Už více než tři roky musí majitelé povinně čipovat své psy. Jejich centrální registr ale navzdory slibům stále nefunguje

5. červen 2023 12:20

Omezit takzvané množírny a zjednodušit navrácení ztracených psů má jejich centrální evidence. Fungovat měla už od začátku loňského roku. Podle Komory veterinárních lékařů, která registr bude spravovat, se ale teprve teď připravuje výběrové řízení na zhotovitele. Spuštění bude možné nejdříve v roce 2025. Majitelé zatím můžou využít několik soukromých registrů. Ty ale nejsou kompletní a zápis do nich není povinný.

„Trochu se bojíme, že by mohl utíkat,“ říká Jakub z Olomouce, který si společně s manželkou pořídil psa z útulku. U veterináře ho nechali podle zákona označit čipem. Jenže pak narazili na problém. Stále neexistuje centrální evidence psů, do které by svého psa Huga mohli zaregistrovat. Způsob, jak se zodpovědně ke svému psovi přihlásit je podle něj zbytečně komplikovaný.

„Jednak za to musíme samozřejmě několikrát zaplatit a taky vůbec není jasné, který registr je ten důležitý, na který se lidé dívají nebo který používají veterináři,“ dodává. Nakonec se manželé rozhodli psa zaregistrovat raději do všech šesti registrů, které našli. Ne všichni majitelé jsou ale podle olomouckého veterináře Františka Špručka takto důslední. Právě k němu do ordinace olomoučtí strážníci vozí nalezené psy. Když se jejich majitel nenajde, putují do útulku.

Kdybychom měli možnost zjistit podle registraci, komu pes patří, tak mu zavoláme a toho pejska si majitel může do pár hodin odvést.
František Špruček, olomoucký veterinář

„Dalo by se říct, že skoro většina je načipovaná. V čem je ale do dnešního dne problém, že nejsou registrovaní. Kdybychom měli možnost zjistit podle registraci, komu patří, tak mu zavoláme a toho pejska si majitel může do pár hodin odvést,“ popisuje Špruček.

Centrální evidence měla fungovat už v loňském roce, další termín byl letos. Podle prezidentky Komory veterinárních lékařů Petry Šinové se nově počítá nejdřív s rokem 2025. „Je tam zpoždění několik let, ale je potřeba si uvědomit, že je to dáno mimo jiné tím, že do novely zákona bylo nutné zakomponovat evropskou legislativu. Nyní připravujeme podklady pro výběrové řízení. Následovat bude výběr dle zákona o veřejných zakázkách, což je nám poměrně dost protahuje možnou lhůtu spuštění,“ uvádí Šinová.

Kdo všechno bude moct do registru nahlížet?

Jakmile bude registr funkční, nahlížet do něj podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěch Bílého budou moci veterináři a orgány státní správy. „Jde například o Státní veterinární správu, obce, Policii ČR nebo obecní policii k zajišťování veřejného pořádku,“ zmiňuje Bílý.

Do registru budou mít možnost nahlížet také chovatelé psů, ti se ale dostanou pouze k údajům svých psů.

Chcete mít zprávy (nejen) z vašeho kraje pořád při ruce? Odebírejte Zprávy ČRo Olomouc ve svých podcastových aplikacích Můj Rozhlas, Spotify, Google Podcast nebo Apple iTunes.

Spustit audio