave na povrch, je to v pořádku. Na samém povrchu se vytvoří bublinky kyslíku, které je nadnášejí. Čím světlejší místo pro mechokouli najdete, tím to bude lepší.

Zdroje informací: https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/jak-pestovat-rasokoule-kompletni-navod-aby-se-jim-darilo-i-u-vas

https://radimejak.cz/rasokoule-pestovani/

Náhledové foto: Pixabay 

Stylové bydlení je skvělé. Vím o něm hodně a chci se o to podělit.